De ce să oferim cadou un puzzle?

Cadourile pe care le oferim spun multe despre noi și despre ceea ce ne place. S-a dovedit că alegem cadouri pentru cei dragi în funcție de ceea ce știm că au nevoie și le-ar plăcea. Alegem și în funcție de ce ne place nouă și ce ne-ar plăcea să primim.

Dacă până acum optam pentru cadouri utile, practice, de un timp încoace am decis să optez și pentru cadouri educative. Jocurile să fie menite a ne ajute să ne relaxăm, dar și a ne stimula intelectual. De acum voi oferi drept cadou câte un puzzle.

Nu doar cei mici au nevoie de joacă, chiar și adulții adoră să se joace și să se relaxeze. Adulții apelează la jocuri care să le stimuleze imaginația, să-i aducă în acel punct de concentrare încât să se deconecteze.

Am observat că celor mici le place să copieze ceea ce văd la cei mari. Se joacă atunci când cei mari se joacă cu ei sau între ei. Bucătăresc când mama e la bucătărie și gătește. Se fac că dau cu aspiratorul când mama face curățenie. Își aduc masa și fierul de călcat în camera unde mama calcă haine.

Prin joacă, copilul învață, descoperă, experimentează, inventează și își folosește la maxim imaginația. De cele mai multe ori, ei inventează fel de fel de jocuri și combină jucării și piese pentru propria distracție. Puzzle este menit să-i învețe pe copii să aibă răbdare, să învețe să ceară ajutor când se împotmolesc, să învețe să caute singuri soluții, să își dorească să ducă până la final un lucru început.

Dacă încă nu ești decis să comanzi de aici un puzzle pentru copilul tău, pot doar să îți spun că acei copii care au o pasiune pentru puzzle sunt predispuși la a-și îmbunătăți diferite abilități raționale și spațiale. Aceste abilităţi presupun capacitatea copilului de a roti mental anumite forme, iar ele sunt esenţiale în studiul anumitor obiecte precum matematică, fizică şi inginerie.

Recent cercetătorii au descoperit că, cu cât copiii fac mai multe puzzle-uri, cu atât par să fie mai buni la matematică și se descurcă mult mai bine la școală. Conform unui studiu, ni se arată că băieţii tind să facă puzzle-uri mai complicate decât fetele. Însă această diferență poate fi justificată simplu, în general părinţii au optat pentru jocuri dificile pentru băieţi şi nu pentru fete.

Părerea mea este că părinţii ar trebui să aleagă puzzle-urile copiilor în funcţie de aptitudinile şi nivelul lor de dezvoltare, nu în funcție de sex.

Părinții au datoria de a se juca cu cei mici, de a-i învăța să se joace corect, de a-i stimula să își dorească să ducă până la final jocul!

Foto

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.