Casă mare, duplex, apartament? Atunci când decizi unde vei locui, în apartament sau la casă, te gândeşti la avantaje şi dezavantaje.
Vine o vreme când trebuie să luăm o decizie importantă. Trebuie să ne gândim serios la ce fel de locuinţă ne dorim pentru familia noastră, locuinţă pe care să o numim, cămin.
Şi atunci în funcţie de posibilităţile financiare şi în funcţie de doleanţe, căutăm locuinţa ideală.
Îmi veţi spune că o casă nu îşi permite oricine, că trebuie să fii bogat. Ei bine, aici pot să vă contrazic. O casă modestă şi drăguţă, ajunge la preţul unui apartament.
Am prieteni care au preferat să-şi ia un apartament spaţios, într-o zonă bună. Dar cunosc şi persoane care ar da orice să stea la casă.
E adevărat că e mult de lucru la o casă, că necesită timp, bani, energie pentru a o întreţine, dar nimic nu se compară cu servirea cafelei dimineaţa pe terasa ta.
Există atât de multe avantaje de a locui la casă încât nici nu ştiu cu ce să încep.
În primul rând, poţi să-ţi compartimentezi casa după bunul plac, în apartament compartimentarea e standard, prea puţin poţi să te joci cu interiorul.
Poţi să faci câte ferestre vrei, unde vrei, şi eu consider că e important să ai un geam la baie şi la bucătărie, nu toate apartamentele au aşa ceva.
Ai spaţii de depozitare mai multe, beciul e de mare folos, depozitezi murături, gemuri, compoturi, legume şi zarzavaturi, fructe.
Şi acum să ieşim afară, da, afară pe terasă, unde poţi să ai o privelişte de vis, dacă ai decis să-ţi faci casa înafara oraşului aglomerat.
Unul din marele avantaje de a locui la casă îl reprezintă grădina, spaţiul verde, fie foloseşti grădina doar pentru flori, fie o transformi într-o mică grădină de legume.
Grădinăritul poate reprezenta o mare relaxare, aşa cum ziceam şi la începutul articolului, da, necesită energie şi timp, dar te şi relaxează. Ai o foarte mare satisfacţie atunci când florile înfloresc şi te răsplătesc cu o aromă îmbătătoare, cu nişte flori superbe, viu colorate. Te încearcă un sentiment de mândrie atunci când pentru tarta cu mere, foloseşti mere din pomul din curtea ta.
În plus, nu mai trebuie să mergi la pădure pentru un grătar, ci poţi să ieşi la iarbă verde în curtea ta, şi nu te teme, nu vei fi singur, prietenii vor fi mereu prezenţi.
Iar vara, când e prea cald, nu trebuie să fugim la piscine private sau ştranduri, ne putem monta o mini piscină la noi acasă. Nu e chiar aşa greu şi nici nu e foarte scump, am vorbit despre acest subiect în articolul Ce trebuie să știi dacă vrei o piscină gonflabilă .
Iar dacă ai copii, e foarte uşor să le amenajezi un parc chiar în curtea ta. O groapă de nisip, un topogan, o hintă. Atunci când stai la bloc, nu poţi să-ţi mai laşi copilul în spatele blocului să se joace în siguranţă. Eu una să stau la bloc, nu mi-aş lăsa niciodată copilul singur afară să se joace. Nu aş putea sta liniştită nici 2 minute.
Dar locuind la casă şi având o grădină amenajată cu tot felul de chestii pentru copii, eu îmi pot face treaba liniştită, iar el se joacă în curte în siguranţă.
Un alt avantaj de a locui la casă – poţi să îţi iei un căţel sau o pisică. Un căţel, pe lângă faptul că reprezintă un bun paznic, poate fi şi un partener de joacă, joaca cu el te poate relaxa şi te face să uiţi de griji.
Un mare avantaj în a locui la casă înafara oraşului este faptul că ai parte de linişte, trafic limitat, restrâns, un grad mai mic de poluare.
