Mierea – acest lichid galben minunat este productia miraculoasa a albinelor si este o alternativa delicioasa pentru zaharul alb.
Mierea este mult mai buna decat stiu oamenii. Trebuie sa descoperim enormele beneficii ale mierii, este pura, naturala, cu gusturi variate si o multime de beneficii asupra sanatatii. Nu doar acest lichid minunat stimuleaza gustul, si mareste apetitul, ci si gustul si aroma sa unica, au dus la multe intrebuintari si idei de retete deosebite.
Dar este mierea cu adevarat buna pentru sanatate ? Acest lichid de culoarea caramelului se pare ca e plin de calorii !
Beneficiile mierii asupra sanatatii noastre :
- este un ajutor natural energizant;
- mierea te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar;
- mierea este un inlocuitor natural pentru multe alimente.
Beneficiile mierii merg dincolo de minunatul sau gust. Mierea este o sursa naturala de carbohidrati care furnizeaza putere si energie corpului, iar ea este cunoscuta si pentru eficienta cu care mareste performanta, reduce febra musculara la sportivi. Zaharurile naturale din miere joaca un rol important in prevenirea oboselii in timpul exercitiilor. Glucoza din miere este repede absorbita de organism si furnizeaza in timp scurt, energie. Se cunoaste faptul ca mierea are proprietatea de a stabiliza nivelul de zahar din sange in comparatie cu alte zaharuri. Daca vrei, poti sa faci un experiment :
- inainte de a face efort, mananca o lingurita cu miere;
- daca te simti slabit si obosit dimineata, in loc sa bei un energizant, incearca mierea ! o poti consuma pe o felie pep aine prajita sau poti inlocui zaharul din ceai/ cafea cu miere !
Dintre toate beneficiile mierii, cel mai mult m-a impresionat faptul ca ea ajuta foarte mult la intarirea sistemului imunitar. Proprietatile antioxidante si anti-bacteriane ale mierii pot sa imbunatateasca sistemul digestiv , te ajuta sa te mentii sanatos si sa lupti impotriva bolilor. Incepe fiecare zi cu acest tonic purificator, inainte de micul-dejun amesteca o lingurita de miere cu suc de lamaie intr-o cana cu apa fierbinte si bea-o.
Nectarul de miere este compus in mare parte din zaharoza si apa. Albinele adauga enzimele care creaza componente chimice aditionale, introvertind zaharoza in fructoza si glucoza, si apoi evaporand apa va rezulta un produs ce va rezista degradarii.
Asadar, mierea este o sursa buna de carbohidrati, ce contine:
- 80% zahar natural, mai ales fructoza si glucoza;
- 18% apa, cu cat mierea contine mai putina apa, cu atat calitatea mierii este mai ridicata;
- 2% minerale, vitamine, polen si proteine.
Medicina si tratamentele alternative castiga tot mai multa popularitate in aceasta epoca moderna in ciuda tehnologiei avansate si a medicamentelor sintetice pentru boli.
Tratamentele traditionale au fost mereu imbratisate de generatiile trecute, fiind adesea denumita medicina alternativa. Ele au existat cu mult inaintea medicinei moderne si au fost atat de incercate si testate de diferite culturi si oameni din toata lumea, si chiar fara sprijinul doctorilor si baza stiintifica si o doza de neincredere, ele totusi continua sa castige teren in fata medicamentelor.
De-a lungul timpului, oamenii au crezut in puterea mierii si a dat rezultate foarte bune, tratand acneea, artrita, colesterol, tuse, eczeme, obezitate, stres, ulcer stomacal, insomnia, probleme ale sinusului, probleme respiratorii, piele uscata.
Imi place ca la micul-dejun, sa ma rasfat ca un iaurt cu miere, la prima vedere poate suna putin ciudat, acru cu dulce, dar e foarte delicios, merita sa incerci!