Cum sa fii mereu optimist?

cum sa fii mereu optimistIn timp ce a fi sceptic, poate fi un mod sanatos de a evita ca ceilalti sa profite de tine, a fi pesimist inseamna sa te gandesti mereu la tot ce poate fi mai rau, poate avea consecinte negative asupra vietii tale. A vedea doar partea negativa a unei situatii, te poate face sa pierzi oportunitati in viata, sa neglijezi diferite probleme ce trebuie rezolvate, si scapi sansa de a actiona atunci cand ai putea imbunatati o relatie si calitatea vietii tale.

Optimistii cauta lumina de la capatul tunelului. Daca intotdeauna vei fi pesimist, iti va fi foarte greu sa iti schimbi scopul, dar este posibil sa incepi sa vezi jumatatea plina a paharului, si nu jumatatea goala.

Pasi de urmat pentru a deveni optimist:

  • Nu trebuie sa ai impresia ca toata lumea este impotriva ta, sau ca te-ai nascut cu un nor negru deasupra capului: aceasta presupunere nu are nicio baza in motive sau stiinta. A crede ca universul sau o entitate spirituala incearca sa iti faca viata mizerabila, este ilogic. Fii rezonabil si nu mai pretinde ca stii tot ce e pe lume. Uneori experientele neplacute sunt bune exercitii, asa ca nu poti spune ca totul merge prost.
  • Cauta o sursa de optimism: semnele de negativism se trag de cele mai multe ori din experientele traite in copilarie, cand mintea incepe sa observe anumite circumstante si sa faca presupuneri despre cum functioneaza aceasta lume. Daca in copilarie ai avut parte doar de dezamagiri, esecuri si tradari, nu este deloc surprinzator faptul ca acum ca adult asta astepti de la viata. Cu cat mai repede atribui pesimismului tau un set unic de circumstante, si nu intregii lumi, cu atat iti va fi mai usor sa schimbi perspectivele.
  • Trebuie sa intelegi ca trecutul nu este egal cu viitorul: doar pentru ca in trecut ai avut parte de o tradare sau de o dezamgire, nu inseamna ca vei avea parte de acelasi lucru si in viitor. In trecut, au fost multe lucruri pe care nu le-ai putut controla, si fiecare trecem prin circumstante nefericite la un moment dat in viata noastra – nu esti tu o exceptie! Dar exista multe lucruri in viata pe care le poti controla, si acolo sta posibilitatea de a schimba ceva! O zi sau o saptamana care incepe prost nu inseamna ca trebuie sa se incheie la fel.
  • Incepe prin a te privi  ca o cauza, si nu ca efect: nu trebuie sa fii un produs sau o victima a circumstantelor tale. Nu te mai gandi la ceea ce ti se va intampla si incepe sa te gandesti la ceea ce poti face sa se intample. Daca nu iti place cum merge viata ta acum, stabileste-ti obiective, si treci la realizarea lor. Foloseste-te de experientele negative din trecut pentru a-ti construi caracterul si pentru a lua decizii mai bune, in loc sa lasi pesimismul sa te transforme intr-o persoana care evita riscul sub orice forma. Este mai bine sa joci pentru a castiga decat sa nu faci nimic de frica sa nu pierzi.
  • Fii recunoscator: fiecare avem ceva pentru care sa fim recunoscatori. Fa o lista cu toate lucrurile bune care s-au intamplat in viata ta. Daca nu iti vine nimic in minte inseamna ca nu ai incercat suficient. Secretul de a fi optimist sta in a recunoaste beneficiile si posibilitatile unei situatii, si de a intelege ca intotdeauna ar putea fi mai rau.
  • Foloseste afirmatii pozitive: “Orice este posibil! Eu imi creez circumstantele, nu ele ma creaza pe mine.” “Singurul lucru pe care il pot controla este atitudinea cu care trec prin viata.” “Intotdeauna pot alege.” “Am ales sa imi traiesc viata intr-un mod pozitiv.”
  • Aminteste-ti ca viata e scurta: cand incepi sa ai o judecata pesimista, gandeste-te ca fiecare minut conteaza, si ca nu merita sa il risipesti!
  • Opreste-te sa cauti fericirea in lucruri materiale, si invata sa iubesti ceea ce ai deja.
  • Toti facem greseli: fiecare avem perioade in viata cand luam o decizie gresita. Uneori poate ai sentimentul ca nu te ridici la asteptarile celorlalti sau ca nu meriti ceea ce ai. Fiecare avem slabiciunile noastre. Nu trai cu impresia ca tot ceea ce vei face va avea ca rezultat un esec. A esua intotdeauna doare. Examineaza cu atentie cauza acestui esec, si incearca sa o indepartezi.
  • Evita persoanele pesimiste, iar daca nu le poti evita, invata sa nu te lasi doborat de ceea ce spun. Nu confunda pesimismul cu depresia. Realizeaza ca nu este vorba de ceea ce ti se poate intampla, ci de cum vei reactiona cand se va intampla.

Voltaire spunea Ce este optimismul? Este furia de a sustine ca totul e bine, cand iti merge rau.”

Zambeste si fii mereu optimist!

11 comentarii la „Cum sa fii mereu optimist?”

  1. Mai e ceva. Puterea de a delimita foarte clar fiecare activitate cu un moment de inceput si un moment de final. Dupa finalizarea ei, gata, istorie. Ajuta la abordarea fiecarei activitati cu acelasi aplomb, fara presiunea celor dinainte. A change of work is as good as a rest.

    Răspunde
  2. haha/// Aminteste-ti ca viata e scurta?????

    Pai asta e chiar pesimist. Ar fi fost mai intelept sa spui ca viata merita traita din plin pentru ca nu se stie cand se sfarseste…
    Un pesimist vede in asta un sfarsit, si daca viata tot e scurta la ce sa mai fie optimist?
    Oricum, unele chestii is foarte bune la acest articol!

    Răspunde
  3. Felicitari pentru articol. Mi-a placut pentru ca nu repeta mereu aceleasi chestii rasuflate si vine cu o abordare noua. Succes pe mai departe!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.