Unii oameni vad minciuna ca o parte componenta a vietii de zi cu zi, in timp ce altii vad minciuna ca pe un pacat. Indiferent care este punctul tau de vedere, minciuna este ceva ce aparent toata lumea o face din cand in cand.
O minciuna este a spune un neadevar in mod intentionat pentru a induce in eroare pe cineva. Aproape toate culturile considera minciuna ca ceva moral gresit, si toate religiile o considera un pacat. Desi minciuna este considerate ca fiind ceva gresit, totusi aproape toata lumea minte, parintii isi mint copii pentru a-i convinge ca anumite personaje chiar exista.
Semnificatie: unele minciuni sunt spuse pentru a evita sa ranim sentimentele unei persoane. Un exemplu simplu, ar fi sa spui cuiva “Ce bine iti sta azi parul”, cand de fapt tu nu crezi asta. Adesea acestea sunt numite “minciuni albe” si sunt considerate acceptabile. Alt tip de minciuna este simpla ascundere a unor informatii. Un exemplu, poti sa ii spui iubitei ca dupa orele de job, te-ai dus la service sa schimbi uleiul de la masina, dar omiti sa spui ca pe urma te-ai dus la casino.
Juramantul fals este actul de a minti sub juramant. Aceasta este o crima. Exagerarea este, de asemenea, o forma de minciuna. Daca spui cuiva “Ti-am spus acest lucru de o mie de ori”, dar de fapt i-ai spus doar de doua ori, aceasta este o minciuna.
Identificarea : detectarea minciunilor poate fi facuta atat de un detector de minciuni electronic sau prin cunoasterea foarte buna a limbajului trupului. De obicei, oameni care mint, vor evita sa aiba contact vizual direct. Ei vor face diferite miscari fizice si vor incerca sa ocupe cat mai putin spatiu fizic.
Cei care spun minciuni sunt tentati sa isi atinga fata sau gatul atunci cand vorbesc. Expresia fetei nu se va potrivi cu ceea ce spun, si zambetul va fi fortat.
Intervalul de varsta : Copii incep sa minta pe la varsta de 4 ani. Copii invata destul de devreme ca pot evita sa primeasca o pedeapsa daca pot sa minta prin comportament. Ei invata destul de repede ca pot sa foloseasca aceasta in avantajul lor. Cu cat cresc, cu atat se pricep tot mai bine sa minta. Ei vor realiza ca este mai usor sa minti la telefon decat fata in fata, si ei vor recunoaste mai usor cand sunt mintiti. Cu timpul, cand vor deveni adulti, ei vor deveni experti in a minti sau a spune partial adevarul.
Doar doua lucruri pot sa rezulte din spunerea unei minciuni. Daca minciuna ta va fi descoperita, nu doar ca vei avea de suportat consecintele legat de ceea ce ai mintit, dar va trebui, de asemenea, sa te descurci cu problemele ce au rezultat din minciuna.
Nimanui nu ii place sa fie mintit, si daca este o minciuna mare, ea poate chiar sa duca la sfarsitul unei relatii. Daca minti constant, fie pentru a evita un conflict sau din orice alt motiv, ar trebuie sa consulti un terapeut, sa descoperi de ce minti.
Questin Crips spunea “Minciuna este temelia bunelor maniere.”, incearca sa eviti sa spui minciuni si atunci nu va trebui sa te fortezi sa tii minte prea multe detalii.
Oamenii mint pentru a obtine ceea ce vor. Fie ca mint la locul de munca sau in cercul de “prieteni” si chiar si in familie, tot mint. Mie mi se par niste oameni josnici care nu sunt in stare sa-si asume responsabilitati si care nu sunt capabili sa se accepte pe ei.
O minciuna aduce multe alte minciuni dupa ea. Oamenii au ajuns sa minta cu atata naturalete incat li se pare ceva firesc. Cred ca au si uitat ce inseamna a spune adevarul!
Minciuna uneori ii protejeaza pe cei mintiti. Ar fi o forma de barbarie sa spunem tot ce ne trece prin cap.
Ai dreptate, Dan, dar pana la urma, adevarul iese la iveala, si dupa o perioada mai lunga de timp, aflarea adevarului doare mai tare. Nu crezi?
Ce parere ai despre unele glume care dupa definitia de mai sus sunt incadrate in categoria minciunilor? 🙂
Crezi ca sunt situatii cand o minciuna poate fi considerata “nevinovata”? Cand ar putea face mai putin rau decat adevarul? Iar (daca si) cand se afla acel “adevar” poate nu mai are relevanta si impact.
Ex.: 3 prieteni, 2 din ei ar vrea sa fie impreuna dar nu au curajul sa faca nicicare primul pas; al treilea ii ajuta prin mici afirmatii despre ce a zis/facut fiecare din cei 2. E bun scopul? Foarte bun. Are efecte negative? Nu cred.
Mi-ar placea sa vad oamenii confruntandu-se si sa isi raspunda la o intrebare: “cand ai mintit ultima oara?”
Cel care zice “niciodata” la aceasta intrebare ori minte, ori are unele probleme.
Eu cred ca e imposibil sa zici ca nu vei minti niciodata sau ca nu ai mintit niciodata. Este impotriva firii noastre, impotriva instinctului nostru de conservare. Educatia si controlul nu se vor putea in toate situatiile si nici nu cred ca e bine sa o faca. Totul e de nivelul la care o aplici. Una e sa faci glume, sa adaugi savoare vietii si alta e sa provoci implicatii serioase negative.
@Florin O gluma este o gluma, iar o minciuna ramane totusi o minciuna, care mai tarziu oricum se va afla si nu poti sa stii cealalta persoana cum va reactiona.
Legat de exemplul tau, mie in locul ei nu mi-ar placea sa fiu ajutata de afirmatiile prietenului nr 3.
Nu cred sa existe in lumea aceasta nicio persoana care sa poata afirma ca nu a mintit niciodata.
Lumea trebuie sa inteleaga ca minciuna nu reprezinta o solutie nici pe termen scurt, si ca atunci cand adevarul va iesi la iveala, poate sa doara mult mai tare.
În cazul cu cei 3 prieteni se presupune ca tu nu vei stii, deci nu vei avea nici o reactie; cu siguranta sunt exemple mai relevante.
Ce încercam eu sa zic e ca e exagerat si gresit sa eliminam complet ideea de “minciuna”. Poate ca nici macar nu ar trebui unele situatii sa fie descrise prin acest cuvânt, ca suna mai rau decât e realitatea.
Când ai mintit ultima data? 🙂
Minciunile albe (gen “ce bine iti sta” dar de fapt nu iti place) sunt cat se poate de …nevinovate. Cand servesti informatii false ptr a “proteja” (gen “ma duc in vizita la ai mei dar de fapt ma duc in alta parte” sau “mai stau la serviciu dar de fapt ies cu altcineva de sex opus la o cafea”) sunt deja afronturi directe.
E drept ca toti am mintit la viata noastra, dar una e sa zici mamei ca ai stat in oras pana la ora 1 noaptea (cand tu ai venit la 3 dim acasa) si alta e sa iti minti sotul/sotia in privinta a ceea ce faci in timpul liber.
De putine ori mai spunem si minciuni nevinovate, necesare 🙂
sau incercam astfel sa ne amagim…