10 reguli de urmat când alegi să lucrezi cu o agenție imobiliară

De ce avem nevoie de o agenție imobiliară?

O agenție imobiliară are rolul de a ne face viața mai ușoară. Dacă suntem în căutare de locuință, agenția ne poate ajuta cu oferte. Un agent imobiliar devotat va găsi exact ce ai nevoie. Cauți un imobil în zona centrală a Bucureștiului? Cele mai bune oferte de apartamente Unirii  le vei descoperi cu ajutorul agentului.

Proprietarii de imobile nu doresc să se implice. Ei lasă toată treaba pe mâna agenției. Astfel de unele ponturi poți afla doar de la agent. Însă pentru a-ți putea prezenta cea mai bună alegere, agentul trebuie să știe câteva detalii. Fii sincer cu el în privința bugetului și a condițiilor.

10 reguli de urmat dacă dorești să lucrezi cu o agenție imobiliară

Agenților imobiliari le place să lucreze cu oamenii. Merită respect pentru munca pe care o depun. Însă, ca și client, trebuie să respecți câteva reguli.

agenție imobiliară

Dorești să cumperi o casă sau un apartament? Iată ce reguli e bine să respecți în contact cu agentul:

  1. Agentul imobiliar lucrează pe bază de comision. Prea puțini agenți lucrează pe salar fix. Majoritatea agenților nu sunt plătiți dacă nu încheie tranzacția. Agenții imobiliari nu lucrează voluntar. Nu ține ocupat un agent dacă nu dorești cu adevărat să cumperi.
  2. Nu întârzia la întâlniri. Timpul este important pentru toți. Nu stabili o întâlnire la o oră la care știi că nu poți ajunge. Timpul este prețios pentru un agent imobiliar. El pierde un contract așteptându-te pe tine.
  3. Alege un agent imobiliar de încredere. Un om care îți inspiră încredere te va ajuta să faci alegerea bună.
  4. Fii corect. Nu contacta proprietarul doar pentru a nu plăti comision agenției imobiliare.
  5. Respectă protocolul. Dacă mergi la un imobil la recomandarea agentului, nu încerca să negociezi cu proprietarul în lipsa agentului. Nu te folosi de cunoștințele lui pentru a ajunge la proprietar.
  6. Semnează un contract cu agentul imobiliar. Atâta timp cât există un contract, regulile vor fi clare și trebuie respectate.
  7. Propune tu semnarea unui contract între părți. Astfel sunteți ambii protejați.
  8. Vorbește deschis cu agentul. Spune-i toate dorințele tale, bugetul și condițiile. E bine să știe de la ce porniți și ce anume să caute.
  9. Nu semna un contract dacă ceva nu e clar. Contractele conțin reguli și condiții greu de înțeles. Dacă ceva nu e clar, întrebați. Nu semnați nimic până nu sunteți lămurit.
  10. Fii pregătit să cumperi. Nu pune agentul la treabă decât dacă ești pregătit să cumperi. Agentul îți va căuta oferte, se va interesa, va investi timp pentru tine.

Nu e ușor să găsești ce îți dorești. Cu puțin ajutor specializat, căutarea poate deveni constructivă. Îți poți găsi casa visurilor tale mai repede decât te aștepți!

Tu ai apelat la o agenție imobiliară? Câte din cele 10 reguli ai respectat?

Foto Foto

34 de comentarii la „10 reguli de urmat când alegi să lucrezi cu o agenție imobiliară”

  1. Atunci cand ne cautam un apartament am apelat la cativa agenti imobiliari. Din pacate, multi nu prea inteleg anumite principii si de fapt, cerinte!
    Iti recomanda alte apartamente…puuutin mai scumpe…(diferenta nu e de o mie doua de euro)…sunt foarte insistenti uneori si devin enervanti. Adica ok, inteleg…tragi cumva de mine caci ai de luat bani de pe urma incheierii unui contract, dar fii sincer…fii onest si ai rabdare cu omul…nu toti suntem foarte decisi!

    Răspunde
  2. noi am apelat anul trecut la o agentie, altfel nu reuseam sa ne gasim casuta mult visata! adevarul e ca au avut noroc cu noi. primul apartament a fost si cel pe care l-am luat, nu am cautat mult, a fost dragoste la prima vedere

    Răspunde
  3. Ai dreptate, e musai sa fie respectate niste reguli pentru ca totul sa decurga asa cum trebuie. Bune sfaturi. Si agentul imobiliar trebuie sa indeplineasca la randul lui niste obligatii pentru ca este vorba de o relatie de afaceri la urma urmelor.

    Răspunde
  4. Pana acum am avut experiente negative cu agentii imobiliari, insa, pana la urma, am gasit o doamna foarte de treaba. Nu stiam de acest realkom, insa chiar este util. Il voi recomanda prietenilor care sunt in cautare de apartamente 😀

    Răspunde
  5. Am apelat și probabil că voi mai apela la agenții imobiliare. Sunt agenții mai bune, cu angajați profesioniști, dar sunt și din-acelea care nu ține cont de client. Deh, fiecare pădure cu uscăturile ei. Înainte să semnezi cu vreo agenție, te documentezi despre ea.

    Răspunde
  6. Noi am vandut acum 8 ani un apartament prin agentie. la noi cea mai mare problema a fost agentul imobiliar pe ca ni l-au trimis. Era incepator si nu se pricepea absolut deloc sa vanda, ba chiar a făcut niste gafe cat el de mare, spunandu-i unui potential cumparator ca noi ne grabeam si ca acceptam orice pret, desi nu spusesem niciodata asta. Cand am aflat, am schimbat de urgenta agentia imobiliara.

    Răspunde
  7. Nu am apelat inca la o agentie imobiliara pentru ca nu am avut nevoie pana acum dar cum ne-am propus sa ne mutam in chirie o sa apelez cu siguranta la o agentie pentru ca ei sunt acolo ca sa ne gaseasca cea mai buna varianta pentru noi si chiar daca dai un ban scapi de eventualele complicatii ulterioare.

    Răspunde
  8. De-a lungul timpului am invatat ca cel mai bine e sa ma ocup singura de ce am nevoie, cel putin pentru mine ? Nu as apela la serviciile unui agent imobiliar, pentru ca mi se pare mai safe sa verific eu totul si sa gasesc exact ce imi doresc ?

    Răspunde
  9. Eu am avut experiente placute cu agentiile imobiliare pe vremea cand locuiam cu chirie si era nevoie sa schimbam apartamentul.
    Mereu as alege o agentie decat sa stau sa dau o gramada de telefoane si sa nu am acelasi program ca cel al proprietarilor.

    Răspunde
  10. O agentie imobiliara este foarte buna pentru ca poate face o parte din treaba pe care iti este tie atribuita. In plus, poti vedea cele mai bune ofete fara sa cauti tu singur prea mult

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.