Nu lăsaţi dinţii să fie distruşi de carii şi tartru. Nu îi neglijaţi ca să nu suferiţi mai târziu extracţii, infecţii, operaţii. Golurile din gură favorizează formarea de riduri, fac umbre obrazului, şi-i schimbă fizionomia. De aceea. Faceţi-vă puţin timp şi pentru o vizită la medicul stomatolog, care să vă facă un control, înainte de a fi prea târziu şi a începe durerile de dinţi.
Este bine să completaţi cu vitamine insuficienţa unei alimentaţii neraţionale. Bărbaţilor le place carnea, iar unii consumă foarte rar şi nu cu plăcere legume, salate, fructe care să şe completeze deficitul de minerale şi vitamine.
Faceţi o variaţie în alimentaţie, înlocuind cartofii prăjiţi de la fripturi, care deşi sunt foarte gustoşi – ca toate prăjelile de altfel – nu fac bine la bilă şi ficat, cu cartofi fierţi sau copţi la cuptor. Dacă vreţi să le daţi un gust picant, presăraţi-i cu cimbru, tarhon, măghiran, usturoi, pătrunjel verde tocat mărunt, ceapă verde şi boia dulce de ardei. Hreanul este foarte bogat în vitamina C, dar îşi pierde această calitate dacă este amestecat cu prea mult oţet.
Mâncaţi moderat seara, preferând ca în timpul zilei să luaţi mai multe mese, decât să mâncaţi o dată prea mult. Un asemenea regim vă oboseşte şi vă predispune la somn şi inactivitate, lipsindu-vă de poftă de viaţă. Somnul de după amiază pe lângă faptul că va îngrăşa, vă împiedică să gândiţi rapid şi operativ. Odihniţi-vă pe un fotoliu, cel mult o oră. Vă veţi simţi cu mult mai vioi, şi mai reconfortaţi decât dormind 2-3 ore în pat.
În problema calviţiei sau, mai bine zis, a cheliei, se recomandă să: nu purtaţi pălăriile altor persoane, nu vă ştergeţi decât cu prosopul personal; nu întrebuinţaţi decât pieptenele de păr personal.
Orice fel de cădere de păr mai abundentă, care poate duce la goluri vizibile, cruste sau răni, trebuie să vă dea de gândit şi să vă determine să consultaţi imediat medicul, pentru a opri şi vindeca boala. Uneori căderea părului poate fi determinată de boli infecţioase, gripă, stresuri, accidente, nevroze.
Calviţia poate fi cauzată şi de o activitate anormală a glandelor sexuale care poate deregla metabolismul cutanat, producând un exces de sebum fabricat de glanda sebacee, care roade rădăcina părului, producând chelia. De asemenea, o alimentaţie prea bogată în excitante ca: grăsimi animale, afumături, băuturi tari, piper, sărături, acrituri, ardei iute, poate provoca o suprasolicitare a glandelor sebacee. Este, deci necesară, o moderaţie atât în calitatea cât şi în cantitatea hranei, din partea celor vizaţi.