Ce cadou își mai dorește Karina

Trebuie să recunosc că nu mă pot abține să nu cumpăr cadouri pentru Karina, indiferent că sunt în vacanță sau doar într-o scurtă vizită la mall, de fiecare dată găsesc ceva potrivit pentru ea. Am trecut de perioada cu Minnie, acum suntem la perioada cu păpuși din desenul animat Frozen, adică totul trebuie să fie cu Ana, Elsa sau Olaf, iar răsfoind catalogul Noriel, a fost fascinată de mașinuțe, așa că acum avem o nouă pasiune.

E interesant cum copiii trec prin diverse perioade, sunt fascinați de jucării, apoi preferă tot mai mult obiectele care se găsesc prin gospodărie, apoi revin la jucării și ciclul se repetă. În copilărie, îmi amintesc că iubeam păpușile, dar am fost extrem de fericită când am primit cadou o mașinuță albastră. De atunci am făcut o pasiune pentru mașini, părinții erau deja dezorientați, nu mai știau ce cadouri să îmi cumpere. Pasiune care se regăsește azi în dragostea nebună pentru mașini, drumuri lungi, condus fără limite.

Karina a fost de mică plimbată doar cu mașina, fie că mergeam noi cu ea în parc sau la teatru, fie că ieșea cu părinții, pentru transport s-a folosit mereu mașina personală. Am observat că de fiecare dată când o luăm cu mașina, este foarte atentă la șofer și la toate butoanele pe care le atinge, poate și de aici pasiunea recentă pentru mașinuțe și joaca cu mașinuțele electrice din parcuri și malluri. O să fie o șoferiță pricepută, am încredere!

Toate jucăriile sunt importante pentru dezvoltarea copilului, indiferent de sex, copilul trebuie să experimenteze joaca cu mai multe jucării, jocuri, pentru a-și dezvolta imaginația, pentru a-și putea îmbogăți vocabularul, pentru a descoperi pasiuni noi. Nu am înțeles niciodată panica unor părinți atunci când băiețelul lor și-a ales de pe rafturile magazinului, o păpușă. Erau extrem de intrigați de ce nu e atras de mașinuțe și pistoale, ci de o păpușă frumoasă, cu un păr lung minunat, blond. Am încercat să-i liniștesc și să explic că poate alegerea aceasta înseamnă că va ajunge un renumit hairstylist sau, poate, le dă subtil de înțeles că își dorește o surioară.

Așa și fetițele care își doresc la un moment dat, mașinuțe, camioane, pistoale, poate își vor alege o carieră în armată, vor fi pasionate de condus. Înainte de a ne panica, e bine să încercăm să înțelegem subtilitatea lucrurilor diferite pe care și le aleg, trebuie să avem răbdare să-i întrebăm de ce anume își doresc acea jucărie.

Eu consider că e benefic pentru copil să se joace și mi se pare puțin ciudat când aud ”jucării pentru băieți” sau ”jucării pentru fetițe”, mi se pare o discriminare și nu văd ce rău se poate întâmpla dacă copilul preferă jucării din ambele categorii.

Cel mai important e să ne jucăm cu copiii, să le acordăm încredere în alegerile făcute și să nu ne pripim cu concluzii. Aveți răbdare cu copilul și lăsați-l să aleagă singur!

 Foto

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.