Noi femeile exagerăm cu shopping-ul. Niciodată nu cumpărăm pentru că avem nevoie, pentru că acel lucru ne lipseşte, cumpărăm pentru că ne place să avem mereu ceva nou.
Aşa e şi cu cosmeticele. Din păcate. Niciodată nu am înţeles de ce nu există şi variante mai mici de farduri de ochi, rujuri, oje, şi câte şi mai câte. Pe cele mai multe dintre ele, chiar dacă le folosim zilnic nu vom reuşi să le terminăm înainte să expire. Puţine femei verifică termenul de valabilitate al cosmeticelor. Puţine femei le aruncă după ce au expirat. “Bani aruncaţi” vor replica ele. Dar oare sănătatea noastră nu este mai importantă?
Trebuie să ştim că produsele cosmetice expiră şi nu ar trebui să ne zgârcim şi să le aruncăm chiar dacă nu am consumat nici măcar jumătate din gramaj.
V-aţi întrebat vreodată cât timp sunt valabile produsele cosmetice pe care le folosiţi o dată ce le-aţi deschis?
Cu siguranţă, toate avem o grămadă de produse cosmetice ascunse prin dulapuri sau genţi de cosmetice, pe care nu ne-am îndurat să le aruncăm gândindu-ne că aruncăm bani, că poate cândva vom avea nevoie de acel produs, sau poate va fi din nou la modă. Conservanţii şi ingredientele din cosmeticele deschise îşi modifică în timp proprietăţile, fie dăunează pielii cauzând diferite alergii, fie nu îşi mai îndeplinesc scopul. Produsele care conţin apă sunt cele mai perisabile deoarece după deschidere ele reprezintă locul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor şi microbilor. Pe urmă sunt produsele cu conţinut scăzut de apă şi extracte din plante. Produsele pe bază de pudră au cea mai lungă perioadă de valabilitate, deoarece nu există posibilitatea apariţiei bacteriilor. Produsele cosmetice pe care scrie că nu conţin conservanţi sunt de asemenea perisabile, neavând niciun ingredient care să le păstreze în timp, ele reprezintă locul ideal pentru dezvoltarea microbilor.
Care este durata de viaţă a diferitelor produse cosmetice?
- Rimel, creion dermatograf, tuş de pleoape – 4-6 luni ( dacă rimelul s-a uscat, nu încercaţi să-i prelungiţi viaţa adăugând apă sau demachiant);
- Cremă, ser, fond de ten – 6 luni – 1 an;
- Produse pe bază de pudră – 2,3 ani;
- Ruj, luciu de buze, pensule pentru aplicare – 2, 3 ani.
Dacă produsul miroase ciudat, şi-a schimbat textura sau culoarea, nu ezitaţi să le aruncaţi!
Câteva trucuri care vă vor ajuta să prelungiţi viaţa produselor cosmetice şi în acelaşi timp, să aveţi grijă de sănătatea pielii:
- Depozitaţi produsele în dulapuri, spaţii închise.
- Spălaţi-vă pe mâini înainte să folosiţi produsele.
- Închideţi bine capacul produselor, pentru mai multă siguranţă folosiţi produsele care au pompă, capac dublu.
- Umiditatea şi căldura pot scurta valabilitatea produselor.
- Notaţi cu un marker data în care aţi deschis produsul.
- Aruncaţi produsele de ochi dacă aţi avut o infecţie la ochi.
- Ţineţi produsele cosmetice departe de razele soarelui.
- Nu împrumutaţi produsele cosmetice altora.
- Nu achiziţionaţi produse care au ambalajul deteriorat.
Nu uitaţi, sănătatea pielii este mai importantă decât orice!
Foarte frumos!