Dacă am încheiat anul 2011 cu spectacole frumoase, anul 2012 ne aduce un prim spectacol frumos, “Spărgătorul de nuci” cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva.
Piotr Ceaikovski a început să lucreze asupra baletului “Spărgătorul de nuci” în ianuarie 1892, iar în luna martie era deja finisat. În această capodoperă, dansul şi simfonia se îmbină perfect.
„Nu pot să scriu muzică cu dragoste şi entuziasm pentru niciun fel de subiect, oricât ar fi el de interesant şi de spectaculos, dacă personajele nu-mi câştigă simpatia, dacă nu mi-e milă de ele, aşa cum iubesc şi compătimesc oamenii adevăraţi…” Piotr Ceaikovski
Spectacolul „Spărgătorul de nuci” a avut un mare succes atât în Rusia, cât şi alte ţări şi a fost montat de nenumărate ori.
Povestea se petrece într-un orăşel german, în casa domnului Stahlbaum, unde domneşte magica atmosferă din ajunul Crăciunului. Părinţii termină de aranjat cadourile sub brad, moment în care uşile se deschid şi copiii, Marie şi Fritz, năvălesc înăuntru. Ei sunt urmaţi de verişori şi de părinţii acestora. Copiii încep un marş voios, urmează dansul adulţilor, şi între timp intră în scenă unchiul Drosselmeyer, naşul micuţilor Marie şi Fritz. El este iubit de micuţi pentru că mereu le aduce cadouri frumoase. De data aceasta, el le-a adus un Spărgător de nuci, o păpuşă drăgălaşă care reuşeşte să spargă cu uşurinţă nucile. La început, copiii se bucură şi se joacă cu el, apoi încep să se certe de la el. Marie începe să plângă, unchiul Drosselmeyer îl dă Mariei. Fritz, de supărare, îl smulge din mânuţele fetiţei, şi îl strică. Se face târziu, iar mama trimite copilaşii la culcare. Mai târziu, Marie revine în camera festivă, adoarme în fotoliu şi seara continuă interesant.
Sub clar de lună, bradul de Crăciun se face tot mai mare şi ocupă toată camera, atmosfera devine tot mai misterioasă. Apare şi Drosselmeyer care nu mai este naşul lor, ci un magician. Cu o simplă mişcare a mâinii, totul prinde viaţă, pereţii se retrag şi jucăriile, rând pe rând, învie şi se fac tot mai mari. De nicăieri, apare o întreagă armată de şoareci care se înaintează spre Marie în frunte cu regele lor. Păpuşile se înspăimântă, Spărgătorul de nuci se trezeşte la viaţă şi începe să se lupte alături de păpuşi împotriva armatei de şoareci. Bătălia e tot mai grea şi Spărgătorul pare să nu mai reziste mult, intervine Marie şi aruncă o lumânare asupra armatei de şoareci, învingând-o. Câmpul de luptă e pustiu, dar Spărgătorul de nuci e fără suflare, Marie şi păpuşile îl înconjoară. Minunea se întâmplă, păpuşa se transformă sub ochii lui Marie într-un prinţ frumos. Se pomenesc dintr-o dată sub un cer superb înstelat, lângă pomul de Crăciun, iar Marie împreună cu prinţul se aşează într-o luntre magică şi pornesc spre steaua din vârful pomului, însoţiţi de prieteni.
În timp ce ei sunt tot mai aproape de steaua miraculoasă, sunt atacaţi din nou de armata de şoareci, iar Prinţul reuşeşte să răpună duşmanul. Toţi sunt fericiţi şi sărbătoresc victoria, păpuşile dansează, lumânările sclipesc tot mai frumos. Marie şi Prinţul ajung la Castelul Trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Aici ei se întâlnesc cu Zâna dulciurilor, iar Prinţul îi povesteşte de ce dovadă de curaj a dat Marie în timpul luptei împotriva regelui şoarecilor.
Tânăra pereche este primită cum se cuvine la palat şi diferite personaje execută mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez. Iar la sfârşit toţi se angrenează în marele Vals al florilor!
Dar … totul a fost doar un vis!
Noaptea magică de Crăciun a trecut şi împreună cu ea toate aceste frumoase iluzii. Marie trăise un vis magic, ea e acasă lângă pomul de Crăciun, ţinând strâns în braţe păpuşa – Spărgătorul de nuci.
Spectacolul „Spărgătorul de nuci” este un unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet accesibil chiar şi copiilor. El ne duce într-o lume de basm unde totul e posibil!
Luni, 23 ianuarie 2012, ora 19, la Teatrul Naţional din Cluj –Napoca, această lume de basm devine accesibilă prin balerinii Teatrului Rus de Operă şi Balet Odessa, sub îndrumarea artistului emerit al Rusiei, Vladimir Troschenko.
Baletul „Spărgătorul de nuci” e un spectacol complet, cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva împreună cu pianistul său privilegiat, Masakatsu Nakano.
Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală (orar 11 – 17) şi la Casa de Cultură a Studenţilor (orar 10-19).
Preţul unui bilet variază în funcţie de categorie:
• Categoria I 100 lei.
• Categoria II 80 lei.
• Categoria III 60 lei.
Spectacolul va avea loc la Teatrul Naţional din Cluj – Napoca , luni, 23 ianuarie, ora 19.
Un spectacol de excepţie ce nu trebuie ratat!
Am vizionat acest spectacol și poate că nu sunt chiar cel mai în măsură să comentez prestația, dar din punctul meu de vedere deși a fost interesant putea fi și mai profesionist.
Nu toți balerinii păreau profesioniști, fetelelor le cam lipsea deschiderea iar bărbații erau cam trecuți de prima tinerețe.
Per ansamblu a fost frumos, până la urmă a reflectat realitatea, deși povestea era despre un vis.