Ce e colesterolul?

colesterolCorpul nostru produce in mod natural colesterol. Cantitatea pe care o produci depinde de genetica. Nu este in totalitate rau deoarece corpul are nevoie de colesterol pentru anumite functii. Totusi, prea mult colesterol poate fi nesanatos. Iata valorile pe care Asociatia Cardiologica Americana le-a stabilit pentru un consum zilnic:

  • mai putin de 200mg se considera sanatos
  • intre 200 si 239 mg se considera la limita superioara a nivelului de colesterol
  • peste 240 mg se considera un nivel nesanatos.

Definitia colesterolului: Este o componenta importanta a metabolismului. El “pluteste” in sange, e preluat de celule si se localizeaza mai ales in membranele celulare.

Diferenta dintre colesterolul “bun” si colesterolul “rau”:

Totalul de colesterol din sange se compune din colesterol LDL si colesterol HDL. Valorile mari de LDL sunt considerate drept “rele”, pentru ca LDL-ul se depune in artere si duce la arterioscleroza. Valorile mari de HDL sunt considerate in schimb, drept “bune”, pentru ca HDL-ul combate depunerile de calcar pe peretii vaselor.

Multe dintre mancarurile noastre preferate contribuie la cresterea nivelului colesterolului. Dar exista, de asemenea, si alimente care pot scadea nivelul.

Iata topul celor 5 alimente care ajuta la scaderea nivelului colesterolului:

  1. Faina de ovaz si tarate de ovaz – fibrele reprezinta o componenta importanta in lupta impotriva colesterolului. Faina de ovaz ofera fibre solubile, care scad nivelul colesterolului LDL, cunoscut de asemenea ca si colesterolul rau. Sugestie: stai departe de produsele dulci din magazin. Pentru micul dejun energizant, prepara intr-un bol faina de ovaz cu stafide si miere.
  2. Nuci si alune – nucile sunt o sursa bogata de acizi grasi nesaturati, care ajuta la scaderea colesterolului. Sugestie: pastreaza o punga cu nuci nesarate in birou si serveste-te din ea in fiecare zi, cam 30 de bucati.
  3. Peste si acizi grasi Omega-3 – pestele gras, cum este, somonul, macroul, contin acizi grasi omega-3 si ajuta la scaderea colesterolului. Sugestie: Foloseste pentru retetele de salate iaurt grecesc, iar pentru o cina deosebita prajeste somon cu suc de lamaie si marar.
  4. Uleiul de masline – se recomanda sa consumam pe zi doua linguri mari de ulei de masline. El furnizeaza antioxidanti ce scad colesterolul LDL. Sugestie: pentru o face o salata mai delicioasa, stropeste din belsug cu un sos obtinut din otet balsamic si suc de lamaie.
  5. Alimente imbogatite cu steroli – sterolii sunt substante care se gasesc in plante care ajuta la blocarea absorbtiei colesterolului. Astazi, alimentele sunt imbogatite cu steroli, inclusiv margarina, sucul de portocale sau iaurturile de baut. Totusi, incearca sa consumi aceste substante din surse naturale cum sunt fructele, zarzavaturile, nucile, semintele si legumele. Sugestie: incearca sa ai mereu la tine un pachetel cu fructe proaspete, legume, salate.

Trebuie sa urmezi 3 pasi simpli pentru a mentine nivelul colesterolului la limite normale:

  1. sportul – trebuie sa faci miscare, 30 de minute de mers alert, alergat, mers pe bicicleta.
  2. mentinerea greutatii corporale in functie de varsta si inaltime.
  3. o alimentatie sanatoasa – alimente bogate in fibre, sarace in colesterol, deci cu putine grasimi saturate. Consumul alimentelor fripte sau prajite trebuie interzis, la fel ca si carnea grasa, mezelurile si lactatele cu continut sporit de grasimi. De mai multe ori pe zi trebuie consumate fructe, legume si cereale complete. Sunt admise si uleiul de masline, de rapita si fructele cu coaja tare.

Acestea sunt doar cateva exemple de alimente ce reduce nivelul colesterolului produs de organism sau pe care il iei din alimentele pe care le consumi. Incearca sa le faci parte din dieta zilnica si vei putea sa te bucuri in voie de preparare ca omleta sau carne, in cantitati moderate fara sa te simti vinovat sau sa te ingrijorezi ca iti faci rau sanatatii.

In principiu, un total de 200 mg/dl colesterol este considerat drept normal. Riscul de a evolua catre o arterioscleroza este, in cazul acesta, redus. Preventiv, valorile colesterolului trebuie masurate in fiecare an. Sangele pentru analiza se ia pe stomacul gol, ceea ce presupune sa nu fi mancat nimic, cu 5 ore inainte, si sa nu fi baut lichide cu calorii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.