A cere ajutor este normal

A cere ajutor este atât de normal

Cu toții avem momente când puțin ajutor ne-ar prinde bine. Însă ne place să ne extenuăm încercând să facem totul singuri. Nimic mai greșit. A cere ajutor nu este o dovadă de neputință. Pe cât posibil, încearcă să ieșim din vechile tipare. Dacă faci totul singur până la extenuare, doar tu vei ști. Crezi că merită?

Nu e rușinos să soliciți ajutor când nu mai poți sau când ai nevoie de ceva anume. Mie îmi place să îmi ofer ajutorul. Puțini sunt cei care acceptă. Mulți cei care refuză, deși știu că regretă.

Învață să ceri ajutor

Primul pas este să accepți că ți-ar prinde bine ajutor. Al doilea pas este să îl soliciți. Al treilea pas este să oferi la rândul tău, ajutor. Învață să ceri ajutor pentru a-ți fi mai bine.

a cere ajutor

⚘ Îți păstrezi energia

Energia parcă se epuizează de la primele ore ale dimineții. Puțin ajutor ți-ar prinde bine ca să ajungi la zi cu toate. Dar cum să ceri ajutorul? Ce va zice lumea? Că nu ești capabil să-ți faci singur treaba? Lumea nu îți va aprecia reușitele, nici nu trebuie să știe că soliciți ajutor. În plus, doar ceri ajutor într-un moment important.

Dacă munca se împarte, atunci vei putea să-ți păstrezi o parte din energie. Nu te vei mai simți depășit de situație. Vei avea puțină energie și pentru alte lucruri.

⚘ Ai mai mult timp pentru altele

Dacă munca ta, are nevoie de o mână de ajutor, nu ezita să spui. De ce să pierzi timp prețios dovedind altora și ție, că poți și singur, dar cu un preț prea mare? Nu e o rușine să ceri ajutor. Nu uita acest detaliu! Este chiar sănătos a cere ajutor. Timpul este extrem de prețios, să nu-l risipim cu ambiții stupide.

⚘ Solicită ajutor politicos

Vei spune că de multe ori ai cerut ajutorul, dar ai fost refuzat. Poate modul în care ai solicitat ajutor a fost greșit? Gândește-te dacă ai cerut ajutor sau ai impus? Momentul a fost potrivit? Ajutorul a fost bine înțeles sau ai da de ales?

Bunele maniere nu trebuie să le uităm nici atunci când cerem ajutor. Expune frumos situația și momentul când e nevoie de susținere. Spune te rog frumos și explică extrem de clar când, unde, cum. Nimeni nu poate ghici ce și când vrei.

⚘ Ajutor de informații

A învăța sau a afla lucruri noi necesită extrem de mult timp. Cunoști pe cineva care deține informațiile necesare? Roagă frumos să ți se ofere acele informații sau modul de a le afla mai ușor. Fiind vorba de informații dobândite, cunoștințe, poți chiar oferi plată pentru ele.

Solicită, dar nu uita și să oferi ajutor

Ți-ai făcut curaj, ai solicitat ajutor și l-ai primit. Dar nu uita să mulțumești, să fii recunoscător. Și mai important, nu uita să oferi, la rândul tău, ajutor celor care au nevoie. Sprijină când e nevoie și învață-i pe ceilalți că nu e rușinos să ceri ajutor.

Ești o mămică obosită? Sigur mama, soacra, sora, o prietenă, o vecină, te pot ajuta dacă le spui și le lași. Studentă? Proaspăt angajată? Tânără soție? Sunt treburi care te depășesc, dar vezi că altele fac față cu succes? Întreabă-le cum reușesc. Cu siguranță, îți vor împărtăși din experiența lor. De ce să cauți soluții tot încercând, când cineva îți poate da ponturile direct? La rândul tău, vei putea fi de ajutor. De obicei, nu celor care te-au ajutat, ci altora care au mare nevoie.

A cere ajutor, ți se pare un lucru normal? Obișnuiești să soliciți ajutor sau preferi să faci totul singur? Îți oferi ajutorul când ți se solicită sau te oferi înainte?

Foto

9 comentarii la „A cere ajutor este normal”

  1. Trebuie sa recunosc ca de abia in ultimii ani am inceput sa cer ajutor, dar am si acum momente cand vreau ca lucrurile sa fie facute doar intr-un anume fel si le fac eu.

    Răspunde
  2. Mi-a fost teribil de greu să încep să cer ajutor. Am fost crescută să mă descurc singură și că nimeni nu poate/nu are de ce să te ajute. Deși, eu ajutam la fiecare pas.
    Din momentul în care m-am ”vindecat”, pot spune că viața me s-a schimbat.
    Felicitări pentru articol!

    Răspunde
  3. M-am obisnuit sa ofer ajutor atunci cand mi se cere. Mi s-a intamplat sa ajut si nu am primit nici macar un multumesc, ba mai mult. Mi s-a zis ca ei au facut totul si ca eu nu as fi ajutat. Ca sa evit situatii de genul am zis ca e mai bine sa zic pas

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.