De ce este important să avem o poziție corectă la calculator

Majoritatea dintre noi avem joburi ce implică muncă pe calculator. Asta înseamnă că petrecem multe ore în poziția șezut cu ochii într-un monitor. Atunci când avem deadline-uri, prelungim timpul de muncă și probabil ore întregi nu ne ridicăm de pe scaun. Cu toate că știm că nu este bine pentru sănătatea noastră, munca este o prioritate.

O poziție corectă la calculator înseamnă că la final de zi nu resimțim nicio durere. Doar că deși știm teoria, puțini o și aplicăm. Însă când mușchiul deltoid începe să doară e clar că trebuie să facem o schimbare. Tipul de muncă pe care îl avem nu ne va permite să facem pauze. Așa că trebuie să ne îngrjim, și da, poziția la calculator este foarte importantă.

Și totuși, de ce e important să avem o poziție corectă la calculator?

Veți spune, doar mă doare spatele puțin, dar după o noapte de odihnă sunt bine. Sau apelez din când în când la un antiinflamator și durerea dispare. Dar nu sunt soluții pe termen lung și nu sunt neapărat recomandate.

**coloana se va deforma în timp

Cu cât petrecem mai mult timp pe scaun, vom forța coloana într-o poziție nepotrivită. Ea se va obișnui cu poziția, însă veți sesiza că se modifică forma coloanei, a spatelui. Tot mai greu și mai dureros va fi să stai cu spatele drept, să te întinzi bine. Durerile nu vor mai ceda cu antiinflamatoare, va fi nevoie de recuperare medicală de specialitate.

De curând am aflat că pe lângă entorsa de genunchi, atât de cunoscută, entorsa poate fi și la umăr. Entorsa înseamnă întinderea sau ruptura ligamentelor unei articulații. Recuperarea necesită timp și răbdare, așa că e mai bine să adoptăm o poziție cât mai corectă la calculator.

**dureri de cap și lipsă de mobilitate

Când lucrăm la laptop, suntem foarte concentrați și toți mușchii sunt încordați. Luăm o pauză doar când ne simțim efectiv înțepeniți și când durerea de cap nu ne mai lasă să fim productivi. În primele momente când ne ridicăm de pe scaun, ne mișcăm cu mare greutate și simțim nevoia să ne așezăm rapid. Indicat ar fi să facem câțiva pași chiar dacă nu ne simțim confortabil, dar e de mare ajutor pentru tot corpul.

**ochii vor avea mult de suferit

Datorită faptului că poziția nu este corectă la calculator, vom sta prea aproape de monitor și sigur și prea mult. Ochelarii cu protecție pot ajuta, luminozitatea redusă ajută din nou. Însă cel mai bine ar fi ca la fiecare 20 de minute, să vă luați 20 de secunde de pauză, minim 20 de secunde, și să priviți în depărtare, la 20 de metri. Veți simți cum ochii se bucură de relaxare. Pentru sănătatea ochilor, vă recomand și lacrimi artificiale pentru a scăpa de senzația de ochi obosiți, de nisip în ochi.

Cu cât poziția la calculator este mai incomodă, vom fi mai neproductivi. Pentru că durerea ne va împiedica să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut.

Recomandarea mea este să aveți biroul și scaunul reglate pentru înălțimea voastră și să vă simțiți confortabil. Să faceți pauze pentru coloană și pentru ochi. Pe cât posibil, faceți mișcare, un sport, masaj, pentru a ajuta mușchii spatelui.

Încercați să vă organizați bine task-urile astfel încât la termenul de livrare să aveți totul gata. Apelați la vitamine și suplimente, ele sunt de mare ajutor pentru corp. Nu vă neglijați sănătatea pentru că recuperarea durează.

Sunt curioasă dacă voi aveți o poziție corectă la calculator? Ce dureri aveți sau care este disconfortul simțit atunci cân stați prea mult la calculator?

6 thoughts on “De ce este important să avem o poziție corectă la calculator”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.