Curiozităţi despre animale

curiozitatiDe-a lungul timpului, lumea animală a reuşit mereu să ne surprindă. Vom găsi mereu lucruri ciudate, interesante, uimitoare, amuzante sau triste legat de animale.

Animalele sunt prieteni foarte agreabili – nu pun întrebări, nu aduc niciun fel de critici. Mary Ann Evans

hidraHidra – Hidra este unul din puţinele celenterate de apă dulce. Corpul său este un sac a cărui pereţi sunt făcuţi din două straturi de celule separate de o piele subţire dintr-un material necelular. Tentaculele sunt scobite, în jurul gurii. Cealaltă parte a corpului este un disc bazal care în mod normal ancorează hidra de o secreţie lipicioasă. Hidrele au nişte celule paralizante cu care capturează puricii de apă, larvele de insecte, viermii şi mormolocii.

lamaLama – Lamele sunt animale domesticite, membre ale familiei camilelor, dar diferite de acestea prin faptul că au doar 3 stomacuri în loc de 4. Cântăresc între 100 şi 200 kg, cu o înălţime a capului de 1,8 m. Lamele au o durată de viaţă între 30 şi 50 de ani.


MargayMargay – Margay este similară ca apariţie jaguarului dar mai mică, crescând până la 69 cm. Este răspândită din Mexic până în Argentina. Se simte acasa în vârful copacilor, labele sale special adaptate şi gleznele se pot roti la 180 de grade, permiţându-i să se mişte aproape cu uşurinţa unei maimuţe.

caracatitaCaracatiţa – caracatiţa cu inele albastre are mărimea unei mingi de golf, dar otrava sa este destul de puternică pentru a ucide un om adult în câteva minute. Ultimul lucru văzut de victimă sunt inelele albastre – vizibile numai în momentul atacului. Este maro sau galbenă în stare naturală, şi poate fi gasită în bazinele adânci din jurul coastei Australiene.

pandaPanda – Cea mai cunoscută specie aflată în pericol, sunt deseori numiţi “ursuleţi” însă de fapt aparţin propriei lor familii, strâns înrudită cu ratonii. Panda au sistemul digestiv a unui carnivor, dar s-au adaptat de mult unei diete vegetariene şi acum se hrănesc în exclusivitate cu tulpine şi frunze de bambus. Puii de panda cântăresc doar 90g la naştere. Pe deplin maturi cântăresc 100 kg şi trăiesc 10 până la 15 ani.

ornitorincOrnitorincul – Cu un cioc cărnos şi sensibil, cu membrana între degetele picioarelor, o coadă ca de castor şi o blană în două straturi, ornitorincul este singurul mamifer care este otrăvitor. La fiecare gleznă, ornitorincul mascul are pinteni otrăvitori ce pot ucide animale mici.


rechinRechinul – Cel mai eficient ucigaş de pe planetă, sunt vânători puternici în stare să prindă 500 kg de ton, balene mici sau, ocazional, oameni, cu uşurinţă. Există în jur de 350 de specii de rechini, majoritatea dintre ei neputând să se oprească sau să se mişte înapoi, ca majoritatea peştilor.

diavol tazmanianDiavolul tasmanian – Ţipetele sale ce îţi face părul măciucă, culoarea neagră şi temperamentul rău, toate acestea au determinat primii coloni europeni să-l numească Diavolul. Deşi doar de mărimea unui câine mic, labele şi dinţii săi puternici îi permit să-şi devoreze în întregime prada – oase, piele cu totul. Puii sunt născuţi prin marsupiul deschis înspre spate al mamei şi se prind cu dinţii în primele 4 luni.

morsaMorsa – Sunt cunoscute două specii: morsa atlantică – măsoară 3 m şi cântăreşte 1.200 kg; morsa din Pacific – este de 3,6 m şi cântăreşte 1.600 kg. Se hrănesc cu nevertebrate ca moluşte, echinoderme şi crustacee, consumând până la 45 kg pe zi. Longevitatea lor este de 40 de ani.

cerbCerbul de apă – În ciuda numelui său, marele cerb acvatic nu este acvatic cu adevărat, că sitatunga sau lopătarul. Mama îşi ascunde puiul timp de 3 săptămâni, întorcându-se de 4 ori pe zi pentru a-i alăpta . Alăptarea durează doar 5 minute, timp în care mama curaţă pielea viţeilor astfel încât să nu rămână niciun miros care să atragă răpitorii.

lupLupul – Ca răpitori recunoscuţi, lupii depind de prada lor: căprioare, elani, caribou, iar în alte părţi în care e răspândit, chiar bizoni ce cântăresc chiar 450 kg. Labele lor exercită de două ori mai multă putere decât a unui câine domestic. Lupul este un animal social, trăind în general în aceeaşi haită ceea mai mare parte, dacă nu chiar toată viaţa. Doar masculii şi femelele puternice se reproduc, orice tentativă din partea celorlalţi este pedepsită.

yakYakul – Găsit în munţii Tibet-ului, masculii ajung la o lungime de 2,7 m cu o înălţime de 1,8 m, cântărind 545 kg. În ciuda imensităţii lor relative, sunt agili, sprinteni, căţărători siguri şi buni înnotători străbătând gheţari şi văi de munte.

ultimaGaranuuga – “Gazela girafa” este întâlnită în estul Africii. O glandă preorbitală din faţa ochilor secretă o substanţă ca o smoală care este depusă pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridică pe picioarele din spate pentru a ajunge la tufişurile înalte, folosind picioarele din faţă pentru a trage ramurile mai înalte. Garanuuga nu mănâncă iarba şi nici nu are nevoie de apă întrucât preiau suficientă din plantele pe care le mănâncă.

“Animalul nu are nevoie de o pregătire specială pentru a fi animal, omul însă pentru a deveni om are nevoie de educaţie, educaţia face diferenţa dintre oameni şi animale.”  Cicero

Un comentariu la „Curiozităţi despre animale”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.