Despre copii, jocuri și jucării

Jucăriile au fost create pentru copii și fiecare jucărie în parte are rolul ei în dezvoltarea și educația copilului. Dacă pe vremea mea discutam despre jocuri în cuvinte simple, păpuși, mașini, cărți și jocuri pentru grupuri de copii, acum altfel se pune problema, există păpușă pentru fiecare desen animat, găsim mașinile din fiecare film pentru copii, jucării care imită activități casnice, cărți cu sunete și texturi diferite, avem și o mare varietate de Lego, iar mai nou am aflat că lego bionicle este preferatul copiilor.

Îmi spunea o prietenă cu ceva timp în urmă că ea nu înțelege rostul jucăriilor, i se pare o risipă de bani și ocupă spațiu în locuință. Am încercat să-i explic că oricât de mult timp ai avea la dispoziție să faci activități cu un copil, el trebuie să se joace și singur sau cu alți copii. Astfel socializează, învață cuvinte noi, îl încearcă diverse sentimente, e o auto-cunoaștere necesară.

 Mă bucur atunci când părinții participă la activități pentru cei mici, cu cei mici. Spațiile de joacă oferă acum diverse activități și jocuri pentru copii, dar și pentru copii și părinți și acestea din urmă sunt preferatele tuturor. Pe cât de tare susțin că cei mici trebuie să se joace cu părinții și au mare nevoie de atenția lor, pe atât de tare susțin și faptul că uneori au nevoie să fie singuri, să se joace singuri, să (re)descopere anumite jucării și jocuri.

Am observat că cei mici preferă jucăriile colorate, vesele, se bucură pentru fiecare jucărie primită și reușesc să țină minte de la cine este primită cadou jucăria și în ce împrejurări. Karina preferă plușurile la ora de culcare, își adună toată păpușile și își face propria grădiniță atunci când e bolnăvioară și nu merge la grădiniță. Sub supravegherea părinților, îi place să picteze și să coloreze, să decupeze și să se joace cu nisip colorat. Când e cu mine, îi place la nebunie să gătim împreună, iar în mica ei bucătărie, gătim prăjituri și pregătim cafea pentru ceilalți.

Veți spune că un copil are destule jucării, el vă va răspunde că încă nu le are pe toate.

Cel puțin asta îmi spune mie mereu Karina când îmi tot cere câte o jucărie nouă și eu încerc să-i explic cât de multe are. Site-ul Noriel mă ține la curent cu toate noutățile care apar în domeniu și de fiecare dată găsesc câte o jucărie nouă pe care nu o are, știu sigur că i-ar plăcea și i s-ar potrivi. Da, jucăriile sunt scumpe, dar bucuria din ochii unui copil merită toți banii, în plus, dacă jucăria este aleasă corespunzător, ea poate ajuta la dezvoltarea imaginației copilului. Sunt surprinsă cum Karina inventează jocuri noi cu jucăriile pe care le are, cum reușește mereu să dea un rol diferit jucăriilor.

Așa cum noi ne relaxăm jucându-ne pe telefon, așa și copiii se relaxează jucându-se cu lego, cuburi, păpuși, așa cum noi descoperim o poveste frumoasă într-o carte, așa și ei descoperă o lume minunată printre paginile unei cărți pentru copii. Joaca înseamnă relaxare și este necesară atât pentru cei mai mari, cât și pentru cei mici.

Foto

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.