Ce mai gătim în weekend?

gatim weekend

Despre cât de mult îmi place să gătesc, v-am tot povestit, dar mai nou îmi place să încerc rețete noi. În acest weekend, am încercat o rețetă de lasagna și un tort de ciocolată cu biluțe de brânză de vaci. Sâmbătă seara am fost la niște prieteni în vizită și am gustat o salată ungurească delicioasă și am decis să vă dau și vouă rețeta.

Salată ungurească – avem nevoie de o pungă de paste colorate, recomand Barilla, măsline, ceapă albă, brânză feta, gogoșari murați, un castravete proaspăt, șuncă, maioneză + o lingură de smântână. Fierbem pastele conform indicațiilor de pe cutie, între timp facem maioneza și feliem restul ingredientelor. Amestecăm cu pastele toate ingredientele și maioneza la care am adăugat o lingură de smântână. Potrivim de sare și piper și o servim rece!

salata

Lasagna – am citit destul de multe rețete și într-un final am combinat pentru a obține ceea ce ne-am dorit.  Avem nevoie de o cutie de foi de lasagna Barilla, nu trebuie fierte înainte, 1 kg carne tocată porc + vițel de lapte, piure de roșii, 4 morcovi, 2 cepe, 150 ml supă de pui, sare, piper, 6 linguri de unt, 6 linguri de făină, 600 ml lapte, nucșoară, parmezan. Tăiem ceapa mărunt, morcovii îi dăm pe răzătoare și le călim în puțin ulei, apoi adăugăm carnea tocata și lăsăm puțin, cam 5 minute, până își schimbă carnea culoarea, pe foc mic. Apoi adăugăm supa  de pui și pireul de roșii ( e mai bun decât pasta de roșii), sare și piper și lăsăm să fiarbă la foc mic, cam 2 ore (ideal ar fi 4), amestecând din când în când. Vă recomand să faceți sosul ragu în tigaie mare sau wok, și nu în oală. Separat facem sosul Bechamel – topim 6 linguri de unt și adăugăm făina albă și apoi turnăm încet laptele fierbinte. Amestecăm până obținem un sos mai gros și adăugăm sare și nucșoară. Dacă cumva s-au format cocoloși de făină, nu vă faceți probleme, îl dați prin sită. Luați o formă de yena, eu am folosit tavă și nu e ok, forma o ungeți cu unt și turnați 1,2 linguri de sos bechamel, și apoi puneți un rând de foi, apoi un strat de sos ragu , un rând de sos bechamel, parmezan, apoi iar foi lasagna, până terminați sosurile, la final va rămâne un rând de sos ragu, sos bechamel și parmezan. Dați la cuptor pentru 60 de minute la 180°, primele 30 de minute, apoi scădeți temperatura la 150°. Neapărat cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Pentru prepararea rețetei aveți nevoie cam de 5 ore.

ingrediente

sos ragu

sos ragu 2

rand lasagna

felie lasagna

Prăjitură cu biluțe din brânză de vaci și nucă de cocos – rețeta am luat-o de la Edith – avem ndoie de 250 grame bânză de vaci, 80 grame nucă de cocos, 50 grame zahăr, 6 linguri de amidon, 2 gălbenușuri, pentru blat avem nevoie de 4 ouă, 60 grame  zahăr, 50 grame ciocolată topită, 2 linguri făină, 2 linguri amidon, 3 linguri cacao (rase), un pic de sare, o jumătate plic praf de copt, pentru glazură avem nevoie  100 ml lapte, 50 grame zahăr, 50 grame unt, 200 grame ciocolată. Prima dată facem biluțele, blenduim bine brânză să fie cât mai fină, adăugăm zahărul, nuca de cocos, amidonul și gălbenușurile și mixăm bine. Facem biluțe de brânză cât o nucă mare și le aranjăm frumos în tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin unt. Separat batem spumă albușurile cu puțină sare. Gălbenușurile le mixăm cu zahăr, adăugăm ciocolata topită și apoi adăugăm albușurile și amestecăm cu spatulă, nu cu mixerul. Separat amestecăm bine făina cu cacaua, praful de copt, amidonul și adăugăm încet peste compiziția de ouă. Turnăm aluatul peste biluțele de brânză și dăm la cuptor pentru 45 de minute la 130°. Facem testul cu scobitoarea înainte de a-l scoate din cuptor. Când s-a răcit turnăm glazura de ciocolată răcită – punem la fiert laptele cu untul și zahărul, când începe să fiarbă, adăugăm ciocolata tăiată mărunt și lăsăm puțin să se îngroașe. O tăiem când s-a răcit, e delicioasă și aspectuoasă.

praji

praji blat

praji gata

sectiune praji

felie praji

Poftă bună!

8 comentarii la „Ce mai gătim în weekend?”

  1. Mihaela – prajitura nu doar arată bine,dar e delicioasa! Lasagna ia timp, dacă doar carnea trebuie sa stea 2 ore la foc mic, încă o ora la cuptor, asamblatul si sosul Bechamel… Pe ceas, la mine au trecut 5 ore asta si pentru ca făceam rețeta pentru prima data si tot combinam retetele găsite pe net. Am văzut ca tu faci mai mereu paste, soțul meu e înnebunit după paste, ori de care ar fi.

    Răspunde
  2. Eu carnea nu o gatesc atat de mult, deci de aici diferenta de timp. 🙂 Eu mai gatesc si la mai multe ochiuri ca sa termin mai repede din cauza spatelui, niciunul dintre noi nu rezista mult timp in picioare, cu toate ca ne mai intindem pe canapea.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.