Columna lui Constantin
COLUMNA LUI CONSTANTIN, spre deosebire de obeliscul egiptean, care era un monolit, a fost construită şi sculptată din pietre.
Nu i se cunoaşte autorul sau data la care a fost ridicată, dar conform inscripţiilor a fost renovată şi reconstituită pentru a avea un aspect mai frumos sub Constantin VII Porphyrogenitus, şi al fiului său Romanus II, în anul 10 I.C, şi se estimează data în jur de 4-5 I.C. Coloana măsoară 32 m, şi se presupune a fi fost acoperită cu bazoreliefuri în bronz.
Plăcile de bronz ce acopereau coloana la început au fost duse la Veneţia după ce cruciaţii au prădat oraşul în 1204, în prezent unele din piese regăsindu-se în decoraţia pieţei Sfântul Marc din Veneţia. lui Constantin.
Basilica Cistern situată vis-a-vis de Sfânta Sofia este cunoscută şi sub numele de Palatul Scufundat – o construcţie începută de Constantin, dar extinsă de Iustinian în 532, numită şi ” Bazilica celor 1001 de coloane” continua mult în subteran, având funcţiunea iniţială de rezervor de apă. Majoritatea coloanelor au fost reutilizate de constructorii iniţiali, de pe alte situri antice. Francezul Pierre Gilles a redescoperit rezerva în 1540. Astăzi este o sursă de atracţie bizară, sub forma unei camere subterane luminate sinistru, având tavanul ca de catedrală, sprijinit pe 336 de coloane. Atât de inspirat este locul încât a fost folosit pentru un film la Bienala Artelor din Istanbul.
Stadionul olimpic Atatürk
STADIONUL OLIMPIC ATATÜRK este localizat în Ikitelli, în apropierea Istanbulului, şi este cel mai mare stadion din Turcia, având o capacitate de 81,283 de oameni. Construcţia a început în 1999, şi a fost finalizat în 2002 – construit pentru jocurile olimpice din 2002- şi a costat 100 milioane de dolari.
Atatürk este garantat ca fiind un complex sportiv de 5 stele, titlu acordat de UEFA în 2004, când a adăpostiv evenimentul cupei. Volumetria se constituie ca o arenă delimitată vizual printr-un artificiu de percepţie. Golul central este perceput doar din interior ca spaţiu închis perimetral, datorită tribunelor şi acoperirii laterale. Din exterior, pe axul nord sud, complexul pare complet deschis, acest sentiment de libertate fiind accentuat şi de forma tribunelor. Perimetrul interior se identifică cu traseul inelului inferior, format de elementele de susţinere şi derivat în plan de la urmele pistelor de alergare.
Acoperirea este susţinută de o reţea de tiranţi mascată de creşterea gradată a înălţimii tribunelor. Arhitecţii Francesi Macary şi Aymeric, au căutat să găsească un design special, care să impună construcţia ca un land mark, atât pentru jocurile olimpice, cât şi pentru oraş. Această abordare s-a materializat în copertina uriaşă în formă de seceră, care este specifică steagului naţional, şi care simbolic reprezintă podul care uneşte Europa şi Asia, cele două continente pe care Istanbulul este situat. Acoperişul de peste tribună de vest, este susţinut de doi piloni de 60 m, fiecare conţinând cabluri pretensionate. Această metodă de susţinere, acompaniată de rezolvarea scărilor care fac legătura cu nivelul superior este similară rezolvării de la Stadionul Franţei, proiectat de aceiaşi arhitecţi. Acoperirea de pe tribuna de est este mai joasă, dar urmăreşte acelaşi efect şi formă, precum acoperirea descrisă, această abordare asigurând un aspect echilibrat al stadionului.
Hipodromul
HIPODROMUL a fost construit de împăratul roman Septimiu Sever, însă cel care a făcut din arena – cu o capacitate de 100.000 de locuri – centrul public al oraşului său a fost Constantin. Aici a apărut pentru prima dată pe scena istoriei partenera lui Iustinian, Teodora – dansatoare într-o trupa de circ. Au rămas trei monumente în Hipodrom: Obeliscul Faraonului Thutmose, Coloana Şerpuită, Coloana lui Constantin al VII-lea ridicat aici în 940 d.Hr., de origine necunoscută. În hipodrom aveau loc curse de caruri, în jurul spinei. Hipodromul a fost distrus şi prădat în 1204 de cruciaţi, şi odată cu începerea construcţiei moscheii albastre, şi-a pierdut din popularitate. Hipodromul antic şi-a schimbat numele şi a devenit At Meydani – Piaţa Cailor, un loc de dresaj.
Am fost in Istanbul de curand si am vizitat aproape toate atractiile de mai sus, mai putin stadionul Olimpic. Am fost printr-o cursa ieftina pe care am gasit-o pe Aerolines, recomand oricui doreste sa faca excursii in strainatate.