De ce unii oameni nu se bucură de sărbători

De ce unii oameni nu se bucură de sărbători

Autor: mulTIDimensional

Ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Cunoști pe cineva care nu se bucură de sărbători așa cum te bucuri tu? Poate chiar ai pe cineva în familie care pare a fi împotriva sărbătorilor și ai fost deranjat de atitudinea lor? Unora nu doar că nu le plac sărbătorile, ba chiar joacă un rol activ de Grinch încercând să distrugă Crăciunul și se amuză pe seama asta.

nu se bucură de sărbători

Cum pot sărbătorile să ne afecteze în mod negativ

Există mai multe cauze pentru care o persoană nu este fericită de sărbători sau nu poate să se bucure. Putem da vina pe mentalitate, pe negativitate, dar până și astea vin de undeva, și nu, nu e deloc ușor să le schimbi, mai ales când rădăcinile sunt împlântate în evenimente traumatice.

Traume din copilărie

Unele persoane au suferit mult în copilăria lor sau poate chiar nu au avut o copilărie deloc. Persoanele traumatizate de mici, fie că e vorba de traume emoționale, psihologice sau fizice, sunt de 10 ori mai predispuse la tulburări mintale cum ar fi depresia majoră, anxietatea generalizată, și la ideații suicidare. Aceste lucruri fac ca celebrarea unei sărbători să fie o cerință extrem de dificilă, acești oameni fiind mult mai sensibili la stimuli, și deci, devin stresați și îngrijorați mai ușor, ceea ce poate duce la un episod depresiv major. Da, chiar și de Crăciun, când atmosfera e fericită. Mai ales atunci.

Evenimente traumatice

Unele persoane au trecut printr-o experiență traumatică de sărbători, iar de atunci fiecare sărbătoare este doar o altă perioadă în care trebuie să se lupte cu flashback-uri, amintiri dureroase , poate chiar stimă de sine scăzută, confuzie, depresie, regrete. Printre aceste evenimente, amintim decesul unei persoane dragi, un accident de mașină, o traumă medicală, sau alte tipuri.

Tulburarea Afectivă Sezonieră

Această condiție mintală este un tip de depresie majoră care se manifestă într-o perioadă specifică a fiecărui an, de obicei începând din luna octombrie până în luna martie. Persoana care are TAS se simte deprimată, fără chef, fără energie, la pământ, fără scop, neînțeles, și este adesea judecată din cauză că nu poate lua parte la toate tradițiile sărbătorilor de iarnă, cum ar fi colindatul, joaca în zăpadă, sporturile de iarnă sau plimbările în frig. Indiferent de câte straturi de haine poartă, nu este neobișnuit ca o persoană cu TAS să simtă frigul constant, chiar dacă sunt 25°C. Mai multe detalii despre această tulburare, cum apare, cum se manifestă și cum puteți ajuta o persoană cu TAS găsiți aici.

nu se bucură de sărbători

Imagine de Ding Ding Photography

Stres, anxietate, presiuni

În perioada Crăciunului și a Anului Nou mai ales, oamenii par să fie mereu pe repede înainte, în fuga lor după cadoul perfect, vacanța perfectă, bradul perfect, agitați gândindu-se la toată mâncarea pe care trebuie să o pregătească. La un moment dat, ajung să se simtă extrem de copleșiți. Atunci bucuria sărbătorii dispare. Care mai e rostul? Pentru unii, fiecare an din viața lor a fost un coșmar, iar gândul Anului Nou doar adaugă și mai multă anxietate și depresie. Trebuie să învățăm să ne liniștim, să luăm fiecare zi așa cum este, să ne setăm limite și să nu facem mai mult decât putem sau mai mult decât vrem, indiferent cine sau ce pune presiune pe noi. Și să învățăm să îi sprijinim pe cei opresați și să nu îi judecăm.

Lipsuri

Crăciunul a devenit o sărbătoare a avuției, nu a dărniciei. O sărbătoare grăbită a stresului, nu a liniștii. Suntem bombardați pe social media cu imagini și videouri ale oamenilor fericiți care merg la colindat, sunt înconjurați de familie și prieteni, primesc cadouri scumpe, iar unii oameni se simt extrem de prost din cauză că poate nu își permit luxul de a avea nimic din toate astea. Când a devenit Crăciunul atât de materialist și superficial, încât să îi facă pe oamenii mai săraci sau cu probleme mintale să ajungă în pragul sinuciderii? Ce faci tu ca să schimbi lucrul acesta și să dai o mână de ajutor celor în nevoie?

nu se bucură de sărbători

Imagine de Ding Ding Photography

Ce poți face tu?

Oferă acceptare. Persoanele care au trecut prin traume severe în viață, sunt de cele mai multe ori neînțelese, din cauza percepției lor diferite asupra lumii care i-au rănit atât de tare. De aceea, ei au nevoie de tine să le arăți că nu toată lumea e rea, că mai există speranță, că sunt înțeleși și acceptați așa cum sunt și că problemele lor sunt reale și importante!

Validează! Chiar dacă e greu să stai în preajma cuiva care pare să strice atmosfera de sărbătoare, încearcă să îl validezi, să înțelegi că oamenii sunt diferiți și să accepți că multe lucruri se pot ascunde în interior. Problemele lor sunt valide, adevărate și dureroase pentru ei. Trebuie doar să îi respecți, fiindcă respectul nu costă nimic.

Fii tu însuți. Nu trebuie să te schimbi pentru persoana de lângă tine, și mai ales nu trebuie să faci lucruri de fațadă, fiindcă acea persoană se va simți vinovată și responsabilă că îți strică sărbătorile. Fii tu însuți și dăruiește tot ce poți pentru ca și ceilalți să simtă măcar puțin o fărâmă de speranță.

Fă o schimbare reala. Fii altfel, ajută din inimă și păstrează legăturile cu cei apropiați, nu doar de sărbători. Dacă vrei să fii bun, fii bun tot anul și ajută atât cât poți. Fii atent la cei care par întristați, la oamenii din umbră, la cei care nu vorbesc mult și nu se laudă cu ce cadouri au primit. Deschide-ți ochii la acel story trist de pe Instagram care poate fi un strigăt de ajutor. Fă lumea asta un loc mai bun pentru cei persecutați și chinuiți de traume, chiar dacă e vorba doar de două persoane din jurul tău sau chiar de una singură.

Aceste persoane au nevoie de tine. Au nevoie de cineva care să îi asculte, să nu îi judece, să le afle povestea. Au nevoie să fie auziți și să aibă pe cineva căruia să îi pese de ei măcar puțin.

nu se bucură de sărbători

Imagine de Ding Ding Photography

12 comentarii la „De ce unii oameni nu se bucură de sărbători”

  1. Asa este din pacate,sunt si foarte multe persoane care nu se pot bucura de sarbatori si nu numai!Trebuie sa aratam mereu iubire fata de semenii nostri,nu doar de Sarbatori!

    Răspunde
  2. Cu acest articol chiar ai pus punctul pe i. Ai detaliat atat motivele, cat si solutiile pentru depasirea acestor momente. Multi dintre noi ne regasim in aceste situatii, important este sa le depasim.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.