Discutam cu cineva care era împotriva locuitului la casă, cu atât mai mult înafara oraşului. De ce? Găsea tot felul de scuze, ba că eşti departe de centru şi de magazine, iar eu îi explicam că eu sunt foarte bine organizată şi mă aprovizionez din timp, ba că pierzi mult timp pe drum, eu i-am explicat că e vorba de 5, maxim 10 km.
Vara poţi să-ţi înfrumuseţezi casa cu flori curgătoare de sezon. Arată frumos, dar necesită timp pentru îngrijire.
Nu m-aş muta la bloc niciodată! Ştiu că puţini prieteni mă înţeleg atunci când spun că sunt ocupată şi obosită, dar mie îmi place ordinea şi lucrurile bine făcute, ori la casă ai mereu ceva de făcut!
Voi unde alegeți să locuiți? La casă sau în apartament? De ce la casă? De ce în apartament?
Aleg casa, fara dar si poate! Deocamdata construim, dar si cand va fi gata ….:XXX
O să ne mutăm de la terasa noastră la terasa voastră!
Nu se compara statul la casa cu statul la bloc.
Intr-adevar, gazul ne mananca, dar… sunt prea multe avantaje 🙂
Am fost crescuta la casa, cu, curte, cu caini, uneori iepurasi pt amuzament. Asta pana mancau cainii iepurii. Dar asta e o alta poveste 🙂
Statul in afara orasului poate sa nu fie chiar asa… la indemana… Dar… daca stai in centru si lucrezi tot in centru, sa zicem, in orice oras-mic sau mare-ca te duci cu masina sau pe jos, tot iti ia o gramada de timp, pentru ca orice centru e super aglomerat.
Sa stau in centru si sa ma duc in fiecare zi la magazin nu e o combinatie buna.
Prefer sa fac cumparaturi o data pe saptamana, cu lista de alimente, cu meniu facut pe zile, iar in rest sa intru in magazin doar pt paine si lapte proaspete.
Un catel pe care sa il urmaresti cum fuge prin curte sau cum scoate arbustii proaspat plantati e priceless :))
Sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste activitatea copiilor sau gradinaritul.
Mai vreau sa adaug o chestie super importanta din punctul meu de vedere. Iarna la minus 20, iesi si iti pornesti masina si mai bei o cafeluta repede pana se dezgheata tot, nu stai sa ingheti in frig in fata blocului.
Astept si alte pareri. O sa mai revin 🙂
Diana, am mai găsit un avantaj, dacă stai la casă și ai garaj, nu mai trebuie să pierzi timp dimineața, iarna mă refer, să dezgheți mașina.
Da, corect!
Noi deocamdata nu avem garaj, ca sa includem si situatia in care stai la casa dar nu ai garaj :))
Diana – dar e în plan, nu?
Inca ne gandim cum o sa amenajam curtea. O sa fie la un moment dat, dupa ce mobilam tot, probabil 🙂
Noi iarna trecută ne-am bucurat că avem garajele încălzite, contează mult, când afară sunt -20 grade sau zăpada e de 15 cm.
Sa nu vorbim ca n-ai nevoie de mers la sala daca trebuie sa maturi zapada de 20 de cm 🙂 Prilej de bulgareala si distractie intre parteneri 🙂 Plus competitia, cine matura mai repede? Eu sunt mai tanara versus eu sunt mai puternic :))
20 cm dimineața, +20 cm seara :)) plus un cățel care împrăștie tot ce ai adunat.
Viața e frumoasă la casă!
Frumos articolul….imi place foarte mult si casa din poza. E a ta Mihaela? In cat timp ati construit-o? E casa voastra de vis? Si florile acelea…crede ca vara e de vis! Superb. As vrea si eu sa stau la casa….dar din pacate posibilitatile financiare nu permit:) inca… sa vedem pe viitor. Toate cele bune!
