Romania este cunoscuta inafara tarii pentru castelul lui Dracula, Castelul Bran. Muzeul Castelul Bran se afla in orasul Bran, la mai putin de 30 de km de orasul Brasov, la intalnirea dintre muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.
Cetatea Bran este construita pe o stanca asigurand o panorama deosebita, dar si cu un rol deosebit din punct de vedere strategic si economic. Castelul a fost construit in timpul expansiunii imperiului Otoman, care ameninta granitele Transilvaniei. Regele maghiar a vrut sa consolideze trecatoarea Branului. La 19 septembrie 1377, Ludovic I de Anjou le da dreptul brasovenilor sa ridice cetatea „nesiliti si neconstransi ci de buna voie au promis in mod generos si unanim de a construi un nou fort an Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli si cheltuieli si de a taia padurea acolo în lung si-n lat.”.
Cetatea a fost proprietatea regalitatii maghiare, iar mai apoi regele Sigismund de Luxemburg da cetatea voievodului roman Mircea cel Batran. La 1 Decembrie 1920, brasovenii impreuna cu primarul Karl Schnell daruiesc castelul familiei regale romane. Ei au modificat structura castelului cu ajutorul arhitectului ceh Karel Liman; s-au adaugat doua turnuri pentru scari, meterezele si gurile de tragere au devenit ferestre, iar sobele si vetrele au devenit camine moderne.
Ei au incercat sa isi asigure tot confortul : apa era adusa de la fantana sapata la 57m, lumina era furnizata de o uzina electrica cu turbina. In 1932, a fost construita si o centrala hidroelectrica pe raul Turcu, pentru iluminarea castelului si a imprejurimilor. Castelul putea comunica cu exteriorul prin 3 posturi telefonice, avea lift pentru ca regna sa ajunga din parc in castel. S-a instalat un funicular ce transporta mancarea ce era servita oaspetilor, de la bucatarie la Casa de Ceai. In anul 1946, s-a introdus in castelul alimentarea cu gaz metan.
Dragostea reginei Maria pentru frumos se poate remarca prin faptul ca ea a transformat o cetate intr-o locuinta comoda si moderna de vara. In primul razboi mondial, Regina Maria a ingrijit ranitii, asa cum in al doilea razboi mondial urma sa faca fiica sa, Ileana, in spitalul pe care il construise langa Castelul Bran, spitalul numinde-se “Spitalul Inima Reginei“. In 1954, apare la New York o carte de memorii al principesei Ileana, ce devine Maica Alexandra.
La 30 decembrie 1947, printesa Ileana paraseste Romania si lasa Castelul Bran in custodia statului roman, care il va transforma in muzeu.
Denumirea de castelul Dracula vine de la o intrepatrundere a legendei domnitorului Vlad Tepes cu cea a legendei din romanul “Dracula”, scris de Bram Stoker. Turistii vin incantati si dornici de a se intalni cu un vampir sau strigoi, dar pleaca dezamagiti nereusind sa vada unul. Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre legenda si realitate, fapt istoric.
Castelul Bran a fost retrocedat mostenitorilor principesei Ileana: Maria Magdalena Holzhaus, Elisabeth Sandhofer si Dominic Habsburg-Lothringen. “Mitul Dracula este un basm, o fantezie si voi incerca sa schimb aceasta imagine. Castelul Bran trebuie sa ramana un simbol al luptei si demnitatii romanilor. Castelul isi va pastra statutul de muzeu inca 3 ani.”, declara Dominic de Habsburg.
Distantele dintre marile orase si obiectiv sunt:
- Satu Mare – Brasov – 434 km
- Suceava – Brasov – 319 km
- Timisoara – Brasov – 399 km
- Cluj-Napoca – Brasov – 264 km
- Sibiu – Brasov – 142 km
- Bucuresti – Brasov – 161 km
- Constanta – Brasov – 380 km
Iti recomand sa mergi sa vizitezi acest castel-muzeu minunat si sa gusti din delicioasele branzeturi de Moeciu.
Un comentariu la „Castelul Bran – Brasov”