Ce mai gătim în weekend?

cinaDacă peste săptămână când e vorba de mâncare, ne mulţumim cu lucruri mărunte, în weekend de cele mai multe ori vrem supă şi prăjitură.  Soţului meu i s-a poftă de o ciorbă de pui a la grec, mie de supă de varză şi de dovlecel pane, lui de prăjitură de ciocolată cu cremă de ciocolată şi vişine.

Ciorbă de pui a la grec – avem nevoie de un kg piept de pui, 3 morcovi, 2 rădăcini păstârnac, o ţelină, o gulie, o ceapă, 100 grame orez, 5 gălbenuşuri, 300 ml smântână. Am spălat bine pieptul de pui, l-am tăiat în cubuleţe şi l-am pus la fiert în apă rece. Între timp am curăţat şi tăiat cubuleţe mici zarzavaturile. Ceapa am lăsat-o întreagă şi ţelina am tăiat-o în cuburi mari, după ce fierb le voi scoate din supă. Când carnea este fiartă pe jumătate, adăugăm zarzavaturile, iar după 15 minute punem şi orezul. Amestecăm continuu pentru ca orezul să nu se prindă de fundul oalei. Condimentăm cu sare şi piper după gust, stingem focul şi lăsăm supa să se răcească. Când supa e mai mult rece decât caldă, amestecăm bine gălbenuşurile într-un bol şi punem smântâna. Adăugăm supă în bol şi amestecăm bine, abia apoi turnăm în supă compoziţia. Lăsăm să mai dea supa un clocot şi apoi stingem focul şi servim fierbinte cu pătrunjel verde tocat, ardei iute şi smântână.

Supă de varză  – o varză, 3 morcovi, pătrunjel, ţelină, gulie, ceapă, 200 grame kaiser, bulion, sare, piper, busuioc. Punem apă într-o oală la fiert şi între timp tăiem zarzavaturile, când apa fierbe le adăugăm în oală. Când sunt fierte pe jumătate, adăugăm şi varza tăiată mărunt, kaiserul bucăţele, şi condimentele. Când toate sunt fierte, punem 500 ml bulion, lăsăm să dea un clocot, servim fierbinte cu smântână.

Dovlecel pane – avem nevoie de 3 dovlecei mici şi cruzi, tari. Îi spălăm, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii mai groase, nu foarte subţiri. Condimentăm cu sare şi piper pe ambele părţi şi lăsăm puţin pe un prosop de bucătărie, să lase apa. Trecem feliile de dovlecel prin făină albă, ou bătut bine cu condimente şi apoi prin pesmet, dacă aveţi răbdare puteţi să le daţi de două ori prin ou şi pesmet, va fi o crustă mai groasă. Prăjim dovlecelul în ulei încins şi le lăsăm să se rumenească puţin, apoi scoatem pe şerveţel pentru a absorbi uleiul.

dovlecel

Prăjitură de ciocolată cu cremă de ciocolată şi vişine – avem nevoie de 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri făină, 2 linguri pudră de cacao; pentru cremă: 300 ml lapte, 1 budincă de vanilie, 1 lingură cacao, 3 linguri zahăr pudră, 20o grame unt, 10o grame ciocolată amăruie, vişine din compot sau congelate. pentru glazură deasupra prăjiturii : 200 grame ciocolată. Separăm ouăle, gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă pe rând faina şi cacaua, după care se adaugă albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor şi se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor, la foc potrivit (150°) cam 20 de minute. Între timp pregătim crema. Laptele se mixează cu budinca de vanilie, cu zahărul şi cu o lingură de cacao, apoi dăm compoziţia la foc mic până se îngroaşă crema. Se ia de pe foc şi se adaugă ciocolata,  se amestecă bine până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. După ce se răceşte, se adaugă untul bine amestecat şi vişinele. Se toarnă crema peste blat, apoi se dă la frigider pentru câteva ore.  Glazura: Topim ciocolata pe baie de abur, apoi adăugăm puţin ulei. Se întinde glazura pe prăjitură. Se taie cu cuţitul ud sau fierbinte.

tort crema

tort glazura

Chec cu vişine – avem nevoie de 3 ouă, 16 linguri de zahăr, 16 linguri de lapte, 16 linguri de ulei, 16 linguri de făină, un praf de copt, zahăr vanilat, esenţă de vanilie, cacao, vişine din compot. Mixăm bine ouăle, apoi adăugăm zahărul, laptele, uleiul şi făina, praful de copt şi aromele. Turnăm compoziţia într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm câteva linguri de compoziţie în care punem 2 linguri de cacao, şi apoi presărăm în tavă peste aluat. Vişinele le dăm prin făină şi le punem deasupra, presărăm un plic de zahăr vanilat şi dăm la cuptor pentru 30 de minute, la 140°.

chec ciocolata

felii chec

Voi ce gătiţi în acest weekend? Ce reţete noi aţi încercat în ultimul timp?

2 thoughts on “Ce mai gătim în weekend?”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.