Ciupercile reprezintă mâncarea ideală pentru toată lumea!
Ciupercile au puţine calorii, nu conţin grăsimi şi colesterol, dar furnizează câţiva nutrienţi importanţi, cum sunt: seleniu, potasiu, vitamina D, vitamina B şi acid nicotinic, furnizează o sursă valoroasă de fibre dietetice.
Ciupercile sunt principală sursă de antioxidant esenţial, seleniul. Seleniul protejează celulele de diferite boli cronice. Ele ajută şi la întărirea sistemului imunitar.
Ciupercile sunt o bună sursă de minerale, în special potasiu, o bună sursa de vitamine, în special vitamina B. Proteinele conţinute de ciuperci sunt superioare proteinelor conţinute de alte legume datorită conţinutului de amino-acizi esenţiali. Proteinele conţinute de ciuperci, în proporţie de 70-90%, sunt proteine uşor digerabile.
Ciupercile şi mineralele:
Sodiu – ciupercile nu conţin sare.
Potasiu – acest mineral important ajută la menţinerea unui fluidizări normale şi la un echilibru al mineralelor, care ajută la controlarea tensiunii arteriale. Ciupercile conţin mai mult potasiu decât orice alt fruct sau legumă.
Calciu – este unul dintre cele mai abundente minerale din corpul uman, el asigură structura dinţilor şi a oaselor şi este necesar la contracţia muşchilor. 100 grame de ciuperci conţin 2 mg de Calciu.
Fier – ciupercile sunt o sursă de fier, care este esenţial tuturor organismelor vii.
Zinc – se găseşte în toate celulele corpului, şi stimulează activitatea a peste 100 de enzime, ajută la imunitatea organismului.
Magneziu – esenţial în sănătatea corpului, magneziul ajută la menţinerea normală a sistemului muscular şi nervos, menţine ritmul inimii constant, menţine oasele puternice şi ajută la menţinerea sistemului imunitar.
Seleniul – acest mineral se comportă ca un oxidant, protejează celulele de boli şi diferite forme de cancer.
Dacă iubiţi ciupercile, iată şi câteva reteţe deosebite!
Supă de ciuperci
Ingrediente necesare: 1 kg ciuperci, 45 ml ulei măsline, 2 cepe potrivite, 2 l supă de pui sau apă.
Mod de preparare: ceapa se căleşte la foc mic, până când se caramelizează şi se lasă deoparte. În altă cratiţă, se rumenesc ciupercile tăiate mărunt, până când sunt bine prăjite şi se pun deoparte. Se amestecă cu ceapa şi se înmoaie cu supa/apa. Se lasă la fiert 45 de minute la foc moale. Se pasează totul şi se lasă să mai dea un clocot. Se potriveşte de sare.
Tocaniţă de gălbiori
Ingrediente necesare: 1,2 kg gălbiori, 250 ml vin alb, 1 lingură oţet de mere, 3 cepe, 75 ml ulei, puţină nucşoară şi coriandru măcinat, sare, piper.
Mod de preparare: curăţaţi ceapa, spălaţi-o şi tocaţi-o mărunt. Încingeţi într-o tigaie mai mare uleiul şi adăugaţi ceapa tocată. Căliţi-o la foc mic 2-3 minute, apoi puneţi ciupercile. Adăugaţi coriandrul şi nucşoara, sare şi piper duă gust şi lăsaţi să se călească înăbuşit, la foc potrivit, până când se evaporă aproape toată zeama lăsată de ciuperci. În acest moment, adăugaţi vinul şi lăsaţi preparatul la foc potrivit în vas acoperit primele 10 minute, apoi descoperit, până când scade tot lichidul. Puteţi servi tocăniţa de gălbiori caldă sau rece, ca atare sau garnitură la preparate din legume, cereale sau carne. Puteţi adăuga verdeaţă tocată la servire.
Papricaş de hribi cu friptură de pui
Ingrediente necesare: 1,5 kg hribi, 12 pulpe pui, 3 ouă, 2 cepe, 150 ml ulei, 200 grame smântână, 1 căţel usturoi, pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: curăţaţi şi spălaţi ceapa, apoi tocaţi-o mărunt şi căliţi-o într-o cratiţă mai mare, în 50 ml ulei. Curăţaţi ciupercile, spălaţi-le, tăiaţi-le în cubuleţe şi puneti-le în cratiţă peste ceapă. Căliţi ciupercile, împreună cu ceapa, la foc mic până când se evaporă aproape toată zeama lăsată de ciuperci. Amestecaţi smântâna cu gălbenuşurile de ou şi cu căţelul de usturoi tocat mărunt. Luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi amestecul de smântână, adăugaţi puţină sare şi piper. Presăraţi pulpele de pui cu sare şi piper şi prăjiţi-le în ulei până când se rumenesc bine pe toate părţile. Serviţi câte două pulpe de pui la o porţie cu papricaş de pui cald şi presăraţi deasupra puţină verdeaţă. Se poate servi si cu garnitura de orez!
Ciupercile sunt delicioase şi le putem prepara în nenumărate feluri! Voi cum preparaţi ciupercile? Care e reţeta voastră preferată?