Ansamblul Arhitectural Hotel Medieval se află în vechea clădire a Manutanței, construită în anul 1714. Aceasta este o construcție unică în România, păstrând detalii arhitectonice tipice secolului al XVIII-lea. Dat fiind faptul că Manutanța a fost trecută în rândul clădirilor de patrimoniu istoric, în timpul restaurărilor pentru Hotelul Medieval, orice intervenție în structură sau aspect nu s-a putut executa decât în baza unor avize și regulamente clare impuse de Ministerul Culturii și Cultelor. Hotelul dispune de 40 de apartamente de 5 stele, prevăzute cu tot ce este necesar pentru a oferi un confort deosebit, iar mobilierul și decorațiunile interioare sunt de secolul al XVIII-lea, oferindu-le oaspeților senzația unei călătorii în timp; sală de fitness, piscină, sală de biliard/relaxare, bar. În interiorul Hotelului Medieval se găsesc Sala Regală (sală de restaurant cu 170 de locuri), Sala de Conferințe (la etaj, deasupra Sălii Regale – este dotată cu aparatură audio-video și are o capacitate de la 60 la 250 de locuri), Sala de Nord (sală de restaurant cu 50 de locuri, găzduiește expoziții temporare, conferințe restrânse), Sala Frumoasei Priveliști (sală de restaurant cu 70 de locuri, care oferă o deosebită priveliște spre latura de sud a Porții a III-a, precum și panorama Alba Iuliei), Sala Vestigiilor Romane, Sala Cavalerilor Templieri (decorată deosebit, cu elemente de mobilier, arme, steaguri și simboluri cavalerești, în prezent sala găzduiește sediul Cavalerilor Templieri), Sala Capiturară ( care de asemenea servește ordinului Cavalerilor Templieri).
Monetăria de la Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVII-lea, pe locul unde au existat înainte o biserică și o mănăstire închinate Sfântului Duh, atestate documentar din anul 1294. Monetăria a funcționat circa 180 de ani, iar aici au fost bătute monede de cupru, aur și argint, care purtau sigla orașului Alba Iulia reprezentată de inițialele CA, Gy, F, A-I, AL-IU. În anul 1893, Monetăria este desființată, clădirea sa fiind transformată în tribunal. Astăzi se mai păstrează doar poarta și zidul de nord al Monetăriei, iar sub pământ se găsesc pivnițele acesteia, care se întind pe o suprafață de până la 300 mp.
Temnița se situează pe flancul de sud-est al bastionului Eugeniu de Savoia al Cetății Alba Carolina. În trecut, era folosită de către autoritățile austriece pentru a-i întemnița pe cei care încălcau legea, până la stabilirea sentinței finale. Temnița a beneficiat de lucrări de consolidare și a fost amenajată corespunzător pentru a putea fi vizitată. În interiorul său se găsesc unelte de tortură specifice vremii.
Centrul de Echitație de Excelență a fost înființat în anul 2009 în cadrul Cetății Alba Carolina și este sediul gărzii călare (cavaleria) a Traseului celor Trei Fortificații. Călăreții au o vestimentație și arme specifice secolului al XVIII-lea și pot fi văzuți patrulând în fiecare zi pe traseele Cetății. Centrul de Echitație de Excelență deține 9 cai de o frumusețe extraordinară din rasa Friesiană, de categoria semigrea, aduși tocmai din provincia Friesland din Olanda. Friesiana este una dintre cele mai vechi rase din lume, caii fiind renumiți pentru noblețea, splendoarea și caracterul lor foarte maleabil și echilibrat, ceea ce îi recomandă pentru spectacole și ceremonii deosebite. Doritorii pot lua lecții de călărie prin încheierea unui abonament cu posibilitatea eliberării unei diplome după 10 ședințe de călărie, inițiere sau perfecționare. Mai mult, cei care sunt pasionați de îngrijirea cailor pot învăța cum se îngrijesc aceste animale nobile prin voluntariat în cadrul Centrului de Echitație de Excelență.
ceva ce trebuie vazut.
Eu am vazut si am ramas incantata. Dar vreau inca sa mai vad.