10 obiceiuri pentru a deveni mai organizat

E nevoie să fii mai organizat

Timpul pune presiune tot mai mult pe noi. Ne dorim să facem mai multe activități, dar nu reușim. Oboseala ne face să uităm lucruri importante de realizat. Poate e momentul să ne organizăm mai bine. O pauză pentru analiză este exact ce avem nevoie.

Nu invidia oamenii organizați pentru că și tu poți să fii unul. Ei nu se nasc cu această abilitate, ci o cultivă în timp pentru binele lor. Ești o persoană dezorganizată? Atunci e bine să îți faci câteva obiceiuri pentru a deveni mai organizat. Soluții există, aplică-le pe cele potrivite ție.

5 obiceiuri pentru a deveni mai organizat

Primul pas este să recunoști că trebuie să faci mici schimbări. Al doilea pas e să descoperi metodele prin care te poți organiza mai bine. Iar al treilea pas este să aplici constant ceea ce ți se potrivește. A deveni mai organizat se poate învăța!

⫸ Notează tot

Nu poți să ții minte tot ce ți-ai dori și ai nevoie. Din acest motiv, e bine să-ți notezi tot. Zile de naștere, adrese, numere de telefon, date și locații pentru evenimente și întâlniri. Poți să faci exerciții pentru a memora, dar oare este necesar? Poți întocmi, în agende, liste pentru cumpărături, cadouri, activități pe care să le notezi. Nu e nevoie să le memorezi.

⫸ Programează activitățile și impune termene limită

Fă un orar pe zi și săptămână. Stabilește ce trebuie să faci în fiecare zi. Impune termene limită pentru etape ale muncii tale. E bine de știut că menținerea lucrurilor cât mai organizat duce la menținerea productivității. Stabilește obiective și dă-ți tot interesul pentru a te ține de ele. Un stil de viață haotic, nu îți va lăsa timp sau spațiu pentru a-ți respecta termenele limită și pentru a-ți atinge obiectivele. Nu e ușoară provocarea de a deveni mai organizat, dar merită.

Iată un exercițiu interesant. Notează pe o hârtie, lista ta de dorințe. Apoi scrie în drept la fiecare ce ai de făcut pentru a le bifa pe toate. Viața este scurtă, asigură-te că faci ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

⫸ Nu mai amâna lucrurile

Cu cât vei amâna mai mult, cu atât îți va fi mai greu să faci acel lucru. Vrei o viață mai puțin stresantă. Încearcă să te organizezi cât mai bine. Efortul de a face lucrurile la timpul potrivit, te va scuti de dificultatea de a le face mai târziu.

⫸ Fiecare lucru la locul lui

E bine ca fiecare lucru să fie pus la locul lui. Astfel nu vei pierde timp prețios căutându-l când ai nevoie. O persoană organizată își va ține toate lucrurile la locul lor. Mai mult, ele vor fi etichetate pentru o mai bună organizare. Găsește locul ideal de stocare, dar și de acces, pentru lucrurile pe care le folosești constant. Nu ține locurile de depozitare aglomerate și dezordonate. Un sfat: nu eticheta niciodată un spațiu de stocare cu diverse. Vei avea tendința să pui acolo lucrurile de care nu poți să te desparți, dar nici nu îți mai sunt utile. Sau nu se încadrează în categoriile necesare.

⫸ Fă ordine regulat

Găsește timp în fiecare săptămână pentru a face ordine. Oamenii organizați se asigură că își fac timp pentru a organiza lucrurile corespunzător. Din păcate, lucrurile nu se așează singure la loc sau nu își găsesc un loc al lor. Fiind dezordine, riști să nu găsești ce ai nevoie la timp și să te enervezi pentru că risipești timp. O dată pe săptămână, fă-ți timp pentru a face ordine în lucrurile tale, în programatorul tău.

a deveni mai organizat

⫸ Păstrează doar ce ai nevoie cu adevărat

Prea multe lucruri înseamnă mai multă dezordine. Oamenii organizați păstrează doar ceea ce au nevoie și ceea ce își doresc. A avea mai puține lucruri înseamnă a te bucura de ceea ce ai și a simți că folosești tot ce deții. Nu strânge lucruri multe pe care doar să se adune praful.

