TEDxCluj 2024 a avut ca temă ”All In” – angajament total. Subiectul este unul bun și speakerii aleși au discutat pe baza acestei idei. Este nevoie ca fiecare dintre noi să se dedice total fiecărui proiect. Însă e nevoie de organizare și conștientizare pentru a nu neglija familia, viața personală, jobul, și chiar pe tine însuți.
TEDx sunt evenimente independente, care pot fi organizate sub licență, cu acordul de a urma anumite principii. Evenimentele TEDx sunt non-profit, dar există o taxă de intrare sau sponsorizare comercială pentru a acoperi costurile. Aș vrea să menționez că speakerii nu sunt plătiți. Ei renunță chiar și la drepturile de autor asupra materialelor lor, pe care TED le va putea edita și redistribui sub licență.
Cum a fost TEDxCluj 2024?
La această ediție, moderator a fost Teodora Mețiu, iar speakerii au fost variați, din multe domenii, cu discursuri bine pregătite. Încerc ca de la fiecare ediție să plec cu câteva idei cu care rezonez, mi le notez și încerc să le răspândesc în mediul online. Cu toții avem de învățat ceva nou și util în fiecare zi.
Iată câteva idei pe care mi-ar plăcea să le analizați:
**Gabriel Diaconu – medic specialist psihiatru – a discutat despre “sindromul impostorului” care se caracterizează prin perfecționism. Simțim că nu suntem suficient de buni în comparație cu imaginea pe care ne-am format-o despre cum ar trebui să fim. Sfatul lui este de 𝑎 𝑛𝑒 𝑡𝑟𝑎̆𝑖 𝑣𝑖𝑠𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒, 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑠𝑝𝑒𝑟𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆.
**Adela Pârvu – designer de interior – ne-a recomandat să renunțăm la trenduri și să îndrăznim să ne amenajăm locuința în funcție de ce ne face fericiți. Casa trebuie să fie despre liniște, legături, conexiune. Adela ne încurajează să facem din casă -> ACASĂ. “𝑂 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑎𝑣𝑒𝑚. 𝐶𝑜𝑙𝑜𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑒.”
**George Roman – director de programe – a abordat un subiect sensibil, bullying-ul, discutând despre efectele sale asupra sănătății mentale și emoționale a copiilor. E extrem de important ca un copil să se simtă în siguranță, să fie înțeles și acceptat. ”Nu e niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită.”
**Teofil Dascălu – antreprenor – dezvoltatorul primei ferme digitalizate din România și a demontat câteva mituri despre agricultură. Agricultura din România este doar tradițională și folosește tehnologie primitivă. Agricultura modernă este inevitabil dăunătoare mediului. O carieră în agricultură nu necesită studii superioare. Toate sunt false!
**Dan Vodnar – cercetător și profesor universitar – a vorbit despre praful alb magic, 𝑧𝑎ℎ𝑎̆𝑟𝑢𝑙 , sursa de energie care favorizează eliberarea de dopamină, hormonul fericirii. Ne recomandă să îl consumăm cu măsură, iar pentru creșterea nivelului de dopamină putem face exerciții fizice, și să consumăm carne de pui și curcan, ouă, somon, fasole, afine, mazăre, spanac.
**Alina Buteică – leadership coach – după experiența sa de burnout, ne sfătuiește să fim, să avem grijă de liniștea și sănătatea noastră. Sfatul ei e să trecem de la 𝑏𝑢𝑟𝑛𝑜𝑢𝑡 𝑙𝑎 𝑏𝑢𝑟𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑝𝑎𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛.
**Ioana Dodan – personal brand architect – ne îndeamnă să avem curaj în a fi noi, a ne vedea frumoși, să ne iubim defectele perfecte, 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑚 𝑎𝑢𝑡𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐𝑖 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑓𝑖𝑙𝑡𝑟𝑒 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒 𝑠̦𝑖 𝑜𝑓𝑓𝑙𝑖𝑛𝑒.
**Mircea Moga – artist și compozitor – ne-a arătat care este procesul creativ din spatele realizării muzicii. Muzica este artă, știință, hrană, dar și medicament pentru suflet.
De ce particip la astfel de evenimente?
Un astfel de eveniment durează ore bune, începe în jur de 10 și se termină la ora 18. Există câteva pauze pentru mâncare, cafea, apă, dezmorțire. În tot acest timp, te poți plimba pe la standurile partenerilor și poți afla informații importante, dar și poți câștiga premii sau primi cadouri.
Pentru mine, este important să merg la astfel de evenimente. Îmi place enorm vibe-ul oamenilor, discursurile cu care vine fiecare speaker. Plec mereu cu inima plină de energie bună, mintea plină cu idei de reținut și de aplicat.
Toate discursurile sunt disponibile și online. Dar părerea mea este că nu se compară cu energia care se transmite când ești fizic în sală.
Recomand să participați la astfel de evenimente
A participa la astfel de evenimente mi se pare un bun cadou pentru tine de la tine. Dacă ai prieteni dragi, care doresc să învețe, dispuși să se dezvolte mereu și mereu, spune-le despre acest tip de conferințe.
Oferă-le cadou bilete la TEDx și mergeți împreună. E o experiență unică de care vă veți bucura împreună și apoi puteți dezbate ideile.