Istanbul este singurul oraş din lume care a fost construit pe 2 continente. Soarta lui fost determinată de vitala poziţie strategică în care se află, şi de încântătoarea frumuseţe naturală de care dispune.
De-a lungul timpului, a aparţinut de imperii puternice, el servind drept capitală Bizanţului şi apoi Imperiului Otoman. Se întinde de-a lungul celor două ţărmuri ale Strâmtorii Bosfor, strâmtoare care leagă Marea Marmara de Marea Neagră şi desparte Europa de Asia. Capitală a trei imperii succesive: roman, bizantin şi otoman, oraşul păstrează numeroase vestigii, încremenite în diverse faze de dezvoltare, fiind deosebit de reprezentativ pentru arhitectura bizantină şi cea islamică.
Cutremure, incendii şi furia Cruciaţilor în 1204 şi-au spus cuvântul şi au evoluat în distrugeri masive,dar de-a lungul oraşului poţi vedea lucrări arhitecturale care reflectă ceva din splendoarea trecutului. Fondat oficial la 26 noiembrie 326 d. Hr. oraşul a fost împodobit de împăratul Constantin cu comori ale lumii antice, creând un amestec de păgânism clasic şi creştinism. Prea puţin a rămas astăzi din oraşul original, cu excepţia rămăşiţelor marilor ziduri şi a construcţiilor sfinte.
SFÂNTA SOFIA sau HAGHIA SOFIA – Biserica Sfintei Întelepciuni nu este doar principala clădire bizantină din Istanbul, ci este şi cea mai spectaculoasă atracţie din oraş, una dintre cele mai frumoase creaţii arhitectonice din lume, dar probabil şi cea mai importantă, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină.
Hagia Sophia (din greaca Aghia Sophia, “Sfânta Înţelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu. Prima biserică (basilică) de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare, în 325 dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. Clădirea şi-a primit forma finală în 537 sub împaratul Iustinian I. Sfânta Sofia este de fapt o basilică cu cupolă pe plan bazilical.
Pe dinafară are aspectul unui dreptunghi (aproape pătrat de 77 x 71,70m). În faţă are un atrium, un exonartex si un nartex de mici proporţii faţă de restul clădirii. Interiorul e împărţit într-o navă centrală, mai mare, şi alte două laterale mai mici, peste care se ridică galeriile în două etaje. Atenţia e atrasă de marea cupolă centrală de deasupra navei centrale, încadrată de două semi cupole şi şase cupole mai mici. Cupola centrală e o adevărată minune arhitectonică, atât prin mărimea ei (diametrul de 31 m), cât şi înălţimea la care e ridicată (54 m), datorită căreia pare suspendată în văzduh, luminată de cele 40 ferestre de la baza ei. Panouri subţiri de marmură absorbeau şi reflectau lumina a mii de lumânări şi lămpi care luminau atât de bine interiorul, încât era folosită şi ca far, deşi azi este întunecoasă şi misterioasă.
Catedrala era o construcţie remarcabilă, domul este unul dintre cele mai mari, cu doar câţiva centimetri mai mic decât domul Pantheonului. Se spune că slujbele ţinute în Sfânta Sofia erau atât de grandioase încât participarea la una din aceste slujbe a determinat delegaţia cneazului Vladimir I să opteze pentru creştinarea ruşilor de către Patriarhia de Constantinopol.Ultima ceremonie creştină a fost ţinută la data de 29 august 1453.
Basilica Sfânta Sofia, astăzi Muzeul Ayasofia este fără îndoială una dintre cele mai splendide monumente din toate timpurile.
2 comentarii la „Catedrala Sfânta Sofia – Istanbul”