Corpul şi personalitatea

chakra_balancingPsihiatrul Glenn Wilson, de la Institutul Psihiatrilor din Londra, e de părere că diferitele tipuri de corp pot dezvălui diferite constituţii. Cele mai cunoscute studii au fost întreprinse în anii 1930 de profesorul Sheldon, care susţine că oamenii se împart în trei categorii principale:

  • ENDOMORFI – de obicei înalţi şi subţiri, cu o personalitate anxioasă, egocentristă şi introspectivă.

MEZOMORFI – tipul muscular şi atletic, cu o personalitate independentă, dură, atrasă de nou şi de aventură.

ECTOMORFI – genul scund şi îndesat. Sunt amiabiali, optimişti şi deschişi la suflet.

Potrivit dr. Wilson, „Cercetările au demonstrat că, între timp, aceste stereotipuri sunt multe prea generale şi nu foarte exacte, deşi există cert o anumită corelaţie.”

Dr. Wilson a desfăşurat propriul lui studiu pe cântăreţii de operă, care a relevat că interpreţii mai graşi şi mai scunzi au voci înalte, ascuţite, în timp ce cei mai înalţi şi mai slabi au voci mai joase, grave. Wilson consideră că explicaţia este de natură hormonală, stabilită încă din timpul dezvoltării embrionare din uter. Acel hormon dominant, care determină sexul fătului, determină şi forma corpului şi trăsăturile de personalitate.

La începutul secolului trecut, Wilhelm Reich categoriza persoanele după cinci tipologii principale:

  • SCHIZOID : înalt şi subţire, cu încheieturi slabe şi extremităţi reci (mâini şi picioare). Tendinţă de a se detaşa de situaţiile emoţionale dificile. Trebuie să înveţe să intre mai mult în contact cu ceilalţi.
  • ORAL: slab, cu pieptul flasc, musculatură moale. Suferă de lipsă de energie. Are nevoie de atenţie, de grija celor din jur. Se agaţă de alţi oameni. Trebuie să înveţe să fie independent.
  • PSIHOPATIC: piept umflat, musculatură proeminentă. Puternic, înclinat spre hiperactivitate. Încearcă să-i controleze pe ceilalţi. Trebuie să înveţe să nu se mai bazeze doar pe persoana sa.
  • MASOCHISTIC: scurt şi îndesat. Plângăreţ, totul i se pare complicat şi greu. Trebuie să înveţe să-şi asume responsabilitatea acţiunilor sale.
  • RIGID: rigid din cap până în picioare. Mândru, tinde să-şi reţină sentimentele. Trebuie să înveţe să-şi exprime emoţiile şi să manifeste mai multă încredere.

Guided Chakra Meditation CHAKRA

Există şapte centre principale de energie care guvernează diferite zone ale corpului şi emoţii, numite chakra.

1. rădăcina – coloana vertebrală, rinichii. Legat de energia fizică generală.
2. sacral
– sistemul de reproducere. Legat de sexualitate.
3. plexul solar – stomac, ficat, vezica biliară , sistemul nervos. Legat de emoţii (probabil cel mai activ shakra dintre toate).4. inimă – inimă, sânge, sistemul circulator. Legat de capacitatea de a iubi şi de a fi iubit.
5. gât
– gât, coardele vocale, plămâni, tub digestiv. Legat de imaginaţie şi creativitate.
6. cap
– creierul mic, ochiul stâng, urechi, nas, sistem nervos. Legat de capacitatea de a înţelege conceptele mentale.
7. coroană
– creierul mare, ochiul drept. Legat de spiritualitate.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.