Recomandare lectură – Cinci ani la Auschwitz de Wieslaw Kielar

 

Cinci ani la Auschwitz – o carte despre evrei și viața lor din lagăre

Am apreciat mereu cărțile vechi. Au un stil aparte de a destăinui o poveste. Dau un alt sens poveștii, nu se zgârcesc la detalii. Citesc cărți din toate domeniile, din toate timpurile. Le prefer pe cele care ne prezintă povești adevărate. Atunci când nu mai găsesc cărți  noi despre ceea ce îmi place să citesc, apelez la anticariatele online. Găsesc acolo mereu cărți de mult uitate, dar cu valoare, cărți pe care nu le poți găsi pe nicăieri. Niciodată nu am înțeles de ce aceste cărți vechi nu se reeditează?

Citind Cinci ani la Auschwitz, mi-au venit în minte o mie de întrebări și cu fiecare carte încep să primesc noi răspunsuri.

Mi-e tot mai greu să cred că oamenii pot fi atât de duri cu alți oameni. Mi se par inumane torturile la care erau supuși, muncile grele la care erau puși zi de zi, iar noaptea erau terorizați și puși să facă ”sport„. Doar cei mai puternici rezistau în astfel de condiții. E interesant cum până la urmă dorința de a supraviețui, ne ajută să ne acomodăm în cele mai sinistre condiții, rezistăm cu foarte puțină mâncare și câteva ore de somn. Trecem peste boli cu tratamente banale, probabil dorința de a fi din nou în libertate, e cel mai bun medicament!

Mă intrigă faptul că atâtea țări au fost dispuse să-și trădeze proprii cetățeni.

I-au sacrificat pe evrei în speranța ca astfel să facă pe plac nemților. Mi-e greu să cred, așa cum majoritatea au declarat după război, că ei nu știau ce se întâmplă acolo, că nu au avut nici cea mai mică idee. Eu cred că au închis ochii doar pentru a-și salva propria piele.

 12928235_1061587657232344_4401041112211978477_n

Nu poți aprecia libertatea decât atunci când nu o mai ai. Ni se pare normal și banal să ne plimbăm pe străzi, pentru ei fiecare drum putea fi ultimul.

2 thoughts on “Recomandare lectură – Cinci ani la Auschwitz de Wieslaw Kielar”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.