Zambesti – Zambesc!

smileTU zambesti rezulta EU zambesc!

„Un zambet este adesea esentialul. Esti platit cu un zambet. Esti rasplatit cu un zambet. Esti insufletit de un zambet.” Antoine de Saint – Exupery

Acest articol este despre modul in care oamenii reactioneaza la alti oameni. Expresia fetei este de multe ori criteriul decisiv pentru unii oameni atunci cand isi formeaza o impresie despre o persoana. Intr-adevar, termenul de “fata” este inrudit cu radacina denumirii unui subdomeniu important in psihologie si anume personalitatea. In comediile si tragediile antice actorii foloseau mastile in rolurile jucate. Prin masti trasmiteau mesajele dorite. Cuvantul care denumeste o asemenea masca este “persona”. Deci, “mastile” noastre sunt ceea ce vad ceilalti.

Una dintre clientele de life coaching mi-a povestit cum, in liceu, de fiecare data cand se intalnea cu profesoara de geografie zambea. Un zambet larg, sincer si inspirational. Mi-a spus ca ceva din expresia fetei profesoarei respective ii declansa acest zambet. Nu stie ce, fie expresia candida, fie privirea calda. Cert este ca profesoara la randul sau, vazand zambetul clientei mele automat zambea si ea, fara vreun motiv anume. Interesant!

Adesea romanii sa plang de faptul ca suntem un popor trist, ca nu zambim mai des, ca pe strada intalnim fete morocanoase, ca doamna de la magazin ne tranteste produsele fara nicio grimasa, si lista poate continua fara dificultati. Astfel, aud tot mai des ca romanii nu sunt  un popor “zambaret”.

Si cum in acest caz schimbarea e mai plauzibila daca e facuta cu pasi marunti, sau de la mic la mare lansez o provocare pentru tine si grupul tau de prieteni. Intrati intr-un mic experiment. Propuneti-va ca in saptamana ce urmeaza fiecare dintre voi sa zambeasca strainilor. Aratati ca dragostea nu inseamna a primi ci inseamna a oferi. Intalniti-va apoi la sfarsitul saptamanii, discutati rezultatele si impartasiti experientele. Ce raspunsuri ati primit la zambetele voastre? Cat de insorite v-au fost zilele?

Inainte insa de a incepe experimentul, te rog sa iti faci o poza de pasaport. Iti va servi in timpul experimentului. Inchide ochii si relaxeaza-te pentru cateva secunde. Acum, gandeste-te la fata pe care oamenii o vad pe masura ce iti desfasori activitatile zilnice. Dupa ce ai fotografiat fata in minte, deschide ochii si priveste la exemplele de mai jos. Care din ele ti se potriveste. Tine cont de faptul ca aceasta un este fata pe care vrei ca altii sa o vada la tine ci fata pe care chiar o vad.

Jack Nicholson este cunoscut pentru zambetul sau. Acest zambet reprezinta modalitatea sa de a exemplifica atitudinea sa vesela asupra vietii.

Deci, poza ta de pasaport cum arata?

Alexandra Gorea, psiholog ASCU.

5 thoughts on “Zambesti – Zambesc!”

  1. e cel mai simplu mod de a-i face pe ceilalti sa ne zambeasca! si, in plus, e si foarte contagios 🙂 genu de chestie care uiti de unde a pornit, dar nici nu mai conteaza cine a zambit primul 🙂
    poate, cu putina perseverenta, ii putem face pe oameni sa le faca placere sa ne priveasca in ochi cand ne saluta, sa-si aduca cu placere aminte de noi, sa… sa le pese 🙂
    capul si colturile buzelor sus! 🙂

    zambete calde din germania!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.