13 lucruri pe care nu le știai despre afine și despre cultivarea afinilor

13 lucruri pe care nu le știai despre afine și despre cultivarea afinilor

Când vorbim de fructe, cei mai mulți ne gândim la mere, banane sau portocale, nu-i așa? Însă atunci când vedem un produs cu afine pe rafturile magazinelor sau ni se servește un preparat culinar cu afine, parcă ceva în noi tresare și mai mult! Imediat asociem micuțele fructe albastre cu antioxidanții, cu un gust proaspăt, aromat, cu un aliment sănătos. Căte deserturi, sucuri sau smoothies-uri delicioase se pot face cu afine!

Sănătate, vitamine și gust inconfundabil, într-o linguriță!

Știai însă că cele mai apreciate și consumate afine sunt cele de cultură și nu cele sălbatice? Aproximativ 700.000 de tone de astfel de fructe se produc anual, în întreaga lume; tot mai mulți români aleg să înființeze ferme de afini și să se educe în această ramură a horticulturii, mai populară pe zi ce trece!

Iată, așadar, câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le-ai ratat până acum, în înțelegerea afinilor și a acestor apetisante fructe:

  1. Un pahar de afine poate însemna 80 de calorii, 3,6 grame de fibre și 25% din doza zilnică necesară de vitamina C. Afinele îmbunătățesc digestia, reduc inflamațiile și tratează constipația și diareea.

  2. Sezonul de vârf pentru afine este cuprins între mijlocul lui iunie si mijlocul lunii august.

  3. Afinele îngheață în doar patru minute!

  4. Există două tipuri mari de afini – cu tufa joasă (precum cele sălbatice, alpine) și cele cu tufa înaltă (de cultură). Primele au boabele mai mici și sunt folosite, în special, pentru industrializare, sucuri, dulceață, gem, au mai mult tanin, coaja mai subțire, sunt mai acrișoare și nu se găsesc în stare proaspătă decât prin piețe, deoarece sunt extrem de perisabile. Cele de cultură sunt mai mari, mai aromate, unele soiuri produc afine chiar foarte dulci. Afinele de cultură sunt preferate pentru consum proaspăt, rezistă mult mai mult dacă sunt culese cu grijă și sunt utilizate mai puțin pentru industrializare deoarece au un preț mai ridicat. Pentru gemuri și congelare, recomandăm achiziționarea afinelor în luna august deoarece prețul este mult mai avantajos.

  1. Se pot consuma la toate vârstele – de la sugari până la vârstnici.

  2. Afinele au nivele foarte ridicate de antioxidanți – antociani. Aceștia dau culoarea distinctă (albastră) afinelor. De fapt, ele depășesc 40 de fructe și legume proaspete în ce privește beneficiile oferite de acești antioxidanți.

  3. Se consideră că oamenii mănâncă afine de peste 13.000 de ani.

  4. Consumul de afine este strâns legat de o mulțime de beneficii pentru sănătate – inclusiv un risc redus de apariție a cancerului, nivele optime de insulină, reducerea efectelor îmbătrânirii și, implicit, a pierderii memoriei, scăderea tensiunii arteriale.

  5. Plantele de afin de cultură (cu tufă înaltă) din specia Vaccinium Corymbosum – unul din cele mai populare din lume pentru beneficiile aduse sănătății pot oferi până la opt kilograme de fructe, la maturitate.

  6. Cultivarea acestor plante este o afacere profitabilă, cu potențial de profit de peste 20.000 euro/ha, la maturitate a plantației, grație tehnologiei moderne intensive de cultură.

  7. În țara noastră, pot fi achiziționate și cultivate peste 20 de soiuri de afin cu tufa înaltă.

  8. Afinele pot să fie cultivate cu succes pe aproape orice tip de teren, de orice dimensiuni, în sol sau în containere (ghivece, vase mari, saci agrotextil), după caz.

  9. La o medie de 3500 de arbuști de afini la hectar, se pot obține peste 20 de tone de fructe proaspete în anul 8-10 de la plantare.

afine

Ai devenit curios? Află totul despre înființarea unei ferme de afini chiar acum, la www.afini.ro!

27 de comentarii la „13 lucruri pe care nu le știai despre afine și despre cultivarea afinilor”

  1. Eu nu sunt mare fan afine, dar am mai citit pe ici-colo despre ele si stiam ca sunt foarte bogate in vitamine si antioxidanti. Nu pot decat sa ma bucur ca nepoatei mele celei mai mici ii plac le nebunie. Chiar au fost printre primele fructe introduse in meniu.

    Răspunde
  2. Afinele alaturi de capsuni si zmeura sunt fructele mele preferate. Mereu cand imi trimit ai mei de acasa, ma bucur ca un copil mic

    Răspunde
  3. Pacat ca marea parte a orasenilor nu le pot gasi decat in supermarketuri. Eu stau in zona de campie si mananc afine destul de rar, dar asta vara am fost pe un proiect Erasmus, in Bulgaria, si era o zona de munte cu mullte plante de afin. Am fost singura din grup care am cules si am mancat, restul nu le vazusera in salbaticie si le-a fost frica sa manance. Asta in conditiile in care erau 40 de participanti din 8 tari. Toti veneau din orase mari.

    Răspunde
  4. Eu am plantat in anii trecuti mure si zmeura. S-au inmultit foarte repede si nu au fost greu de intretinut, poate am avut si noroc. Voi pune si afine anul urmator, deocamdata le cumpar din magazine.

    Răspunde
  5. Imi plac afinele la nebunie, mereu imi cumpar o caserola si le cosum la micul dejun. Stiam de cateva proprietati dar am aflat si alte lucruri interesante despre ele din articolul tau.

    Răspunde
  6. Afinele sunt printre preferatele mele .
    De când am aflat de ele, nu mi-au mai lipsit.
    În fiecare an îmi cumpăr afine de la munte, în august, exact cum spui în articol, pentru dulceață, afinată, consum și congelare.
    Mulțumim pentru recomandări, sunt foarte utile!

    Răspunde
  7. Iubesxc afinele si am avut toata iarna la congelator, le consum ca atare, in prajituri, suc, cu zahar, sau in iaurt cu fructe. Stiu ca sunt foartte bune si au o multime de beneficii

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.