Marele bazar – Cevahir shopping centre – Istanbul, Turcia

turciaMarele bazar

MARELE BAZAR se găseşte spre vest, către zidurile oraşului – o stradă pe care odată au păşit paşe şi viziri, este acum plină de magazine pentru turişti.

Bazarul Acoperit – mai corect după denumirea originală – Kapaliçarsi – este una din cele mai mari pieţe acoperite din lume, având peste 58 de străzi, 4000 de magazine şi între 250 000 şi 400 000 de vizitatori zilnic. Destinaţia bazarului era aceea de depozitare şi protejare a produselor, atât de intemperii cât şi de soare. Bazarul conţine două structuri bolţite din zidărie, cu timpane laterale pentru iluminare şi ventilare, şi are 18 intrări. Primul bazar, construit în 1464 de Mehmed al IIlea a suferit în urma cutremurului din 1894 şi a fost restaurat.

Bazarul egiptean – Un alt bazar cunoscut, mai aproape de docurile Eminonu, este Piaţa Egipteană de Condimente. Bazarul Egiptean a fost construit în 1664, ca o extindere a complexului Yeni. Denumirea provine de la obiceiul neguţătorilor de a vinde mirodenii şi ierburi aduse din Egipt.

grand-bazaarÎn prezent, specificul pieţei nu mai este atât de accentuat, precum în perioada otomană, când acesta era singurul său profil, acum fiind şi piaţa de fructe. Bazarul are un plan în formă de L cu 6 porţi de acces. Programul este similar cu cel al Marelui Bazar – în timpul săptămânii în cursul orelor de lucru, deschis şi în weekend, duminica doar până la amiaza, şi închis în timpul sărbătorilor religioase.

Complexul Kanyon

_KanyonCOMPLEXUL KANYON este localizat în centrul Istanbulului, şi este unul din cele mai inovative proiecte de tip mixt, reprezentativ la scară internaţională. Ca multe alte oraşe vechi, Istanbul s-a dezvoltat ca o aglomerare de centre vechi, crescând pe rămăşiţele oraselor istorice, şi s-a dezvoltat în ultimele trei milenii ajungând un megapolis. Ca un rezultat al aceste dezvoltări destul de necontrolată, absenţa centrului oraşului a început să se impună din ce în ce mai pregnant, spre deosebire de situaţia unor oraşe de dimensiuni asemănătoare, dar mai noi, precum New York sau Singapore.

Jerde Partnership a realizat complexul Kanyon ca o soluţie de reafirmare a centrului oraşului. Kanyon este un “oraş în oraş”, o mini metropolă, un district financiar, care adăposteşte 179 de apartamente rezidenţiale, un bloc de birouri de 26 de nivele, şi 37 500 mp de spaţii comerciale. Volumetria îmbracă forma unui canion, cu falii deschise. În loc să fie o abordare tradiţională a clădirilor complexe, cu funcţiuni organizate ierarhic şi separate, noul complex este un loc în care părţile intercţionează, pentru a creea un flux urban în care se locuieşte, se lucrează şi distracţia este o parte importantă a vieţii.

Complexul este considerat noul “Mare Bazar” al secolului 21, având un impact major asupra vieţii din Istanbul, şi producând încă din faza de proiect, o revoluţie urbană comparativă cu cea a renumitului său predecesor.

Cevahir shopping centre

cevahir_mallCEVAHIR SHOPPING CENTRE este cel mai mare mall al Europei, şi al doilea în lume. Mall-ul s-a deschis în 15 octombrie 2005, şi este localizat în cartierul Sisli al Istanbulului, şi se desfăşoară pe şase nivele. Proiectul s-a desfăşurat pe situl unei vechi staţii de autobuze desfiinţată, şi cuprinde spaţii comerciale şi 3 zgârie-nori cu 40, şi 48 de nivele – proiectat de arhitecţii americani Minoru Yamasaki & Associates. De la turnarea fundaţiilor în 1997, finalizarea lucrărilor a luat 8 ani.

Sună tot mai tentant o vizită pentru shopping în Istanbul!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.