Ne aşteaptă un weekend prelungit, 4 zile în care vom avea suficient timp pentru gătit, citit, plimbat. Îmi place tare mult să gătesc, dar nu îmi place să stau foarte mult pentru a prepara o mâncare. Nu urmez niciodată reţeta, mereu improvizez. Mă gândesc să fac nişte cartofi franţuzeşti, budincă de macaroane, budincă de casă şi bezele.
Cartofi franţuzeşti – avem nevoie de 8 cartofi, 5 ouă, 200 grame caşcaval, 200 grame şuncă/kaiser/muşchi file, 500 ml smântână. Punem cartofii şi ouăle la fiert. Între timp, dăm pe răzătoare caşcavalul şi tăiem în cubuleţe şunca. Într-o tavă de yena, tăiem felii cartofii, 2 ouă, punem un rând de caşcaval, unul de şuncă, unul de smântână, apoi iar cartofii şi restul de ouă, caşcaval şi smântână şi dăm la cuptor pentru 30 de minute la 150°.
Budincă de macaroane cu brânză şi stafide – avem nevoie de 500 grame paste, eu am folosit Barila, 500 grame brânză de vaci, 200 grame stafide, 5 ouă, 150 grame zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilat, esenţă de vanilie. Fierbem pastele şi le strecurăm fără să le clătim cu apă rece. Batem albuşurile spumă tare, apoi adăugăm zahărul, zahărul vanilat şi esenţa de vanilie, şi apoi pe rând gălbenuşurile. Mixăm bine. Adăugăm brânza de vaci, stafidele şi omogenizăm bine. La final, adăugăm pastele şi stafidele şi amestecăm bine. Turnăm într-un vas de yena uns cu tun şi tapetat cu pesmet. Dăm la cuptor pentru 20,30 de minute. Dacă vă plac vişinele, puteţi pune vişine în loc de stafide.
Budincă de casă – avem nevoie de 6 gălbenuşuri, 8 linguri de zahăr, două pliculeţe zahăr vanilat, 4 linguri amidon, 1 litru de lapte, 150 grame unt. Frecăm bine gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, adăugăm amidonul şi laptele. Compoziţia obţinută o punem pe foc, la foc mic şi amestecăm continuă. Budinca se va îngroşa destul de repede şi dacă nu amestecaţi repede riscaţi să se formeze cocoloaşe sau să se prindă de fundul oalei. Când e suficient de groasă budinca, luaţi cratiţa jos de pe foc şi adăugaţi untul, amestecând continuu. Turnăm în boluri câte un strat, apoi un rând de stafide, iar budincă şi iar stafide. E un desert delicios şi sănătos!
Bezele – avem nevoie de 6 albuşuri reci, 15 linguri de zahăr, zahăr vanilat, esenţă de vanilie. Batem spumă albuşurile reci cu puţină sare. Când s-au întărit, adăugăm zahărul pe rând. Mixăm bine până când obţinem o spumă tare şi zahărul s-a topit. Punem într-o tavă, hârtie de copt şi cu linguriţa pune mici grămăjoare după imaginaţia fiecăruia. Dăm tava la cuptor pentru o oră la temperatură mică spre medie, 120°. Când bezeaua s-a întărit, oprim focul şi lăsăm bezele să se răcească în cuptor treptat.
Banane cu ciocolată – avem nevoie de 6,7,8 banane, depinde câţi musafiri aveţi, şi o tabletă sau două de ciocolată. Spălaţi bine bananele şi crestaţile pe interior şi acolo introduceţi 4, 5 pătrăţele de ciocolată. Puneţi bananele pe grătar şi aşteptaţi până se topeşte ciocolata. Se pot servi cu îngheţată sau sos de ciocolată.
Zilele trecute mi s-a făcut poftă de clătite şi am făcut clătite dulci, am pus în aluat puţină scorţişoară, şi le-am uns cu Nutella şi sărate, le-am umplut cu caşcaval răzălit şi salam de Sibiu. Au fost delicioase!!!
Voi ce planuri aveţi pentru acest weekend prelungit? Ce aveţi de gând să gătiţi? De ce preparat vă este dor şi nu l-aţi făcut demult?
N-am mai auzit de banane pe grătar :).