Trebuie să devii responsabil pentru viaţa ta!
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă mulţi dintre noi, este faptul că nu îşi asumă repsonsabilitatea pentru viaţa lor. Ei consideră că probleme pe care le au, nu este din vina lor. Ei cred că motivul pentru care îşi urăsc viaţa se datorează faptului că lucrurile au scăpat de sub control. Nimic nu îţi scapă de sub control, iar cu cât mai repede vei înceta să mai dai vina pe alţii pentru viaţa ta, cu atât mai repede vei fi capabil să începi să îţi schimbi viaţa. Trebuie să devii responsabil pentru viaţa ta.
Tu trebuie să îţi asumi 100% responsabilitatea vieţii tale. Încetează să dai vina pe alţii pentru eşecurile tale, şi nu mai căuta scuze pentru nereuşitele tale. Eşuezi pentru că tu crezi ca nu vei reuşi şi trebuie să începi să gândeşti pozitiv şi să fii sigur că vei reuşi.
Nu îi invidia pe cei care au reuşit, fii mândru de tine şi alege să îţi schimbi viaţa.
Vrei ca oamenii să te critice pentru alegerile tale? Bineînţeles că nu vrei acest lucru, aşa că nu trebuie să îi critici nici tu pe alţii pentru deciziile pe care le iau. Trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta, şi trebuie să o faci acum. Din fericire, există un mod simplu de a o face:
1. decide ceea ce vrei.
2. dezvoltă un plan pentru ceea ce vrei.
3. acţionează pentru ceea ce vrei.
Acum să le luăm pe rând
1. Decide ceea ce vrei.
Ai puterea să alegi ceea ce vrei să ai în viaţă şi asta înseamnă că trebuie să decizi ce vrei. De aceea, să te decizi ce doreşti este primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când te hotărăşti să devii responsabil pentru viaţa ta.
Cunosc mulţi oameni care se tem să ia o decizie, le e frică să-şi asume responsabilitatea, nu vor să eşueze. E bine de ştiu că eşuăm deoarece nu avem destulă încredere în noi înşine !
Cei la care le este frică de nereuşită, doar stau şi speră ca schimbarea să vină la ei, în loc să încerce ei să facă acel lucru posibil. Ei vor o schimbare în viaţa lor, doar că nu mai vine. Aici intervine mentalitatea. Asta se întâmplă când oamenii nu au nicio idee despre ceea ce vor să schimbe în viaţa lor.
Trebuie să decizi ce vrei în viaţă şi asta apare atunci când ai o viziune clară şi concisă, împreună cu un scop şi ţeluri ! Ce doreşti ? Pentru ce vrei să-ţi asumi responsabilitatea ?
2. Dezvoltă un plan
Odată ce te-ai decis ce vrei, trebuie să faci un plan cum vrei să ajungi acolo unde îţi doreşti. Nu am spus că e uşor să-ţi schimbi viaţa, ai nevoie de o planificare, iar fără ea eşti mai aproape de eşec decât de reuşită.
Iţi mai aminteşti scopurile pe care ţi le-ai fixat ? Ei bine, trebuie să îţi doreşti să îţi împlineşti aceste scopuri, de aceea scopurile sunt în strânsă legătură cu viziunea ta, iar viziunea ta este în strânsă legătură cu pasiunea ta.
Pentru a ajunge la scopurile tale şi a deveni responsabil, trebuie să-ţi faci un plan.
Iată ce trebuie să urmăreşti când îţi faci un plan de acţiune :
1. persoanele cu care o să ai nevoie să comunici
2. informaţiile de care ai nevoie
3. termenele limită pe care va trebui să le respecţi
4. paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru fiecare obiectiv
Odată ce ai stabilit acest plan, va trebui să îţi stabileşti acţiuni zilnice. Acest plan te va ajuta să-ţi transformi visul în realitate. Diferenţa dintre vis şi plan, este că visul deschide în tine dorinţa de a face ceva, în timp ce planul te ajută să-ţi îndeplineşti visul.
Cu planul bine pus la punct, vei avea fiecare punct detaliat, când vrei să începi şi cu ce continui, şi prioritatea lor în viaţa ta.
3. Acţionează !
Acum că ţi-ai făcut planul în cele mai mici detalii, să trecem la acţiune. Este foarte important să nu amânăm prea mult începutul. Evită să te gândeşti la lucrurile care pot merge prost, asta nu va face decât să îţi ia din energie şi să amâni începutul.
Când începi să acţionezi, de fapt creezi lucruri în jurul tău care te vor ajuta să ajungi mai uşor acolo unde îţi doreşti! Oamenii au scopuri asemănătoare, aşa că te vor găsi şi veţi putea lucra împreună. Poţi învăţa din experienţele lor mai uşor decât din cărţi. Vei primi sfaturi cum să lucrezi mai eficient şi mai repede. Lucrurile care la început păreau complicate, devin tot mai uşoare! Vei atrage oameni care să te susţină.
Dacă te-am sfătuit să notezi obiectivele, scopurile şi acţiunile, acum te sfătuiesc să îţi notezi şi obiectivele îndeplinite şi specifică toate informaţiile necesare:
- Notiţele tale cu cercetări
- De cât timp ai avut nevoie pentru fiecare acţiune
- Notiţele pe care le-ai luat când ai discutat cu oamenii care te-au sfătuit
- Întâlnirile pe care le-ai avut
- Telefoane pe care le-ai dat
Apoi peste câtva timp, o lună, 6 luni, chiar şi un an, uită-te peste această listă, la fiecare detaliu, oricât de mic ar fi, ele te vor inspira în acţiunile pe care le vei întreprinde pe viitor.
Mi-a placut ce am citit, dar am si eu o problema, atunci cand gresesti la locul de munca, fiind si noua, doresti sa lasi o impresie buna, dar aceasta greseala te marcheaza destul de mult. as dori sa stiu ce poti face in cazul de fata.
Multumesc
pai… eu sunt de parere ca, e in functie de greseala facuta…adica poate fi o greseala neimportanta peste care se trece f usor tinand cont ca esti noua in firma, sau poate fi ceva iremediabil…atunci normal ca esti marcata cumva…insa, indiferent care e, cu cat esti instruita mai bine ce e de facut in firma, cu atat vrei gresi mai putin…ideea e sa pui accentul chiar la inceput intr-o firma pe a invata specificul firmei respective, si apoi……one step at the time!!! ia lucrurile pe rand, treci peste greseli invatand ceva din ele…:)….