La peste 40°C, organismul tău are tulburări de circulaţie: inima, venele şi vasele sanguine devin “magistrale” cu “trafic” problematic. Pentru ca sângele să circule totuşi cât mai în voie, trebuie să cunoşti regulile şi riscurile verii.
Circulaţia periferică proastă – Mai toată lumea se plânge de dureri de picioare. Fără “discriminare sexuală”: şi femeile şi bărbaţii suferă pe aceeaşi “baricadă” a timpurilor moderne – stresul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă alterează circulaţia sanguină. Iar temperaturile înalte acutizează simptomele în spatele cărora pândeşte o afecţiune pe cât de răspândită, pe atât de periculoasă: varicele sau boala varicoasă.
Ce sunt varicele
În limbaj medical, varicele reprezintă boala cronică a venelor superficiale ale membrelor inferioare. Practic, sângele este “strngulat” în picioare şi nu-şi mai poate continua traseul firesc. Dacă definiţia te-a speriat cât de cât, ştii care este salvarea: nu lăsa boala să se instaleze! Crezi, dimpotrivă, că eşti în afara oricărui pericol, pentru că familia ta (vorbim despre rudele de sânge) nu au mai existat cazuri similare? Te înşeli. Antecedentele familiale sunt, desigur, un factor favorizant, dar, şi fără ele, predispoziţia către complicaţiile de acest gen o avem cu toţii.
Cauze? Ritmul cotidian. Apoi, nu ştii ce tip constituţional ai (tip de ţesuturi, profil endocrin), deci cât poţi să întinzi coarda, neglijându-te. Mai intră în joc, de la caz la caz, vârsta, kilogramele în plus, constipaţia cronică. Gravidele fac frecvent varice, pentru că nu îşi iau măsură preventive. In sfârşit, orice afecţiune minoră, degenerează. Atâta aşteaptă : să o tratezi cu indiferenţă.
Cum îşi anunţă apariţia
Ai stat ore în şir în picioare – acasă, la job, în cursele obişnuit după cumpărături. Sau, dimpotrivă, ai stat pe scaun – în faţa calculatorului, în avion, în tren… Picioarele sunt de plumb, te înţeapă, sunt amorţite ; simţi o jenă dureroasă la nivelul gambelor sau tensiuni la nivelul gleznei ; mai târziu, te sâcâie o mâncărime inexplicabilă de la gleznă în sus, pe faţa internă a gambei şi coapsei. Mai mult, în jurul gleznei (zona cea mai agresată a picioarelor, după cum se poate vedea) se conturează un edem moale. Sunt semne că varicele tind să se instaleze.
Cum le ţii la distanţă
Sigur, ideal ar fi să … îţi schimbi locul de muncă, dacă el este factorul favorizant al bolii. Dar să fim serioşi, cine îşi permite astfel de mofturi?! În plus, slujba ta îţi poate fi foarte dragă, cu toate “riscurile” ei. Deci:
- poartă încălţăminte cât mai comodă
- întrerupe monotonia! Din două în două ore, ridică-te de la birou şi fă câteva mişcări de dezmorţire, tropăie sau bate pasul pe loc; înalţă-te pe vârful picioarelor, apoi coboară pe călcâie; presează ritmic degetele picioarelor pe podea, apoi călcâiul, apoi toată talpa, până la degete. Sunt exerciţii ce se pot face suficient de discret, ca să nu atragi atenţia celor din jur…
- când ai ajuns acasă, fă băi călduţe de picioare; foloseşte pentru masaj, un burete mai aspru pentru a activa circulaţia
- fă sport: înot, gimnastică aerobică, jogging. Sau măcar plimbări cât mai lungi (ideal 5 km pe zi ceea ce ar însemna cam o oră şi jumătate, în pas alert, minimum 30 de minute).
- noaptea, dormi ţinând picioarele mai sus decât restul corpului.
- evită obezitatea! Vara ne favorizează, prin abundenţa de legume şi fructe. Cu ele, nici nu te îngraşi, nici nu te constipi
Dacă nu…
Ei bine, dacă ignori semnalele pomenite mai sus, căldura verii favorizează apariţia varicelor cu hemoragie, a tromboflebitei, ulcerului de gambă, dermatitei pigmentale, celulitei scleroase. Tu decizi!