Sâmbăta este ziua când ies cu prietena mea la o cafea. De fiecare dată, ne place să mergem prin librării și să vedem noutățile. Ultima dată, am plecat cu noua carte a lui Elif Shafak, 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie.
Am citit multe dintre cărțile acestei autoare, îmi place la nebunie cum scrie și ce subiecte abordează. Este o romancieră contemporană premiată, are 19 cărți publicate, iar cărțile ei au fost traduse în 55 de limbi.
10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie
Elif Shafak nici nu putea alege un titlu mai tentant și mai sugestiv pentru această poveste. Știam că îmi va plăcea la nebunie cartea în momentul în care am văzut-o în librărie. Și exact așa a fost.
Multe trăiri și experiențe avem în viață. Însă moartea rămâne o enigmă pentru fiecare dintre noi. Ne este frică de acel moment, însă trebuie să recunoaștem că suntem curioși să știm ce se întâmplă cu noi după.
Leila este o prostituată din Istanbul, ea este ucisă și aruncă într-un tomberon. Mintea ei mai funcționează 10 minute și 38 de secunde, timp în care își amintește de prietenii ei de suflet și crâmpeie din viața ei.
Leila, de la viața bună la viața de prostituată
Se spună că povestea fiecărei prostituate ascunde o dramă. Și așa e și cu Leila. Are timp în acele minute să se gândească la toate. Pleacă din casa familiei la Istanbul unde spera la o viață bună. Urma să afle că acesta nu este orașul oportunităților, așa cum visase, ci al cicatricilor. Pentru că aici fiecare om are o poveste.
Copil fiind, auzea povești despre cum poți să treci peste orice, și poți realiza orice, ”atâta vreme cât aveai o fărâmă de speranță în buzunar”. Urma să afle dacă e realizabil sau nu. Nimic nu i se părea imposibil. Orașul acesta urma să îi răpească tot, respectul față de sine, iubirea, speranța. Dar îi va lăsa cei mai credincioși prieteni.
Viața fără prieteni ar fi pustie
Avem nevoie de prieteni devotați în jurul nostru. Nu mulți, dar avem nevoie de energia lor. Leila avea cinci prieteni, or fi mulți, or fi puțini, erau prietenii ei devotați.
Pe unul îl știa din copilărie, ceilalți au venit cu timpul. Poveștile lor sunt diferite, viețile lor sunt ciudate, însă Leila îi adună în jurul ei. Cine s-ar fi gândit ce echipă bună vor face pentru ea și că ei vor face tot posibilul pentru ca ultima ei dorință să fie îndeplinită?
Povestea este atât de frumoasă pe cât e de dureroasă. Presărată cu replici și povestiri amuzante, nu te lasă să te întristezi. Cu ce gânduri am rămas? Viața este prețioasă! Dragostea este cea mai importantă și trebuie trăită. Prietenii adevărați sunt comori!
***
Oamenii sunt de două feluri: ”cei care nu pot uita niciodată și care sunt în stare să ierte…”
”Lumea nu mai e aceeași pentru cine s-a îndrăgostit, pentru cine se află chiar în centrul ei; din clipa aia nu poate decât să se învârtă din ce în ce mai repede.”
Înmormântarea trebuie să respecte ritualul, ”altfel rănile sufletești nu se mai vindecă niciodată…”
Condusul e ca sexul. Ca să-ți placă din plin, trebuie să nu te grăbești și să ții întotdeauna cont de celălalt. ”Respectă călătoria, lasă-te dus de val, nu te lua la întrecere cu nimeni și nu încerca să domini.”
Cred că mi-ar plăcea cartea. Și cred că am mai citit ceva de Elif Shafak.
Mulțumesc pentru recomandare! Am trecut-o pe listaă.
Poveștile dureroase de acest tip sunt cele din care avem cel mai mult de învățat. O să rețin recomandarea ta.
Am citit si eu o carte de Elif Shafak si imi aduc aminte ca mi-a placut.
Din titlu nu ma asteptam ca aceste minute sa se refere la ultimele ei clipe de viata. Foarte buna cartea. O vreau si eu