Bucătăria popoarelor vecine

bucatarieFanteziile bulgarilor

Bucătăria vecinilor noştri din inima Balcanilor a fost şi este de luat în seamă. Se caracterizează prin alimente consistente, vinuri puternice şi aromate, care au contribuit – spun legendele locale – la forţa anticului Spartacus şi la talentul miticului Orfeu, ambii avându-şi obârşia prin părţile locului.

Printre fanteziile culinare ale bulgarilor se înscrie combinaţia de usturoi şi nuci, folosită la asezonarea salatelor şi la condimentarea unor mâncăruri cu carne sau peşte. Fasolea boabe a rămas un aliment de bază. Roşiile sunt nelipsite, iar o masă tradiţională începe întotdeauna cu aceste legume, împreună cu castraveţi, ardei graşi, pitka (un fel de chiflă mai mare). Toate, condimentate cu ciubriţa (un amestec de cimbru, piper, boia de ardei şi sare).

Orezul, iaurtul şi citricele reprezintă influenţe orientale, ca şi preferinţa pentru carnea de oaie.

Hunii – mari gurmanzi

Ceapa de „Mako”, ardeii de „Szeged”, grânele de „Békés” şi vinurile „Tokay” sunt doar câteva exemple ale identităţii hunilor lui Attila, care au năvălit în Câmpia Panoniei în secolul al V-lea. Carnea a fost şi a rămas alimentul de bază al ungurilor. Preparatele bucătăriei maghiare abundă în carne grasă, de porc şi de gâscă îndopată, mâncăruri bogat condimentate (în special, cu boia) şi garnisite cu sosuri consistente. Gulaşul (gulyas), mâncarea lor naţională, s-a impus şi pe la vecini, la fel ca şi papricaşul. În mai toate mâncărurile ungureşti – deosebit de gustoase, de altfel – vom întâlni făina şi smântâna.

Preparate bulgăreşti

  • Supă de iaurt

supaIngrediente necesare: 3 borcane mari de iaurt, ½ cească de lapte, 1 castravete, 10 nuci, sare, 3 linguri ulei, mărar.
Mod de preparare:
iaurtul se pune într-un castron şi se diluează cu laptele. Castravetel se taie bucăţele foarte mici, se lasă puţin să se scurgă de apă şi se pune peste iaurt. Se adaugă nucile tocate mărunt şi uleiul. Supa se serveşte rece, presărată cu mărar tocat.

  • Salată de toamnă

Ingrediente necesare: 4 pere, 1 ţelină, 4 linguriţe nuci tocate, 2-3 linguri bulion, 2 linguri ulei, 1 ou, 4 linguri smântână.
Mod de preparare: perele şi ţelina se taie felii subţiri şi se amestecă cu nucile. Bulionul se diluează cu ulei şi smântână şi se toarnă peste salată. Se ornează cu felii de ou răscopt.

  • Budincă de carne

Ingrediente necesare: 380 grame carne de berbec, 125 grame carne porc, sare, boia, 1 ou, 100 grame franzelă, 1 ceaşcă ciuperci, 4 ouă fierte tari, 3 linguri bulion, 3 linguri smântână, 2 linguri brânză rasă.
Mod de preparare: carnea se taie în bucăţele şi se amestecă bine cu sare, boia, ou, pâinea înmuiată în lapte şi stoarsă bine şi ciupercile tăiate mărunte. Se pune compoziţia într-o cratiţă unsă cu ulei şi se lasă la cuptor 40 de minute. Când este aproape gata, se aranjează deasupra budincii ouăle răscoapte tăiate în felii. Din smântână, bulion şi brânză rasă se pregăteşte un sos picant care se toarnă peste budincă. Se mai lasă cratiţa 10 minute la cuptor. Se serveşte fierbinte.

Preparate ungureşti

  • Gulaş unguresc

KartoffelGulyasIngrediente necesare: 500 grame carne de porc, 4 cepe mari, 200 grame untură, 1 linguriţă boia dulce, puţină boia uite, 3 roşii, 1 căţel usturoi, puţin chimen pisat, 1 morcov, pătrunjel verde, sare, piper. 1 kg cartofi, 100 ml smântână, puţin zahăr.
Mod de preparare: se topeşte untura într-o cratiţă mare, se pune carnea tăiată bucăţele şi se lasă să se rumenească uşor. După ce a prins o crustă subţire, se scoate carnea şi se ţine la cald. În untura rămasă, se pune ceapa tăiată solzişori. Se lasă să se aurească, apoi se adaugă usturoiul tăiat mărunt, morcovul dat pe răzătoarea mare, roşiile tăiate felii şi bucăţile de carne. Se adaugă boiaua, chimenul, sare, piper după gust şi puţin zahăr. Se toarnă apă cât să acopere mâncarea şi se lasă să fiarbă la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se mai toarnă o cană de apă caldă şi se pun cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Înainte de a servi, se adaugă smântână şi pătrunjel verde.

Porkölt

Ingrediente necesare: 1 kg carne de porc, 6-8 cepe, 3 linguri untură, 1 lingură boia dulce, puţină boia iute, sare, piper, 1 kg cartofi, puţin unt, ½ pahar lapte.
Mod de preparare: carnea tăiată cubuleţe şi ceapa tăiată solzişori se pun împreună la prăjit, într-o cratiţă cu untura încinsă. După ce ceapa a devenit aurie, se toarnă atâta apă cât să acopere carnea, se sărează, se piperează, se pune boiaua şi se lasă să clocotească la foc mic. Porköltul este gata atunci când ceapa s-a dizolvat complet, iar carnea este fiartă. Separat, se face un piure din cartofi, unt şi lapte, şi se serveşte împreună cu porköltul.

Poftă bună!

2 comentarii la „Bucătăria popoarelor vecine”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.