Cine a inventat costumele bikini?

andress_bikiniNu despre insula purtând acest nume, pierdută în întinderea apelor Pacificului, acolo unde s-au făcut primele experienţe cu bomba atomică, va fi vorba în aceste rânduri, ci de costumul de baie, poate tot atât de faimos.

Dar cine a inventat costumele „bikini? Mai bine spus, le-a introdus în vestimentaţia modernă, fiindcă adevăratele inventatoare nu pot fi decât femeile indigene din Tahiti, vestite încă din vremuri de demult pentru atracţia sexy exercitată asupra marinarilor britanici, care ancorau la îndepăratatele ţărmuri. Reinventatoarea costumului, aşadar, este tot de origine britanică, ceea ce dovedeşte încă o dată cât de neprevăzut se învârteşte roata lumii şi a timpului.

Tessa Welborn este numele desenatoarei care a făcut schiţele primului costum de baie botezat astfel şi devenit celebru. A fost purtat de supervedeta cu forme sculpturale Ursula Andress în filmul „Dr. No” din seria James Bond, cu nu mai puţin faimosul Sean Connery în rolul agentului 007.

Istoria lansării este şi ea cât se poate de interesantă. Tessa, pe atunci purtătoare a numelui de familie Predergast, se află cu părinţii în Jamaica, unde tatăş ei a achiziţionat o vastă plantaţie de trestie de zahăr. Tânara englozoiacă făcuse studii la Kingston, pe insulă, continuându-le apoi la New Rochelle University din New York. A studiat în paralel arta dramatică şi designul.

În 1950 s-a întors în Jamaica, pentru a deschide o casă de modă, dar ducea totuşi dorul actoriei. Şi-a văzut visul împlinit peste alţi trei ani când un producător hollywoodian îi oferă rolul de parteneră a lui Burt Lancaster în „Măria sa O’Keefe” 1935. Decor marin şi tropical, scenariu siropos, scene cu scufundări subacvatice. Acest episod se încheie cu o nuntă jamaicană, dar Tessa nu s-a măritat cu Lancaster, iubitul ei din film, ci cu cameramanul Scottie Welbor. Ca aşa-i viaţa!

Renunţă la cariera actoricească şi se consacră exclusiv designului. Dar tot Hollywood-ul îi va da prilejul marii lovituri. Regizorul Terence Young îi solicită colaborarea pentru costumele filmului său din 1963, cu Connery şi Andress în rolurile titulare. Atunci, Tessa are inspiraţia genială de a imagina costumul „bikini”, cu care Ursula avea să facă furori. Cele două piese erau de culoarea fildeşului, iar actriţa purta la brâu centura în care-şi ţinea pumnalul ascuţit. Aşa ieşea din apa mării, ca antica zeiţă a iubirii.

A fost primul succes important obţinut de Tessa Welborn în lumea luxuriantă şi pestriţă a modei.

Au urmat şi altele. Ceea ce n-a împiedicat-o ca în anii ’70 să părăsească scena paradelor vestimentare, pentru a se dedica unei cariere noi şi mai sigure. A devenit patroana unui bar renumit în cartierul londonez Mayfair, loc de petrecere al protipendadei din capitala britanică. Specialitatea casei, şampanie roz de producţie franţuzească, dar şi cocktailuri tari cu iz jamaican. Aducând aminte de locurile unde patroana îţi trăise anii consacrării. A murit în anul 2001, la vârsta de 72 de ani.

Ca amănunt suplimentar, trebuie spus că faimosul bikini purtat în premieră de Ursula Andress a fost vândut la o licitaţie de casa Christie’s contra frumoasei sume de 70 000 dolari. Actualul posesor este Robert Earl, proprietarul reţelei de restaurante Planet Hollywood. Probabil obiectul va fi expus la loc de cinste într-unul din localurile sale de lux.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.