Cerbul de Aur – Brasov, 2009

cerbul de aurPrima editie a Festivalului International Cerbul de Aur a fost in anul 1968, si s-a numit „Cantecul, dragostea mea”. Festivalul a reunit nume cunoscute ale muzicii usoare ale acelor vremuri, din multe tari, iar regulamentul era ca fiecare trebuia sa interpreteze o melodie din repertoriul sau si una din creatia romaneasca, tradusa in limba engleza sau franceza, dupa preferinta.

Premiul I a fost castigat de catre Jacques Hustin din Belgia, cu propriul cantec intitulat cameliile si renumitul slagar romanesc „Nu mai plange, baby”.

Dar iata povestea aparitiei acestui festival. Ideea a apartinut fostului presedinte, Nicolae Ceausescu, care a dorit sa arate Occidentului ca Romania este o tara libera. El a creat festivalul dupa ideea celui de la San Remo, si a decis sa il localizeze in cel mai important oras turistic din Romania, Brasov. Insa patru ani mai tarziu, tot el decide sa opreasca organizarea festivalului fiindu-i frica ca poporul va gusta prea mult gustul libertatii. Cu toate acestea, de-a lungul acestor patru editii, nume mari ale scenei muzicale internationale au incantat spectatorii, amintesc aici Connie Francis, Cliff Richard, Josephine Backer or Dalida.

Dupa revolutia din anul 1989, televiziunea romana a incercat din rasputeri sa aduca festivalul la viata si a reusit in anul 1992. Editia a fost prezentata de Ricky Dandel, Bianca Brad, Tomi Cristin ?i Ruxandra Enescu, iar vedete in concert au fost Patricia Kaas, Johnny Logan, Linda Martin, Riccardo Fogli, Sisters Sledge, Angela Similea, Gabriel Cotabi??. Nume mari s-au perindat pe scena festivalului si aminestc cei mai renumiti: Toto Cutugno, Kylie Minogue, Paul Young, Boy George, Culture Beat, The Commodores, Ray Charles, James Brown, 2 Unlimited, MC Hammer, Kenny Rogers, Tom Jones, Vaya Con Dios, Coolio, Soul II Soul, La Bouche, Big Mountain, Masterboy, Sheryl Crow, Diana Ross, Gheorghe Zamfir, UB 40, Soca Boys, Cyndi Lauper, Simple Minds, Ricky Martin, Pink, Nino D’Angelo, Thomas Anders, Simply Red, Ruslana.

Editia din 2009 a festivalului se va desfasura in perioada 2-7 septembrie in Piata Sfatului din Brasov si va reuni 27 de concurenti din 20 de tari. Invitatii chemati sa sustina recitaluri sunt Hot Chocolate, Steve Vai, Tiziano Ferro, Holograf, Directia 5 si Loredana.

Cele 4 000 de biletele au fost puse deja in vanzare, pretul unui bilet variaza de la 20 la 70 lei in functie de sectorul ocupat in amfiteatru.

Tu mergi la festival? Spune-ne si noua parerea ta!

cerbul_de_aur_old2cerbul-de-aur old222Fotografii Cerbul de aur 70- 333luminita_dobrescu555Recital_Margareta667 cerbul-de-aur-2008 777GERMANY-MUSIC-AWARD-ECHO-HUCKNALL999recital

2 thoughts on “Cerbul de Aur – Brasov, 2009”

  1. Felicitari tuturor celor implicati in realizarea festivalului Cerbul de aur, succes pe mai departe!
    Am o MARE rugaminte: as dori 3 piese din repertoriul romanesc traduse in limba franceza (versurile) Daca se poate, daca nu, cum as putea reusi acest lucru?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.