Ce gătim pentru masa de Crăciun?

CreativeInspiring-Christmas-Dinner-Tables-Settings-and-Decoration-Ideas-for-any-modern-interior-design-homesthetics-2

Crăciunul este o sărbătoare importantă pentru creștini și trebuie respectată cum se cuvine. Că mie îmi place să gătesc nu mai e o surpriză pentru nimeni, dar sunt împotriva risipei. Oamenii au tendința de sărbători să cumpere mult, să cheltuiască mulți bani, să exagereze. Nu despre asta e vorba, cât de mult avem, cât de mulți bani am cheltuit, ca să nu mai spun cât de mult am aruncat. În timp am învățat, cam cât de mult se consumă de sărbători, ce ne place să mâncăm în aceste zile, cam ce vor musafirii să găsească pe masă.

Preparatele pe care le gătesc trebuie să fie suficiente pentru maxim 3 zile și câteva ture bune de colindători. Nu pun mare accent pe mâncare pentru că la noi musafirii vor să guste doar prăjituri!

Pe masa de Crăciun trebuie să fie mereu renumitele mele bulete de cașcaval, checul aperitiv, salate și prosciutto crude home-made! În schimb, când vine vorba de prăjituri niciodată nu mi se par prea multe. Nu lipsește salamul de biscuiți, prăjitura cu brânză de vaci, mai nou ișlere, adică mini-ișlere, prăjitura Noire și o prăjitură cu vișine și ciocolată.

O să dau doar rețeta de ișlere pentru celălalte prăjituri, rețetele sunt deja pe blog.

Ișlere – rețeta am găsit-o la Teo și tare m-am bucurat că nu are nucă. Avem nevoie de 200 grame unt, 400 grame făină, 3 gălbenușuri, o linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie, 130 grame zahăr. Pentru cremă – 200 grame unt, 150 grame zahăr, 4 linguri de cacao, esență de rom. Pentru glazură – 130 grame ciocolată lapte și neagră, o lingură de unt, 50 ml lapte. Mixăm bine untul, apoi adăugăm zahărul, pe rând gălbenușurile, bicarbonatul și la final făina. Frământăm bine cu mâna aluatul obținut până nu se mai prinde pe mâini. Întindem o foaie nu prea groasă, nu prea subțire și tăiem cercuri cu o cană sau pahar în funcție de cât de mari le vreți. Eu am făcut prima dată cu un pahar, apoi cu un pahar cu gaura mai mică, pentru a avea mini-ișlere. Tapetăm tava de cuptor cu hârtie de copt și punem acolo ișlerele și le dăm la cuptor pentru 8-10 minute, în cuptorul preîncălzit la 150°. Le scoatem și le punem pe un grătar să se răcească. Dintr-o porție obțineți cam 30 de ișlere de mari sau 50 ișlere mici. Între timp facem crema – spumăm untul cu zahărul, apoi cacaua și mixăm bine cam 10 minute. La sfârșit adăugăm esența de rom și începem să umplem ișlerele. Aveți nevoie cam de o oră și un pic pentru umplut. Când sunt gata umplute, facem glazura, ciocolata tăiată cubulețe o topim împreună cu laptele și untul. Lăsăm puțin să se răcească și abia apoi începem să ornăm ișlerele. Le dăm la frigider pentru cel puțin o zi.

islere 0

islere1

islere 3

islere 2

Voi ce gătiți pentru masa de Crăciun?

3 thoughts on “Ce gătim pentru masa de Crăciun?”

  1. Arata tare bine, eu am crezut ca ai scris gresit… tot ma gandeam la eclere. :))
    Eu fac racitura, ciorba, cozonac, amandine/tort, tiramisu cred ca las spre Revelion. O friptura, un carnat, in ziua respectiva… si mai vedem. In seara asta am inmuiat turtele/scutecele Domnului si le-am umplut cu nuca pentru a da de pomana in Ajun, zi de post.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.