Recomandare lectură – Croitoreasa de la Dachau de Mary Chamberlain

croitoreasa de la dachau

Mereu am căutat să citesc cărți recomandate, cu subiecte interesante, nu am fost fan romane de dragoste cu happy end pentru că nu cred în ele, și mi se pare că înveți prea puțin din ele. Am citit cam toate cărțile care mi-au picat în mână sau pe care le-am găsit despre război, despre evrei, despre lagărele de concentrare, mărturii ale supraviețuitorilor.

Croitoreasa de la Dachau este o poveste pe jumătate adevărată despre ce s-a întâmplat în acea perioadă. Deși am avut mari așteptări de la această carte, pot să spun că unele părți nu mi-au fost pe plac. M-am așteptat la o poveste adevărată, la detalii despre cum a supraviețuit acolo și cum a înțeles după ce a supraviețuit, să-și prețuiască viața, libertatea.

Croitoreasa de la Dachau – Ada – este personajul tipic feminim care trăiește în condiții modeste, lucrează pe bani de nimic și speră să aibă, într-o zi, propria casă de modă. Deși este extrem de harnică și de talentată în arta cusutului și a modei, totuși e conștientă că nu își poate depăși condiția decât cu ajutor. Atunci când întâlnește un bărbat foarte galant și atent cu ea, îi dă crezare din primele clipe și își pune toată speranța în el că o va scăpa de sărăcie și o va ajuta să-și realizeze visul de a avea propria casă de modă.

Deși din cauza lui, ajunge să cunoască ororile războiului și petrece câțiva ani ca și prizonieră în lagărul din Dachau, îi acordă, din dragoste, prezumția de nevinovat până în clipa în care află adevărata lui față, până când aude din gura lui, părerea despre ea.

O carte pe care am citit-o în doar 3 zile, o recomand cu drag, avem atât de multe de învățat din experiențele Adei.

7 thoughts on “Recomandare lectură – Croitoreasa de la Dachau de Mary Chamberlain”

  1. Avem o pasiune comuna. Desi urasc istoria, tocmai deoarece consider ca ce am primit in carti si manuale este de fapt ce au vrut unii sa primim, nu ce e a fost de fapt… recunosc faptul ca sunt atrasa de astfel de carti care prezinta anumite fragmente vazute de oameni simpli. Cartea prezentata de tine chiar daca pe jumatate este adevarata, macar avem un fir de care ne putem lega si citind alte carti similare putem construi o imagine a trecutului.

    Reply
  2. Daca este optimista atunci musai trebuie sa o citesc acum la sfarsit de concediu pentru a-mi ridica un pic moralul, oricum actiunea este foarte interesanta.

    Reply
  3. Povestea este una banala, dar ma gandesc ca fiecare autor isi aduce propriile contributii povestii clasice a Cenusaresei fara final fericit. Nu cred ca as rezona la o asemenea lectura dar cine sunt eu sa judec? Eu citesc carti de copii si de parenting 😀 Asa ca don’t mind me 🙂

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.