Cenușa Angelei de Frank McCourt – cea mai bună biografie
Cenușa Angelei de Frank McCourt este cartea care m-a ținut trează nopțile. Scrisă într-un stil aparte, te acaparează. Nu ai acțiune să te țină în priză. Însă îți dorești să descoperi finalul. Bun, rău. cum o fi. Povestea e tristă. Dar micile remarci amuzante, te fac să poți merge mai departe.
Libris vă pune la dispoziție această carte. O veți găsi în categoria beletristică. O carte minunată de peste 400 de pagini pe care trebuie să o citești.
Cenușa Angelei de Frank McCourt – o copilărie irlandeză
Copilăria înseamnă bucurii, zâmbete, joacă, stabilitate. Înseamnă părinți responsabili care te educă. Copilărie este perioada cea mai minunată din viața unui copil. Sau aș ar trebui să fie. Copilăria ta îți va marca viața Sentimentele te vor urmări toată viața. Ideal ar fi să fie sentimente bune, pozitive. Pentru a avea o viață bună, o stare bună sufletească. Această carte îți dezvăluie cum o copilărie nu trebuie să fie.
Frank este copilul unei familii cu mulți copii. Prea mulți copii și prea multe probleme. Probleme care nu sunt din cauza lor. Însă din cauza cărora ajung să sufere prea mult. Din această poveste aflăm și despre Marea Criză Economică.
Toată copilăria lui Frank s-a redus la frig și foame.
Un tată care muncea când și când și banii se duceau pe băutură. Mutați în Irlanda, pentru un trai mai bun, nu își găsește loc de muncă. Statul îi ajută cu ajutor de șomaj, dar banii tot la crâșmă ajung. Și Frank împreună cu frații lui se întreabă mereu: Azi, ce mâncăm?
Deși nu e treaba lor, merg să caute cărbuni și să cerșească mâncare. Tot ce primesc, ajunge acasă și totul se împarte. Tata vine beat în fiecare seară. Mama iese la cerșit. Tata spune că el trebuie să-și pătreze demnitatea. ”Păstrează aparențele și nu cere niciodată nimic.”
Mama însă consideră că atunci când ești calic, nu faci mofturi. Frank își dorește doar să se facă mare. Să devină bărbat. Să poată munci. Banii să îi cheltuie pe mâncare și haine pentru frați.
Rușinea de a fi sărac
Ai zice că un copil nu știe ce e sărăcia. Greșit! El știe când vede la alții lucruri bune. Nu e ușor să mergi la școală cu ciorapi găuriți. Și să trebuiască să folosești vopsea pentru a masca găurile. E dureros să vezi case luminate și mirosul de mâncare bună să te amețească. Iar tu trebuie să mergi acasă unde dacă ai noroc, ai lumină de la o lumânare.
Durerea de a pierde frați
Biserica catolică nu acceptă ca soția să refuze soțul. Așa se face că mama lui Frank naște mulți copii. Datorită condițiilor mizere, cei mai mulți se îmbolnăvesc și mor. Și iar te rogi de biserică și asociații să-ți dea bani de un sicriu. Și cum să nu moară copiii de foame, când ei beau apă cu zahăr. Ceaiul este băutura de zi cu zi. De sărbători, pe cuponul primit de la stat, nu primesc carne. Lor li se alocă doar un cap de porc sau de oaie.
De câteva ori, Frank reușește să găsească ceva de lucru. Primește niște bani pe care îi duce acasă. Uneori își mai cumpără câteva caramele. Sâmbăta ar merge la film, ca toată lumea. Dar de unde bani? Câștigul lui e mai important să hrănească gurile flămânde de acasă.
Cenușa Angelei de Frank McCourt – viață tristă presărată cu replici amuzante
Nu vă așteptați să plângeți în hohote. Da, viața copiilor este tristă. Copilăria lor nu ar trebui să o aibă niciun copil. Dar povestea are numeroase replici amuzante. Ele îți vor aminti că copiii găsesc mereu metode de a face haz de necaz. O poveste care te va impresiona. Și îți va da câteva motive să vezi viața ta cu alți ochi!
Oricate replici amuzante ar fi, nu ai cu sa inchizi o astfel de carte cu zambetul pe buze. Si ai dreptate ca si copiii stiu ce-i saracia. Si grav nu e sa vezi ca nu ai ce are X, grav este ca nu ai voie nici sa visezi pentru ca si se aminteste tot timpul ca tu esti sarac si nu o sa iti poti permite… Cred ca ma identific nitel cu personajul tau.
Aceasta carte chiar mi se pare super interesanta si merita sa fie citita! O sa o cumpar si eu. Multumesc pentru recenzie!
o poveste trista dar cunosc un caz asemanator, o poveste adevarata!
Ar trebui s-o citesc si eu, si asa am insomnii si la televizor nu gasesc nimic
Vai ce semn frumos de carte ai! Multumim pentru recenzie!
Vai ce semn frumos de carte ai! Multumim pentru recenzie! 🙂
Deși pare tristă, cred că ”Cenușa Angelei” merită citită, ca (încă) o lecție de viață!
Notez pe lista de ”to do”.
O poveste trista, pe care as vrea sa o citest…Mai făcut curioasa de finalul ei
Mi se pare o carte plina de emotii si din pacate unii copii chiar si in ziua de astazi nu au copilaria pe care o merita. Cu siguranta aceasta carte ne invata ca ar trebui sa apreciem mult mai mult ce avem sau au reusit sa ne daruiasca parintii cand am fost copii.
Momentan citesc romane politiste si intentionez sa imi indrept atentia spre ceva mai amuzant. Subiectul suna interesant, poate mai tarziu.
Chiar azi citeam ca in Romania anului 2018,un copil a murit de foame… E trist!
Nu auzisem de cartea asta pana acum, dar am pus-o pe lista. Mereu gasesc carti care imi plac mult, la tine.
Si eu sunt de parere ca copiii stiu ce este saracia raportandu-se la cei din jurul lor. De multe ori parintii sunt cei care considera ca ei nu inteleg suficiednt de bvine problemele din familie si totusi nu este asa
O poveste trista e tot o poveste trista oricat de amuzante ar fi unele replici, dar cred ca mi-ar placea aceasta carte. Cu siguranta copilasii stiu ce sunt aceste neajunsuri, chiar daca de cele mai multe ori parinti cred ca ei nu sunt constienti de ele.