Viitorul alimentaţiei – The future of food, documentar, 2004

Un site care mie îmi place tare mult este www.ecomagazin.ro , şi tot aici am găsit şi filmul documentar „Viitorul alimentaţiei”. Agricultura a fost una dintre primele şi cele mai importante ocupaţii ale oamenilor din cele mai vechi timpuri. Azi doar 2% din populaţie mai face agricultură, aşa că puţini ştiu cum se obţin multe alimente. În China, existau mii de varientăţi de orez, 5 000 de tipuri de cartofi şi 7 000 de varietăţi …

Citeste tot

Ştim cum se alcătuieşte un meniu ?

Ştiu cum se alcătuieşte un meniu şi cum nu se alcătuieşte un meniu? Complicată treabă pentru gospodina care ţine la sănătatea alor ei! Gândind meniul, ea trebuie să-l acorde cu gusturile comesenilor, cu posibilităţile băneşti, cu resursele sezonului – căci firesc este să mănânci primăvara miel, verdeţuri, pui şi fructe roşii, apoi cât ţine vara şi toamna să nu te lipseşti de salate din crudităţi, de soteuri de legume, de fructe proaspete şi să laşi …

Citeste tot

De ce să consumăm fructe roşii?

Fructele reprezintă o mină de aur de vitamine, minerale şi fibre. Pentru o bună asimilare a vitaminelor, se recomandă ca fiecare persoană să consume cel puţin 6 porţii de fructe pe zi. Având în vedere că fructele în formă naturală, sunt formate în mare parte din apă, nu conţin colesterol, este foarte uşor pentru organism să proceseze şi să absoarbă vitaminele, mineralele din fructele proaspete. Studiile spun că este foarte important să introducem în meniul …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 3

3. Principiul consumului corect de fructe Fructele sunt alcătuite din celuloza, fiind considerate în acelaşi timp glucide, deoarece conţin “zahăr” sub forma fructozei; aceasta din urma se transformă în glicogen (energie disponibilă rapid). Din fericire, cantitatea de zahăr din fructe nu este mare şi, în plus, este eliberată într-o mică măsură datorită fibrelor pe care le conţin acestea. Important de reţinut şi respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu …

Citeste tot

Semnificaţia ouălor roşii de Paşti

Cea mai mare sărbătoare a creştinilor, Învierea Domnului, este prilejul, pentru români, de a trăi clipe de bucurie sfânta, dar şi de a sărbători în cadrul comunităţii. Simbolistica ouălor de Paşti trebuie căutată înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos. …

Citeste tot

Sărbătoarea Învierii Domnului

Paştele sau Învierea Mântuitorului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Cuvântul Paşti provine în limba română din forma bizantino-latină Pastihae a cuvântului de origine evreiască Pesah (trecere), moştenit de evrei de la egipteni. Evreii numeau Pesah (sau sărbătoarea azimilor) sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii …

Citeste tot

Biserica Mormântului Sfânt – Ierusalim

Cel mai frumos pelerinaj care se poate face de Paşti este la mormântul sfânt din Ierusalim. Îmi doresc foarte mult să ajung acolo şi sper să am ocazia să ajung şi eu. Biserica Sfântului Mormânt, numită şi Biserica Sfintei Învieri, se află în interiorul fortificaţiilor oraşului vechi al Ierusalimului. Locul unde se află biserica este de fapt Golgota, muntele Calvarului, unde Domnul Iisus Hristos a fost răstignit şi îngropat. Însemnările istorice relatează că împăratul Constantin …

Citeste tot

Scortisoara, o aroma deosebita

Probabil nici nu stiai cat de buna este scortisoara pentru sanatatea ta. Scortisoara este un copac mic care creste in India, Sri Lanka, Indonesia, Brasil, Vietnam si Egipt. Este unul dintre cele mai vechi specii. Pentru a o prepara, coaja de la copacul de scortisoara se usuca si se ruleaza in batoane de scortisoara. Scortisoara se mai poate usca, iar apoi macina pentru a obtine un praf. Inafara de faptul ca ea se foloseste foarte …

Citeste tot

Ce este respectul?

Ce este respectul?

Ce este respectul? Respectul înseamnă atât de multe. La nivel practic, am putea spune că respectul înseamnă să iei în considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorințele și preferințele cuiva. Putem spune, de asemenea, că aceasta înseamnă să luăm toate cele de mai sus, în serios. Să le facem să fie valoroase și să merite. De fapt, a avea respect pentru cineva este similar cu a-l prețui pe el ca persoană, gândurile sale, sentimentele. Acest lucru include faptul …

Citeste tot

Meniu de Revelion

Anul acesta am hotarat sa petrecem noaptea dintre ani in familie si voi reusi astfel sa imi etalez talentele de bucatareasa, si sa decorez cum am invatat la cursul de bucatari. Si cum meniul trebuie sa fie complet si sa cuprinda de toate, iata ce iti propun: rosii umplute cu crema de branza, ciuperci umplute, salata de cartofi cu peste (reteta o gasiti aici), bulete de cascaval (preferatele mele), ciorba de burta la miezul noptii, …

Citeste tot

Cum se sarbatoreste Anul Nou pe alte meleaguri?

Obiceiurile de intampinare ale noului an continua seria celor prilejuite de Nasterea Domnului, avand insa un caracter cu totul laic. Nu exista popor care sa nu aiba traditii de intampinare a noului an, asteptat cu nerabdare de fiecare persoana. Exista un sentiment de primenire, de speranta, de visare, dar mai ales de petrecere, poate singura perioada cand ne este permis sa uitam de rele. Toata lumea se bucura, da frau liber fanteziei, incercand sa treaca …

Citeste tot