Daciana – Mă bucur că îţi place casa şi articolul. E casa noastră, a mea şi a soţului meu, construcţia a durat cam 4 luni, dar urmează câteva modificări majore. Da, florile sunt o încântare atât pentru noi, cât şi pentru cei care trec pe stradă, nu de puţine ori lumea se opreşte să admire florile.
Acum preţurile nu mai sunt atât de exagerate, dacă ai posibilităţi financiare pentru un apartament, pot să-ţi spun că banii vor ajunge pentru o casă modestă. Am înţeles că acum se acordă credit prin Prima Casă chiar şi pentru case.
Să ne auzim cu bine.
Mersi de raspuns Mihaela:) Daca tot zici de posibilitatile finanaciare..voi tot cu Prima Vasa ati luat casa? Pe cati ani? Poate imi dai un sfat:) O zi frumoasa si mersi mult!
Nu, noi nu am făcut casa cu credit, dar știu o prietenă care așa și-a făcut casa. Dar poți să mergi la o bancă și în funcție de venituri și de vârsta voastră, ei sunt cei mai în măsură să te sfătuiască.
Din ce oraș ești?
Din Cluj sunt:) o sa incerc sa ma duc la nsite banci sa vad. Da sincer noi ne gandeam la apartament:) Oricum frumoasa ideea ta cu casa:)
Cât despre construcție, soțul meu te poate ajuta, el cu asta se ocupă. Iar sfaturi despre amenajare și culori, decorațiuni, vei citi pe site articole utile.
Mihaela esti foarte draguta! Sotul tau ma poate ajuta si cu proiect? Sau sa ne facem proiesc si dupa aia ma ajuta el? Ar fi super! Chiar nu prea am cunostinte in domeniu, eu lucrez cu totul altceva..si poate ca ar fi de folos daca zici ca el cu asta se ocupa. Tinem legatura!
Lasă-mi un mesaj pe privat, pe adresa de la contact cu adresa ta de mail, și îți dau mai multe detalii.
As alege la orice ora o casa, dar din pacae in oras nu poti gasi o casa la un pret acceptabile..Iar naveta nu doresc sa fac..Poate cu batranetea o sa imi doresc din ce in ce mai mult o casa..Pana atunci raman la clasicul apartament…
Eu sunt din Bucuresti si in 2006 am cumparat o casa la 38 hm distanta de capitala,intr-o zona minunata din parcul natural Comana.Este o zona de basm,cu padure ,si o delta pe raul Neajlov,unde poposesc sute de pasari. Oracaitul broastelor,in serile de vara si tiuitul greierilor,sunt nelipsite,iar cand infloresc teii si salcamii din padurea care se intinde pe o suprafata de 29 ha,te imbata cu parfumul lor.Este frumos sa ai curtea si gradina ta,dar este greu daca lucrezi in Bucuresti si trebuie sa facinaveta,in sensul ca ,uneori iarna,drumurile nu sunt dezapezite si se circula greu,si din pricina pretului benzinei,acum pe criza asta,e destul de costisitor.In alta ordine de idei,in zona nu exista gaze,iar incalzirea se face cu lemne,pe care trebuie sa le ai gata pregatite in luna septembrie,si te costa cam vreo 4000 de ron pe iarna.Dar nimic nu se compara cu linistea si aerul curat de aici,cu ouale proaspete pe care le aduni din cuibar,cu laptele de vaca si branza proaspata,cu mirosul de iarba si fan.Cat ai fi de obosit,daca stai in gradina la umbra pomilor,te refaci instant .Asta este parerea mea si stiu ca multi sunt incantati de ideea de a locui in afara orasului.
Cristina – dacă pui în balanţă, cred că sunt mai multe avantaje şi atunci treci mai uşor peste dezavantaje. Oricum unele avantaje, gen calitate aerului, liniştea, priveliştea, nu pot fi cuantificate.