Barajul si Valea Draganului

Barajul DraganuluiUltimele zile de vara, cu soare, reprezinta un bun prilej pentru a descoperi frumusetile naturii. Iti propun o plimbare la Valea Draganului, Cluj-Napoca, judetul Cluj. Pe soseaua E60 ce duce spre Oradea, la 65 de km de Cluj-Napoca, este o bifurcatie la stanga, drum ce duce la Barajul si Valea Draganului. Drumul este serpuitor printr-o padure cu amestec de fag, molid si brad, jnepen pe golurile montane cele mai inalte, si ne va lasa sa descoperim la capatul lui un peisaj deosebit. Un drum care din cauza gropilor, nu ne lasa sa mergem cu viteza prea mare, este un avantaj pentru ca putem admira zona si putem sa facem poze.

Valea Draganului este situate la limita dintre muntii Vladeasa si muntii Meses. Barajul Draganului este o constructie din beton in arc de dubla curbura si retine un volum de 112 milioane mentri cubi de apa, si are o dubla utilitate, acumularea apei pentru uzina de la Remeti si de retentie a viiturilor. Are o inaltime de 120 metri si o lungime de 424 metri.

Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii. Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena in 1940. De aici, treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului. Aici era magazinul de la care cei ce lucrau la exploatarea lemnului isi faceau aprovizionarea saptamanala. Veneau cu mocanita, pe platforma vagoanelor, cumparau cele necesare apoi se imprastiau prin toti muntii pe la cabanele forestiere.

O plimbare de-a lungul barajului reprezinta un prilej bun pentru a inspira aer curat, a admira cum apa a sculptat acesti munti, prilej de a te bucura de linistea care te inconjoara, sunetul apei si adierea vantului.

O activitate relaxanta pe care o putem desfasura aici, alaturi de prieteni este paint-ball-ul.

Posibilitatile de cazare sunt fie la vile sau pensiuni, fie in camping.

Va doresc plimbare placuta in mijlocul naturii si astept parerile voastre despre aceasta zona!

Imagini:

Valea DraganuluiP1100291P1100300P1100301P1100307P1100321Barajul Draganului

Harta:

View Larger Map

2 thoughts on “Barajul si Valea Draganului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.