Padova, capitala provinciei Padova, din Nordul Italiei, este un oraș plin de obiective turistice ce merită vizitate. Ceamai vestită atracție turistică a orașului Padova este Bazilica Sfântului Anton, numită de către localnici ”Il Santo”. Ea adăpostește moaștele Sfântului și obiecte de cult admirabile.
Padova se mândrește cu cea mai veche grădină botanică din Europa, înființată în anul 1545, obiectiv inclus de UNESCO pe lista patrimoniului universal.
Numeroși turiști vin să admire frescele lui Giotto di Capella degli Scroveghi – cel mai frumos sit din Padova.
Italienii se mândresc cu pizza și paste, dar și cu istoria bogată, marcată de catolicism. Basilica sau ”Il Santo” este una dintre cele mai vizitate catedrale din întreaga lume, deoarece aici sunt moaștele Sfântului.
Construcția ”Il Santo” a fost începută în jurul anului 1232 și finalizată în 1301. Arhitectura catedralei a fost îmbunătățită continuu până în secolul al 15 lea.
Basilica este cea mai mare biserică din Padova și a doua ca mărime din Italia, după San Pietro. Inițial s-a construit ”Santa Maria Mater Domini”, biserica a fost sfințită chiar de Sfântul Anton, biserica unde a și fost înmormântat conform dorințelor sale. După moartea sa, s-a început construcția Capelei Madonna Negre, locaș de cult aflat în apropierea Bisericii Santa Maria.
Ceea ce vedem noi azi, s-a construit după 10 ani, și reunește cele două biserici, într-o basilică cu o arhitectură ce curpinde numeroase elemente franciscane. În partea stângă, se află Capela Sfântului Anton, inima basilicii, tot aici se află înmormântat Sfântul Anton. Acest loc se mai numește ”Altarul”, aici putem admira cele mai frumoase statui și picturi din basilică. Puțin mai încolo, se găsește Capela ”Black Madonna”, locul unde a fost înmormântat inițial Sfântul Anton.
Basilica reunește foarte multe picturi celebre, multă marmură, candelabre imense, statui ce-l înfățișează pe Sfântul Anton, pe Fecioara Maria. Plimbându-ne printre coloanele înalte ale basilicii, nu putem trece cu vederea frumoasa și impunătoarea structură gotică a cupolelor și pereților înalți, și apoi ajungem la Treasury Chapel , lucrare realizată de unul dintre elevii lui Bernini.
Unul dintre cele mai valoroase obiective din basilică este Capela Trezoreriei, care adăpostește trei nișe cu moaștele Sfântului Anton, limba și maxilarul Sfântului Anton, așezate în 2 potiruri din aur, argint, sticlă. Aici găsim obiecte ce au aparținut marelui Santo, loc de pelerinaj și rugăciune. Atât obiectele, cât și limba și maxilarul au fost extrase din sicriul lui, ce a fost deschis după 750 de ani de la moartea sa. Numeroase legende s-au născut despre modul în care limba și maxilarul s-au conservat atât de bine.
În partea dreaptă, se află ”Sf. James”, vis a vis de Capela Sfântului Anton, picturile și frescele ne înfățișează viața Sf. James. Puțin mai încolo, găsim capela ”Preasfântului Sacrament”, o capelă construită în stil gotic, loc de rugăciune și liniște, cuprinde 4 coloane frumos lucrate și pe tavan o cruce aurită.
Cele două grădini mari ale basilicii au un gard viu, înflorat ce înconjoară curtea, cu multe flori și arcade ce accentuează, dacă mai este cazul, arhitecura gotică a locului.
În basilică nu ne este permis să fotografiem sau să filmăm. La ieșirea din basilică, în curte putem achiziționa numeroase suveniruri, lumânări, magneți de frigider, vederi atât cu Sfântul Anton, cât și cu Basilica.
Despre minunile Sfântului Anton de Padova, nu este creștin să nu fi auzit, nu este creștin să nu fi fugit să se închine la icoana lui, și să creadă că orice dorință i se va îndeplini atâta timp cât crede.
După o plimbare prin frumoasa basilică, vă puteți delecta cu paste sau pizza, înghețată delicioasă sau numeroase produse de patiserie.