Coliba Unchiului Tom – Harriett Beecher-Stowe, 1852

coliba-unchiului-tomDaca vrei sa te relaxezi, atunci citeste o carte, o carte de suflet despre suferinta negrilor. Autoarea, Harriett Beecher-Stowe, romanciera si abolitionista de origine americana, s-a nascut la 14 iunie 1811.

Coliba Unchiului Tom (Uncle’s Tom Cabin or Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie, publicat in 1852, fiind cel mai bine vandut roman al secolului al XIX – lea, si a doua vanduta carte a secolului dupa Biblie. In anul 1854, s-au vandut peste 300 000 de exemplare doar in Statele Unite. Legenda spune ca la inceputul razboiului civil, Abraham Lincoln s-ar fi intalnit cu autoarea si ar fi declarat : „Deci aceasta este mica doamna care a pornit acest mare razboi.”

Povestea Unchiului Tom este una trista, dar plina de invataturi, din care ar trebui si noi sa invatam sa rabdam si sa avem mai multa credinta. Iubit de stapan si priceput in toate, este totusi vandut pentru a acoperi o datorie, dar cu promisunea de a fi rascumparat. Trece prin multe peripetii, bune si rele, invata negrii asupriti de soarta, in sclavie, sa devina mai buni si sa creada in Dumnezeu. Pana la urma, povestea lui se termina trist, dar el se stinge cu zambetul pe buze, avand atata bunatatea incat isi iarta chiar si stapanul care l-au ucis.

Iata cateva citate care m-au impresionat:

  • „Bataia si ocarile sunt ca unele medicamente; trebuie sa maresti doza pe masura ce scade sensibilitatea.”
  • “In Biblie sunt scrise multe, dar nimeni nu le ia in serios. “
  • “Copiii nu inteleg niciodata catehismul cand il invata; dar mai tarziu, cand sunt mari, si-l reamintesc cu usurinta.”
  • “Toate virtutile si gingasia celor ramasi in viata nu sunt nimic pe langa farmecul deosebit al cuiva care nu mai este!”
  • “Cel care n-a auzit vreodata decat ocari e ciudat de neincrezator fata de o manifestare atat de sublima cum e blandetea.”
  • “Stateau fata-n fata doi copii apartinand a doua rase antitetice ale societatii; copila balaie, binecrescuta, cu parul auriu, ochii adanci, fruntea inteligenta, nobila si miscari de printesa; si semenul ei de culoare neagra, vioaie, sireata, slugarnica, dar agera. Erau adevarate figuri reprezentative ale rasei lor. Cea saxona – produs al multor veacuri de cultura, de stapanire, de educatie, de superioritate fizica si morala; cea africana – nascuta din veacuri de impilare si supunere, de nestiinta, truda si viciu.”

Eu am citit de doua ori aceasta carte, de fiecare data cu lacrimi in ochi, durere in suflet. Tu ai citit aceasta carte ?

autoare

Puteti cumpara aceasta carte aici.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.