Tindem să adunăm o mulțime de lucruri. Apoi ne plângem că nu avem suficient spațiu pentru a le depozita pe toate. Te gândești să închiriezi un spațiu pentru lucrurile tale sau să te muți într-o casă mai mare. Soluția este simplă, fă ordine și renunță la lucrurile pe care nu le mai folosești. Notează pe o listă lucrurile de care crezi că ai nevoie. Apoi fă o listă cu lucrurile pe care le ai. Dacă lista cu lucruri deținute depășește lista de nevoi ideale, este momentul să te organizezi mai bine.

⫸ Rezistă tentației de a cumpăra chilipiruri

Renunțăm la lucrurile de care considerăm că nu mai avem nevoie. Însă spațiul creat nu îl vom ocupa cu alte lucruri, nu-i așa? Adică renunțăm la lucruri pentru a crea spațiu, nu pentru a face spațiu altora noi.

Notează de ce lucruri ai nevoie și cumpără doar acele articole. Nu ceda ispitei de a cumpăra lucruri pentru că sunt la reducere sau îți atrag atenția. Fă un exercițiu. Mergi la mall fără bani. Uită-te la lucruri cu reducere pe care ți le-ai fi cumpărat dacă aveai bani la tine. Nu ai găsit nimic necesar? Bravo! Dacă însă ai o listă, păstreaz-o și uită-te peste ea după o lună. Acele lucruri încă le dorești, îți vor fi necesare? Atunci poți să le achiziționezi.

⫸ Scapă de lucrurile inutile

De cele mai multe ori, nu renunțăm la anumite lucruri pentru că nu le putem arunca. O bună variantă ar fi să le donăm sau să le vindem. Putem chiar să facem o vizită la un centru de reciclare și să lăsam acolo lucrurile inutile. Fă tot ce îți stă în putere pentru a scăpa de lucrurile în exces.

Ca exercițiu, alege un spațiu din casa ta pe care să-l reorganizezi. Verifică rafturi, sertare, cutii. Împarte lucrurile între ”de păstrat” și ”de aruncat”. Găsește o modalitate de a te scăpa de acele lucruri în acel moment.

⫸ Împarte responsabilități

O viață organizată nu înseamnă o viață plină de responsabilități, întâlniri, termene limită. Toate acestea crează stres. Uită-te pe lista ta de activități. Găsește una pe care o poți elimina de pe listă sau pe care o poți da altuiva să o rezolve. Simți cum presiunea începe să dispară?

⫸ Muncește din greu când este necesar

A nu se înțelege greșit. Trebuie să muncești din greu doar pentru lucrurile cu adevărat importante. Și atunci când chiar este necesar datorită unui termen limită. A fi organizat înseamnă a munci din greu. Recunoaște că atunci când muncești mai mult, te poți bucura de viața ta care este în ordine. Este important să îți amintești că ceea ce muncești este semnificativ pentru viața ta și te face fericit.

Acceptă provocarea de a devenit mai organizat. Luptă cu obiceiurile proaste și vechi. Implementează în viața ta, aceste 10 obiceiuri bine explicate, pentru a fi o persoană mult mai bine organizată.

Foto

12 comentarii la „10 obiceiuri pentru a deveni mai organizat”

  1. O lista utila de sfaturi pentru a fi mai organizat. Multumim! Incerc sa fiu organizata dar recunosc ca nu imi iese mereu si nu sunt atat de organizata pe cat as dori. Dar in timp si aplicand metodic diverse sfaturi poate se va rezolva.
    Numai bine!

    Răspunde
  2. O lista tare utila, ca la carte!! Mereu te admir pentru ca esti organizata! Si eu incerc sa notez totul si sa planific! Ma ajuta foarte mult si imi elibereaza mintea. Mai am de lucrat la capitolul “scapa de lucruri inutile/vechi” si sa nu cumpar “chilipiruri” (nu prea iau chilipiruri, dar vreau sa reduc cumparaturile pentru a ma bucura de ce am deja.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.