Îmi place mult să gătesc, aceasta fiind a doua mea mare pasiune. Mă pot lăuda și cu o diplomă de bucătar, în urma unui curs de șase luni, curs care mi-a fost de mare ajutor. Dacă până atunci găteam după cum știam, după finalizarea cursului, multe lucruri au devenit mai clare. Detaliul pe care se punea întotdeauna accentul, era calitatea ingredientelor cu care găteam. Am înțeles că e important să fie proaspete, de calitate, depozitate în condiții adecvate.
Sunt o mare iubitoare de încercat rețete noi, iar dacă implică legume, sunt și mai încântată. Iar pentru că tot mai rar găsesc legume de calitate, m-am gândit ca anul acesta să-mi fac propria mea grădină de legume. Marele avantaj este că spațiul îmi permite și lucrând de acasă, mi-e mai la îndemână. Bineînțeles că trebuie să stabilesc caâteva detalii, dar aștept cu nerăbdare primăvară să mă apuc de treabă.
Cum mi-am gândit grădina de legume?
Știu că nu e ușor, toată copilăria mea am avut în grădină diverse legume și zarzavaturi. Ziceam atunci că nu mai vreau să fac munca aceasta. Dar uite că ani mai târziu, văd altfel lucrurile. Perioada aceasta de iarnă, mi-am alocat-o pentru documentare și organizare.
*ce anume doresc să plantez
Aș vrea tare mult să am în fiecare perioadă, legume proaspete. Mă gândeam la ceapă și usturoi, morcovi și pătrunjel, roșii, ridichi, ardei, castraveți. Am citit și despre plantare cartofi, că e diferit de restul și implică altă atenție și îngrijire. Cele alese pentru a fi plantate, au fost gândite în funcție de ceea ce consumăm noi și implică minim de cunoștințe și muncă.
Mi-ar plăcea mult să avem și vinete, conopidă, gulii, dar din experiența anterioară, cu ani în urmă, nu cred că voi avea rezultatele dorite. Clima nu e potrivită pentru ele, poate când voi avea solar voi plante și mai multe legume din cele mai sensibile.
*care sunt cele mai răspândite boli
Îmi amintesc că tata făcea diverse tratamente în grădină pentru a nu fi atacate de boli și dăunători. Eu îmi doresc să găsesc variante cât mai prietenoase, minim chimic, dar știu că sun esențiale în anumite etape ale creșterii plantelor.
De ceva timp, consum tot mai mult ardei și mi-ar plăcea să plantez și în grădina de legume. M-am bucurat să găsesc boli la ardei imagini pentru a-mi fi mult mai clar la ce să fiu atentă. Pozele explicite însoțite de informații îmi sunt de real ajutor.
*detalii importante au fost notate în agendă
Pentru că informațiile sunt multe și importante, mi-am notat totul. Este importantă perioada și modul de plantare, tratarea și fertilizarea pentru o producție mai bună. La fel de importantă este și hrana zilnică, adică udarea.
Grădina de legume înseamnă muncă, dar și satisfacție
Mi-am dovedit că dacă mă organizez bine, am timp pentru toate. Astfel că nu îmi fac probleme că nu voi avea timp de grădina de legume. Știu că atunci când îmi place ceva, îmi dedic timp și energie. Îmi place să merg în grădină și să-mi culeg pătrunjelul proaspăt, ceapa verde este mai aromată.
Abia aștept să vină primăvara și să mă apuc de treabă. Și mai mare va fi satisfacția când voi savura legume proaspete și curate din grădina de legume, sigure pentru familia mea.
Eu stau la bloc și nu am nimic la bloc,dar mi.am pus in ghivece leurda și mi.a plăcut foarte mult când îmi luam din ghiveci și îmi puneam in salate sau in sandwich!Avem o căsuță cu gradina la tara și o lucrează soțul!
Eu am o mică grădină de legume în care cultivăm roșii, ardei- gras, capia, iute-, ceapă, usturoi, praz, țelină, mărar, pătrunjel, leuștean.
Săptămâna trecută am pus semințele, deja au început să răsară plăntuțele de roșii și ardei. Ceapa și usturoiul le punem de toamna.
E muncă, dar și satisfacție și mai mult de atât, știm ce mâncăm.
Si mie imi plac jardinierele si chiar imi plac. Eu am in balcon cateva ghivece cu plante si ierburi aromatice.
E faină și utilă o grădină de legume, să poți planta orice îți dorești 🙂