Despre post

despre postPostul reprezinta momentul in care trebuie sa ne oprim si sa incepem sa avem grija de sufletul nostru si mai putin de trup. A inceput postul de cateva zile si e bine ca in aceste zile sa incercam sa ne infranam atat de la mancare, cat si de la ganduri rele. Postul nu inseamna neaparat post alimentar, ci insemna sa incepem sa ne rugam, sa fim mai buni cu ceilalti, sa facem fapte bune fara a astepta nimic in schimb, a ignora rautatile lumii.

Postul Craciunului este un post de bucurie, mult mai usor decat cel al Pastelui. In postul Craciunului sunt multe dezlegari la peste ceea ce face mai usor postul.

Pare greu, dar daca te vei stradui putin, vei reusi sa iti inveti corpul macar pentru o perioada sa se poata lipsi de carne, lactate si oua.

E bine sa nu vedeti acest post ca pe o cura de slabire, e gresit.

E bine ca in toate aceste 40 de zile sa nu uitam sa mergem la biserica, si sa nu uitam un pas foarte important, spovedania, iertarea pacatelor de catre parintele spiritual.

Pentru a va da o mana de ajutor, o sa iti recomand si cateva retete de post.

frigarui vegetarieneFrigarui de post :

Ingrediente necesare : 4 cepe albe, 4 cepe rosii, ciuperci intregi fierte, ardei rosu si galben, 5 rosii, un castravete.

Mod de preparare : toate legume se spala si se curata de coaja sau samburi. Castrevetele nu se curata de coaja. Se taie in bucati, de preferinta nici prea subtiri, nici prea groase, cat sa se poate infige frigaruia. Si faci asa : o bucata de ceapa rosie, o ciupercuta, un ardei rosu, o bucata de castrevete, in functie de imaginatia fiecaruia. Se da cu putin ulei de masline si se prajesc pe gratar.

supa de conopidaSupa de conopida : nu ignora importanta supelor, ele iti asigura o cantitate importanta de vitamine si lichide.

Ingrediente necesare : o conopida mijlocie, bulion, 3 morcovi, 3 cartofi, o telina, patrunjel, condimente dupa gust.

Mod de preparare : morcovii, telina, cartofii, patrunjelul se spala, se curata si se taie marunt si se pun la fiert. Conopida se desface in buchetele, se spala bine si se pune la fiert alaturi de celalalte zarzavaturi. Cand toate au fiert, se adauga sucul de bulion, si condimente dupa gust.

ciuperci si mamaligutaTocanita de ciuperci cu mamaliguta : ciupercile se mai numesc si « carnea pamantului », asa ca iti recomand sa o utilizezi in meniul de post.

Ingrediente necesare : 500 grame ciuperci, 1 ardei, 1 ceapa, 100 ml ulei, 20 grame faina, 100 ml apa, sare, piper, boia de ardei dulce, verdeata.

Mod de preparare : Ciupercile se spala, se taie feliute. Ceapa si ardeiul se taie rondele. Intr-o cratita, se pune uleiul la incins, se adauga ceapa, dupa 5 minute adaugam ardeiul si se amesteca usor. Dupa 5 minute adaugam ciupercile, amestecam si se lasa sa se caleasca la foc mic. Dupa 10 minute se adauga 200 ml apa, se adauga boia si se lasa la fiert in continuare. Intr-un bol se dizolva faina in apa si se adauga peste tocanita. La sfarsit se adauga sare si piper dupa gust.

Organismul are nevoie de dulce, asa ca nu ezit sa iti ofer o reteta de desert delicios.

salam de biscuitiSalam de biscuiti : delicios si aspectuos

Ingrediente necesare : 500 grame biscuiti, 250 grame margarina, cacao, 250 grame zahar, 300 ml apa, esenta de rom, vanilie, rahat, nuci, stafide, fructe uscate.

Mod de preparare : biscuitii se dau prin masina de tocat carne, iar in lipsa ei, biscutii se pun intr-un prosop si se sfarama cu ciocanul de batut snitele, si se pun intr-un vas.

Separat intr-o cratita se pune la fiert apa cu margarina si cacaua, si esenta de vanilie si rom. Siropul obtinut se toarna peste biscuitii sfarmati si se amesteca bine pana la omogenizarea completa. Dupa preferinta, poti adauga stafide, rahat taiat patrate mici. Pe o folie de celofan, se presara nuca de cocos si se pune o jumatate din compozitia de biscuiti, se ruleaza atent si se da la frigider pentru 2 ore.

Iti doresc un post usor si fara ispite.  Fie sa ne intalnim de Craciun mai buni si mai smeriti.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.