Cât te costă să ajuți?

shutterstock118860388

Ni se întâmplă mereu ca cineva să ne ceară ajutorul, că oameni suntem și avem diferite probleme, iar uneori avem nevoie și de ajutor. Indiferent că e vorba de ajutor material, de un sfat sau de o recomandare, toți avem nevoie la un moment dat, de ajutor. Acum întrebarea este dacă oferim ajutor? Dacă suntem dispuși să ne rupem din timp pentru a ajuta pe cineva? Uneori chiar dacă pentru noi e puțin, poate pentru persoana care are nevoie, înseamnă extrem de mult.

Vom întâlni mereu oameni care să ne ceară bani împrumut, oameni care să se supere dacă nu îi ajutăm sau oameni care să uite de împrumut, dar nu despre ei vreau să vorbesc. Se întâmplă să ai nevoie de bani și apelezi la prieteni, așa e viața. Însă mai mult decât asta, vreau să vorbesc despre ajutorul pe care cineva ni-l solicită. Ajutor pentru mine înseamnă un sfat, o recomandare, o ușă deschisă mai rapid, un lucru minor pentru noi, dar extrem de important pentru celălalt.

Ajutor înseamnă să-ți faci timp să discuți cu cineva pentru a-l sfătui, pentru a-l asculta, pentru a-i deschide ochii.

Ajutor înseamnă să faci un bine când poate celălalt nici nu are curaj să ceară  de la tine.

Ajutor înseamnă să faci bine fără să aștepți nimic în schimb.

Ajutor înseamnă să te gândești la cel de lângă tine și să te oferi să ajuți dacă știi că ar putea avea o problemă.

Da, știu, toți suntem ocupați, toți avem probleme, toți suntem în criză de timp, dar de când invocăm pretexte ca să nu vedem când cineva are nevoie de ajutor?! E ciudat că ne place ca lumea să ne ajute și să sară în ajutor, dar nu știm cum să ne eschivăm când cineva încearcă să apeleze la noi. Nu uitați că lucrurile bune ca și cele rele, se întorc, culegi  ce semeni. De cele mai multe ori, ajutorul dat poate avea o valoare și o însemnătate enormă. Încercați să dați un telefon unui prieten și să-l întrebați dacă are nevoie de ceva. De câte ori ați făcut asta? E mai ușor să sunați atunci când aveți o problemă și solicitați ajutor, dar e extrem de greu să vă oferiți ajutorul. Am devenit parcă mai egoiști și închidem mereu ochii când trecem pe lângă problemele altora, ca mai apoi să ne scuzăm că nu am știut, altfel am fi ajutat.

Nu de puține ori am avut nevoie de ajutor și am încercat să-l solicit celor care ar fi putut face ceva, uneori ajutorul a venit de unde m-am așteptat mai puțin. E important să solicităm ajutor, să avem curaj să cerem și să credem că cineva ne va ajuta. La fel de important este însă să ajutăm fără să așteptam ca cineva să ne solicite ajutorul, un simplu telefon și putem să ne dăm seama din vocea persoanei dacă are nevoie de ceva. Oamenii nu se pot preface atunci când au o problemă, când au nevoie de ajutor și nu știu unde să apeleze. E bine să ne oferim ajutorul, nu trebuie să așteptăm ca el să fie cerut. Oamenii sunt uneori prea orgolioși să ceară ajutor, dar îl primesc de fiecare dată cu drag și recunoștință.

Am încercat mereu să ajut indiferent dacă mi s-a cerut sau nu, mi-am oferit ajutorul de fiecare dată când am considerat că e necesar sau e nevoie. Nu am stat pe gânduri niciodată dacă să ajut sau nu, sau ce beneficii pot avea. Am ajutat și am știut mereu că cineva, acolo Sus, apreciază! Și asta  e cel mai important. Nicio recompensă nu ne poate unge mai bine sufletul decât bucuria și recunoștința din ochii celui ajutat.

Așa că ajutați, de cele mai multe ori nu costă nimic! Dar vă asigur că de fiecare dată, vă veți simți mai împlinit!

Foto

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.