De ce ne ajută să citim cărți despre dezvoltare personală?

De ce ne ajută să citim cărți despre dezvoltare personală?

 Oricât de mult am dori să înțelegem ceea ce se întâmplă în jur în mod rațional, uneori este important să știm cum să lucrăm cu emoțiile noastre și să creștem dincolo de un salariu mai mare sau de un job bine plătit.

Literatura de specialitate în domeniul dezvoltării personale a apărut ca urmare a cercetărilor marilor psihologi Jung și Freud și a nevoii de a ne înțelege pe noi ca oameni și a ne satisface nevoile cât mai eficient. Chiar dacă în general cărțile de dezvoltare personală nu ating subiecte de specialitate ca și cele psihologice, ci doar încearcă să ne încurajeze să privim lucrurile și circumstanțele cu alți ochi, există o serie de avantaje pentru care efortul de a le citi și de a le înțelege își are rostul.

1. Încurajarea către disciplină

Un om care citește în mod regulat își antrenează creierul pentru a asimila noi informații și pentru a-și gestiona timpul cât mai bine. Cititul înainte de a adormi ne ajută să alocăm timp pentru gândurile noastre și să ne cunoaștem mai bine subconștientul.

2. Reducerea stresului

Cititul ajută la calmarea minții și la conectarea cu sinele, datorită nivelului de concentrare pe care îl solicită. Câteva pagini pe zi citite în liniște au un efect pozitiv asupra minții și ajută la organizarea gândurilor. Pentru că nu este ușor să ne calmăm mintea după o zi agitată la serviciu sau o perioadă foarte solicitantă din punct de vedere psihic, o carte bine scrisă și o temă bine aleasă ne pot liniști spiritul.

3. Dezvoltarea memoriei

Cu cât citim mai mult și cu cât dedicăm mai mult timp asimilării de noi informații, cu atât memoria ni se dezvolta și capacitatea de asimilare a informațiilor noi va crește.

4. Creșterea încrederii în sine

Un om citit este mai sigur pe sine și are mai mult curaj să adreseze întrebări. Capacitatea de exprimare și de transmitere a gândurilor prin idei este o abilitate care se dezvoltă în timp și este mult mai vizibilă la persoanele care citesc în mod regulat.

5. Dezvoltarea creativității

Cărțile de dezvoltare personală au de obicei un fir narativ paralel cu o poveste de viață. Printr-o drumeție sau un dialog sunt dezvăluite frământările și gândurile personajului principal, în așa fel încât cititorul să se identifice mai repede cu ceea ce citește. Astfel de cărți ajută foarte mult la dezvoltarea creativității pentru că stimulează gândirea în funcție de context și adaptarea la situațiile vieții. Elementele surpriză apar în fiecare capitol, iar astfel cititorul se obișnuiește să le întâmpine și să le accepte așa cum sunt. După o astfel de experiență, creativitatea se dezvoltă, creierul învață să vadă lucrurile cu alți ochi și să identifice oportunități acolo unde acestea nu ar fi fost remarcate cu ochiul liber.

Pentru mai multe informații despre cele mai bune cărți de dezvoltare personală te încurajăm să parcurgi următorul articol.

13 thoughts on “De ce ne ajută să citim cărți despre dezvoltare personală?”

  1. Si eu citesc carti de dezvoltare personala si chiar m-au ajutat. Mi se par faine, imi ofera perspective noi si ma ajuta sa gasesc raspunsuri la unele probleme pe care le am.

    Reply
  2. Am citit si eu la viata mea cateva carti de dezvoltare personala si m-au ajutat sa-mi schimb anumite comportamente si sa-mi corectez unele greseli pe car ele faceam in relatiile interpersonale! Merita intotdeauna citite si aplicate!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.