Tips & tricks pentru a-ți regla programul de somn

Trebuie să respectăm programul de somn

Ceasul corpului tău pare să dea prea multe semne de oboseală în ultima vreme? Dacă da, poți da liniștit vina pe programul de somn pe care îl ai – dacă nu ai un program de somn fix, odihna ta va avea de suferit.

Un program haotic nu face decât să îți inducă în eroare ceasul corpului – practic, nu te vei simți niciodată odihnit cu adevărat. Din fericire, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți regla programul de somn, iar noi le-am adunat pe toate în acest ghid de tips & tricks:

1. Ai grijă de lumina din camera ta

Pentru a-ți acomoda corpul cu ideea de somn, fă întuneric în cameră cu ceva timp înainte de culcare: când ești expus la lumină, creierul tău nu mai produce melatonină (hormonul somnului), iar tu devii treaz și alert.

Când în cameră e întuneric, creierul tău produce mai multă melatonină, deci simți că ești furat de somn. Seara, asigură-te că nu stai cu becul aprins în cameră – iar dimineața trage-ți draperiile de îndată ce te trezești pentru a face lumină.

2. Ai grijă la „puiul de somn” de peste zi

Ideea de nap nu mai e un secret – nimic nu e mai revigorant decât să dormi jumătate de oră la prânz, nu? De fapt, somnul de prânz are mai multe beneficii pe termen scurt, însă pe termen lung (când dormi la prânz zilnic, mai mult de 30 de minute), nu faci decât să dai peste cap programul somnului tău.

Deci, când ești furat următoarea dată de aspectul îmbietor al unei perne în miezul zilei, rezistă tentației: dacă totuși vrei să iei o pauză de somn, asigură-te că nu dormi mai mult de 30 de minute.

3. Evită zgomotul

Dacă îți lași televizorul deschis atunci când dormi, acest obicei ar trebui eliminat: un mediu de somn liniștit, fără zgomot, este vital pentru o odihnă desăvârșită. Când dormi, creierul tău continuă să proceseze zgomotele; iar sunetele gălăgioase nu vor face decât să îți împiedice creierul să intre în faza de somn profund.

Dacă trăiești într-o zonă aglomerată, folosește „zgomotele albe”, care sunt calmante și relaxante, mascând zgomotele deranjante din bloc. Poți căuta chiar pe Internet astfel de zgomote albe sau poți folosi:

  • aerul condiționat
  • umidificatorul
  • purificatorul de aer.

4. Fă-ți o rutină

Cel mai ușor mod prin care te poți asigura că respecți un program este…să ai unul. Adică, fă-ți o rutină în adevăratul sens al cuvântului și ține-te de ea. Renunță la telefon cu o oră înainte de culcare (la fel și pentru laptop sau televizor) și culcă-te mereu la aceeași oră.

E valabil și în ce privește trezitul – da, chiar și în weekend. Iar atunci când te trezești, evită să apeși pe „snooze”: ridică-te din pat imediat ce ai oprit alarma, pentru că cu cât lenevești mai mult, cu atât creierul tău se va simți mereu obosit.

5. Conturează un spațiu potrivit

Ca să obții odihna corespunzătoare, cel mai simplu pas pe care îl poți face este să asiguri un spațiu de somn corespunzător. Asta înseamnă să investești într-un pat premium, cu o saltea confortabilă, cu o pilota 4 anotimpuri și o pernă care să îți asigure postura corectă.

Dacă lucrezi și noaptea sau ai avut până acum un program haotic de somn, nu va fi ușor să adopți o rutină corectă în ce privește odihna – totuși, dacă ai o igienă de somn corespunzătoare, nu va fi imposibil. Să dormi bine înseamnă mai mult decât atât: înseamnă să fii mai bine, să muncești mai eficient, să trăiești mai din plin.

Foto

5 thoughts on “Tips & tricks pentru a-ți regla programul de somn”

  1. Programul de somn este extrem de important pentru organism. Important este însă să-l și respectăm. Eu una, recunosc, am un program puțin mai altfel decât cel normal. Adică, dintotdeauna am funcționat până pe la 12 noaptea (chiar peste) și mi-a plăcut să dorm dimineața mai mult. Desigur, asta și în funcție de programul zilnic. În orice caz, țin cont de tips & tricks pentru a avea un somn de calitate.

    Reply
  2. E important sa iti faci si putina ordine in ganduri inainte de somn pt a evita situatiile in care ai 1000 de ganduri inainte de somn.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.