Spectacolul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele” – 22 martie – Cluj-Napoca

Spectacolul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele” - 22 martie - Cluj-NapocaDupă ce la sfârșitul anului trecut au fost aplaudați în aceeași zi în două spectacole jucate cu casa închisă, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele au decis să dea curs cererilor venite din partea publicului pentru un turneu național cu spectacolul „Caramitru – Mălăele, câte-n luna și în stele”. Au fost stabilite deja primele 3 orașe în care vor avea loc spectacole: în data de 5 martie – pe scena Naționalului bucureștean, pe 21 martie – în sala Filarmonicii Banatul din Timisoara și pe 22 martie – la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj. Invitatul special al acestor seri este violoncelistul Adrian Naidin.

Grație de primavară. Actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele își reiau dialogurile pe scenă pentru a alege din tot mai multele înțelesuri ale vieții doar pe acelea care au un sens profund. Schimbând, în succesiuni rapide, versurile de dragoste pe cele satirice sau umoristice, Ion Caramitru îi răspunde cu inteligență și subtilitate unui partener vulcanic, irezistibil în rolurile comice, impresionant în cele dramatice – Horațiu Mălăele. În zeci de ani de excepțională carieră, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele nu au avut ocazia să-și dea replica, nici în film, nici în teatru, deși publicul aștepta un dialog între doi actori care au în comun, pe lângă experiență și har, și dragostea pentru teatru și pentru poezie.

“Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele” este concept creativ care aduce două forțe pentru prima data pe aceeași scenă. Grație și improvizație de primăvară cu doi vechi prieteni iubitori de versuri, care au puterea și profunzimea pentru a face din orice întâlnire o lecție de teatru și poate chiar o lecție de viață. Arbitru ai duelului de cuvinte va fi violoncelul lui Adrian Naidin. Sună ca o întreagă orchestră uneori, iar alteori pictează sau soptește versuri. Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Cu vocea sa deosebită și tehnica desăvârșită, Adrian Naidin i-a impresionat întotdeauna și pe iubitorii de muzică: “Un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le-am auzit numai la marii cântăreţi de operă. Sincer, mi-a tăiat respiraţia!”

“Câte’n lună și în stele” “Caramitru-Mălele, câte’n lună și în stele“ este un spectacol de improvizație… pentru că improvizația este, de fapt, starea de grație a actorului, spune Horațiu Mălăele. Cei doi parteneri de dialog au urcat pe scenă pentru prima dată în această formulă în toamna anului trecut, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Aplauzele au validat de fiecare data o rețetă irezistibilă: cu har, forță și subtilitate, cei doi actori reușesc să ridice publicul în picioare, în reprize viguroase de un haz spumos, sau să-l oblige la reflecție – în momente de profunzime dramatică . “Horațiu Mălăele este cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. O personalitate complexă ca actor, ca regizor de teatru și ca regizor de film mai nou”, spune Ion Caramitru, explicând de ce și-a dorit să-l apropie pe Mălăele de Teatrul Național din București. Admirația este reciprocă: “Marele artist Caramitru este alcătuit dintr-un material maleabil și ductil, ce poate lua forma oricărui act artistic de interes public”, spune Horațiu Mălăele.

Cine este ADRIAN NAIDIN? Muzicianul originar din Cluj a fost sursa de inspirație pentru regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Deși are o structură și o educație orientate spre clasic, violoncelistul Adrian Naidin a experimentat și alte limbaje, de la conceptele uneori abstracte ale jazz-ului contemporan, până la world music sau pop. În etno-jazz a strălucit încă de la prima încercare, în grandiosul spectacol “Damian’s Fire”, montat de Damian Drăghici în 2001 la București. Este compozitor de muzică de scenă, confirmat, printre altele, în colaborările cu compania de teatru Alekton din Atena. Orice gen poate suna perfect dacă violoncelul simte muzica în mâinile unui profesionist înzestrat cu har – spun cei care l-au ascultat pe Adrian Naidin la violoncel sau voce în concertele de folclor românesc și grecesc susținute în urmă cu câțiva ani la Atena, alături de Thanassis Polikandriotis, sau în spectacolele de flamenco de la București, alături de dansatorul și percuționiștul argentinian Lucas Molina.

Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală (orar 11 – 17) şi la Casa de Cultură a Studenţilor (orar 10-19).

Preţul unui bilet variază în funcţie de categorie:

Categoria I: 80 lei.

Categoria II: 70 lei.

Categoria III: 60 lei.

Spectacolul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – Napoca, joi, 22 martie, ora 19!

Vizionare plăcută!

9 thoughts on “Spectacolul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele” – 22 martie – Cluj-Napoca”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.